Home » Авторски страници, политика

Образцовата СИК – Ленкница

2014.05.29 Един коментар
Spread the love

След проведените в неделя евроизбори, в които за български представители в Европарламента гласуваха и над 25 хиляди български граждани в чужбина, се прочу не само случаят с “феодалния” вот в мини Бобов дол или случаят “15/15” с евролистата на БСП, но и вотът в малкото полско градче Ленкница, наричано “града на проститутките”, в което гласуваха български граждани в чужбина.

.

Проститутки махат на шофьорите край граничното градче Ленкница. Снимка: Google Street View

Проститутки махат на шофьорите край граничното градче Ленкница. Снимка: Google Street View

Както писа ОFFNews: “По пътя, свързващ Ленкница с полско-германската граница, улични проститутки махат на шофьорите. Дори колата на Google Street View е успяла да ги заснеме. В градчето ще срещнете реклами за “стаи за почивка” и “мотели” – параван за публични домове, в които работят българки, румънки и украинки. Още през 2009 г. в полската преса се появяват публикации за български банди, контролиращи публични домове, трафик на хора и наркотици. Градският пазар в Ленкница също се е превърнал в ябълка на раздора, а в него български граждани с турски имена са “незаобиколим фактор”.”

.

Да видим обаче какво пише в протокола на Секционната избирателна комисия в Ленкница, Полша (вж. тук – http://results.cik.bg/ep2014/pdf/32/1900127.pdf). Там пише, че в тази секция са гласували  231 български граждани. Всички подадени 231 гласове за ДПС, няма невалидни бюлетини, няма и преференции. Председател на СИК – Ленкница е бил Сюлейман Сюлейман, зам. председател – Сашо Хаджиев, секретар – Даниел Данов. Членове –  Красимир Симеонов и Стефан Стефанов. Това може да се прочете в протокола на комисията.

Untitled

Споменатият Даниел Данов всъщност е представителят на българското Външно министерство в тази избирателна секция. Той е пълномощен министър в посолството на Р. България в Полша и завеждащ “Консулска служба”. (вж. тук – http://www.mfa.bg/embassies/poland/1614). От което следва, че и представителят на българското Външно министерство Даниел Данов или не е гласувал, или е гласувал също за ДПС.

Естествено, в такава секция тайната на гласуването е нарушена. Защото е ясно всеки как е гласувал. Въпрос: ако Даниел Данов не е гласувал, защото е знаел, че тайната на неговия вот ще бъде разкрита, тогава как той е знаел това предварително? Какви мерки е взел? Информирал ли е МВнР и ЦИК?

В горецитирания протокол, впрочем, членовете на СИК са попълнили само двете си имена. А, както заяви зам. председателката на Централната избирателна комисия Румяна Сидерова по време на заседания на ЦИК: българските граждани имат три имена (т.е. те трябва да се представят с трите си имена в каквито и да било официални документи, жалби, протоколи, писма до институции и пр.). Така например, за тази избирателна секция са подадени заявления за гласуване две лица с името Стефан Стефанов – Стефан Здравков Стефанов и Стефан Йорданов Стефанов (вж. в списъка номера 173 и 174 – http://www.mfa.bg/uploads/files/Izbori2014/Spisuci_glasuvane/Poland_Lenknica.pdf). Кое от тях е било член на съответната СИК?

(Подадените заявления за гласуване в тази секция са били 202, както може да се види от списъка на българските граждани, заявили желание да гласуват в малкото полско градче Ленкница, за което досега мнозина в България не бяха и чували.)

