Home » Избрано

Фарсът обсъждене на проекта за нов Наказателен кодекс

2014.03.21 Няма коментари
Spread the love

Отбий номер пред Брюксел и прах в очите на хората

.

Материал на Ruse-future.com

Снимка: Скрийншот от видеозапис на обсъждането.

Снимка: Скрийншот от видеозапис на обсъждането на проекта за нов Наказателен кодекс, проведено на 19 март в НДК

След ред граждански протести по повод безобразията в българската съдебна система, всички те останали без никакво отношение на управниците към тях, през зимата на 2013 г. Европейската комисия, залята от писма на недоволни български граждани, се обади и напомни на правителството, че даденият срок за промяна изтече и ще има санкции. Това бе причината проектът за нов наказателен кодекс да бъде „изваден от нафталина“ и Зинаида Златанова, заедно с правната комисия при Парламента, да го подложи на обществено обсъждане. Нека припомним, че граждани на Русе цяло лято посрещаха стотиците чуждестранни туристи, посещаващи България с туристически кораби, които при първата си крачка в България бяха посрещани с приветствието „Добре дошли в страната на чудесата! В нашите съдилища можете да продадете и купите всяка човешка съдба!“. На отплаване пък те отнасяха със себе си „Диплом за оцеляване в България, защото не си бил ограбен, изнасилен или измамен и се завръщаш неощетен на борда“. Сред тях бяха видни общественици, бизнесмени и политици, които отнасяха новината за случващото се у нас из целият свят. Тогава искането на протеста бе единствено гражданите да бъдат изслушани за ставащото в България от правната комисия и министъра на правосъдието. Това не впечатли управниците и те не реагираха.

Припомняме, че проектът за кодекса бе публикуван на сайта на министерството точно преди коледните и новогодишни празници, а скокът за внасяне на предложения по него бе веднага след техния край. Това създаде настроението, че всичко се прави умишлено, за да бъде „на тъмно“ но формално прозрачно. От Национална гражданска инициатива Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава реагираха и организираха протест под прозорците на кабинета на министър Златанова, точно в момента, когато тя точно там провеждаше брифинг и го хвалеше на журналистите.

Участниците в протеста внесоха искане за задълбочено проучване и обсъждане от гражданските организации, както и конкретни предложения за промени в проекта.

Шумно рекламирано, но скромно отразено бе организираното от Правната комисия при Парламента и Министъра на правосъдието „Обществено обсъждане“ на проекта, което се проведе на 19 март в НДК.

Този ФАРС, наречен с гръмката дума „обсъждане“, не бе нищо друго освен отбиване на номера, че нещо се прави заедно с гражданите и, че въобще има някакъв напредък по отношение желанието на управниците да извършат промени в правосъдната ни система. Напълно идиотски и необясним бе регламентът на всяка от участващите граждански организации да бъде дадена думата само за три минути да каже своите забележки, без право на коментар или реплика – време, недостатъчно тези, които години са работили задълбочено, дори да изчетат своите забележки. Една трета от времето за „обсъждане“ бе буквално изядено от безсмислени речи на модератора, министъра на правосъдието, съставителят на проекта и председателя на Правната комисия. Направи впечатление и неуважението към гражданите, демонстрирано с празните места, предвидени за членовете на Правната комисия и табелките пред тях.

Но „най-впечатляваща“ бе програмата, изработена от организаторите и дадена при започване на срещата, в която присъстваха теми за обсъждане на всичко друго, но не и на най-важните – „Общата част“ (основа на Наказателния кодекс) и „Престъпления против правосъдието“, което създаде настроението, че системата крие предпоставките за корупция и ги пази да не бъдат премахнати.

Тези скандални обстоятелства бяха причина част от гражданските организации да излязат с декларация, която внесе известният правозащитник Николай Колев – Босия и след безмълвното отношение на организаторите към нея той напусна залата с думите „Не мога да легитимирам този фарс“.

Представяме Ви видео за най-интересното от събитието:

В подкрепа на мнението, че обсъждането е фарс, се изказаха и общественикът Вихрен Михайлов:

Скандалът продължи по отношение предложения дневен ред:

Най-скандалната реплика от „обсъждането“ бе на водещия, който заяви, че това събитие „няма никаква легитимност“!?:

Стана ясно, че темите „Обща част“ и „Престъпления против правосъдието“ бяха избутани в края на програмата в раздел „други“, което даде преценка за отношението на организаторите на събитието към тях. След близо три часа при самия край на срещата, почти със скандал Бойко Никифоров от инициативата успя да вземе думата и да направи няколко забележки, които буквално сринаха смисъла на целия проект. Стана ясно, че той дава пълната възможност на магистратите да преценяват деянията субективно, както и в състава на престъпленията има записани недоказуеми неща, като: деятелят е „имал намерение“, „мислил е“, извършил деянието „с цел“. Без тяхното доказване престъплението не се счита за извършено. Заедно с това не е посочено нито едно деяние за престъпление, когато е извършено от магистрат и те могат да лъжат в процеса, както си искат, а с тези лъжи да вкарат в затвора безнаказано всеки, когото искат.

В подкрепа на искането за наказуемост на магистратите емоционално се изказаха и граждани, сблъскали се с безобразията в съдилищата и дошли за събитието чак от Русе. Константин Илиев потърси отговор от очаквания коментар по отношение наказателната отговорност спрямо юридически лица, а Дида Такева разказа емоционално какво става със съдия, ако го хванат да лъже в Германия.

Национална гражданска инициатива „Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава“ заявява, че е необходимо провеждането на истинско обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс, тъй като това е най-важният норматив след Конституцията.

Инициативата е администратор на двете групи във Фейсбук:

Стратегия за правова държава

Страсбург без корупция

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.