В тази секция има и още един интересен момент. Най-вероятно зам. председателят на СИК – Ленкница Сашо Алексиев Хаджиев е бил и със статут на наблюдател от фондация „Европейска алтернатива за развитие (вж. в списъка с наблюдатели от тази фондация № 40 –  http://www.cik.bg/reshenie/?no=402&date=17.05.2014). Разбира се ако става въпрос за едно и също лице, но във всеки случай трите имена съвпадат. Председателят на същата фондация, впрочем, Валентин Тончев, беше кандидат за депутат от листата на коалицията между партията на Касим Дал и НДСВ. Като се има предвид, че близка до ДПС е друга фондация – “Младежка толерантност” (офисът на тази фондация се намира в централата на ДПС в София), а “Европейска алтернатива за развитие” не е известно да е близка до ДПС, е малко странен вотът на зам.председателя на секцията, който е и в списъка на подалите заявление за гласуване (името “Сашо Александров Хаджиев” стои под № 151 в съответния списък), който също е решил да подкрепи ДПС.

.

И така, да обобщим: В едно малко полско градче близо до полско-немската граница, известно най-вече с магистралните си проститутки, “стаите за почивка” и трафика на стоки ментета, в което според полски медии български и полски банди воювали за контрол на пазара, се формира избирателна секция за български избори в чужбина. В тази секция всички избиратели, до един, гласуват за една и съща партия. Секцията е образцова – никой от тези избиратели емигранти, повечето от които се занимават със споменатите дейности, не се сбърква да пусне невалидна бюлетина, никой не се сбърква да напише каквато и да било, пък макар и неволно грешна преференция. Поради това, че всички гласуват за една и съща партия, тайната на вота в тази секция е нарушена. Членове на секцията се подписват в протокола само с двете си имена, поради което за един от тях не е ясно точно кой е.

Но по-важното е друго – а именно това, че с гласовете включително на избиратели като тези в Ленкница, ДПС показа на всички, че когото и да сложи в листата си, ама наистина когото и да било, той ще бъде избран и в различни градове в Европа, не само в България или в Турция, ако е на избираемо място в съответната бюлетина. Пък ако реши, съответният кандидат, може после и показно да се откаже, както направи скандално известният Пеевски, така горещо препоръчван преди това от ДПС – Кърджали, ДПС – Смолян и сума ти местни ДПС-организации като човека, който най-добре можел да защити правата на турците, ромите и въобще на мюсюлманите в България.

Либерални ценности в действие, може би трябва да кажем. Когото ти посочат, този избираш, пък ако ще и да си сводник в Ленкница. Който може да не е и чул, че този, дето щял да му защитава правата като български гражданин от малцинствата в Европейския парламент, вече се е отказал да ги защитава. Какво значат либерални ценности в контекста на съотношението занятие – вяра в случая е отделен въпрос.

Дали значат, че не е важно нито каква ти е вярата, нито какви са ти ценностите, щом имаш келепир някакъв от цялата работа, или пък си по един или друг начин зависим? Без значение дали си миньор в Бобов дол или търговец на стоки ментата в гранично полско градче, това си е вече европейска изборна практика, не само българска. Разликата е само в това, че ако си миньор в Бобов дол, ще гласуваш за БСП, за една “социална” партия, за да има храна в магазина с купони, който е собственост на собственика на мината. А ако си търговец на стоки менте в Ленкница, ще гласуваш за ДПС, за едва “либерална” партия, защото тази партия има достатъчно пари и начини да те направи подсигурен/зависим и в чужбина.

.

Еврочикаго

———————————————————————

Бел.ред.:  Колко български граждани са гласували в чужбина за тези евроизбори по избирателни секции в различните градове и страни, и колко заявления за гласуване са били подадени за съответните секции може да се види тук: брой гласували 2014 чужбина .

Според представители на Временните обществени съвети в чужбина, които не от вчера следят провеждането на български избори в чужбина и се занимават с изборна статистика, истинският брой мандати, спечелени от партиите, е: за ГЕРБ – 6,174 ; за Коалиция за България -3,844 ; за  ДПС – 3,507 ; за “България без цензура” – 2,165 ; за Реформаторския блок – 1,310. Това дава на партиите съответно 6, 4, 4, 2 и 1 мандата. Ако за разпределението на тези мандати се използваше системата на Д’онт, която се използва в много европейски държави, например във Франция, би се получило малко по-различно разпределение.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.