Home » Избрано, политика

Зловещата грешка на Кристиян Вигенин в Брюксел

2014.02.03 Няма коментари
Spread the love

Люба Манолова,  Lubamanolova.info

.

Уесли Кларк? Не генерал, а лобист на Шеврон за шистовия газ

Лобистът Уесли КларкПравителството вече повече от месец силно мълчи за една приета точка на заседание на Министерски съвет и Решението, което е излязло след приемането на въпросната точка. Заседанията на МС и при този кабинет протичат кратко и непрозрачно, а ето как е била приета въпросната точка, внесена от Кристиян Вигенин, министър на външните работи, и последвалото Решение на МС, което се превръща в официална позиция на България за заседанието на COREPER I, на 20.12.2013 г., стр 11, т.55.

Заседанието на МС е проведено на 18 декември, води го лично премиерът Пламен Орешарски:

Стенографски запис!

З А С Е Д А Н И Е

НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

18 декември 2013 г.

 

Заседанието започна в 10.10 часа и беше ръководено от министър-председателя Пламен Орешарски

Точка 25

Проект на Решение за одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 19 и 20 декември 2013 г. в Брюксел

ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ: Вносител е министър Вигенин.

Въпроси? Не виждам.

Приема се.

======================================

Следва Решение на МС по тази точка:

 

Р  Е  П  У  Б  Л  И  К  А     Б  Ъ  Л  Г  А  Р  И  Я

М   И   Н   И   С   Т   Е   Р   С   К   И      С   Ъ   В   Е   Т

 

И  З  В  Л  Е  Ч  Е  Н  И  Е

ОТ

П Р О Т О К О Л   № 51

ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

на  18 декември  2013 година

 

 

Д Н Е В Е Н  Р Е Д:

 

 

 

Р Е Ш Е Н И Я:

 

25. Проект на Решение за одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 19 и 20 декември 2013 г. в Брюксел.  

1. Одобрява изложената в доклада на вносителя позиция на Република България за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 19 и 20 декември 2013 г. в Брюксел.

2. Министър-председателят или упълномощени от него длъжностни лица да представят позицията на Република България и при необходимост да формулират промени в нея в зависимост от изразените мнения в хода на обсъжданията.

 

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ Пламен Орешарски

ЗА ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА

МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ: /п/ Нина Ставрева

 

Кристиян ВигенинТук идва логично въпросът, а къде е Докладът с позицията на вносителя Вигенин, който изобщо не е секретен – отговорът е няма го публикуван официално.

Важен ли е този Доклад, който се крие – важен е, защото той се превръща в официална позиция на България, след като Министерският съвет е гласувал точката и бъдещото Решение.

Така една анонимна точка, от гласуването на която изобщо не става ясно, че е всъщност Доклад, липсва коментар, липсва какъвто и да било дебат или поне обяснение за какво иде реч. Така наречената министър на околната среда Искра Михайлова мълчи и се прави на ни чула, ни видяла.

Становището на България, продължило движението си с гласуване в Брюксел, където без никакъв коментар е изпратено в Постоянното представителство на страната ни в Европейския съюз, /COREPER I/. Т. е. нашето посолство в Европейския парламент. Така се стига до скандално гласуване в Европейската комисия, в която гласът на България е решаващ за вземането на Решение да отпадне задължителната оценка за въздействие на околната среда на етап проучване, за всякакъв вид неконвенционални източници! Т. е. България е съгласна да отпадне всякаква процедура за Оценка на въздействие на околната среда и за проучване или добив на шистов газ!

В Стенограмата от заседанието на COREPER I от втория ден на заседанието на с. 11, т. 55 четем следното:

Нова точка

55.

(евентуално) Предложение за директива на Европейския парламент

и на Съвета за изменение на Директива 2011/92/ЕС

относно оценката на въздействието на

някои публични и частни проекти върху околната среда

(първо четене)

(обсъждане на законодателния акт)

Анализ на окончателния компромисен текст с оглед на постигането на

споразумение

17991/13 ENV 1220 CODEC 3027

 

Тук може да прочетете Правилника на тази „демократична” институция:

Поименното гласуване на представителите на държавите

го няма, тъй като е тайно… засега.

Това са българските представители в Съвета, поименно, с телефони и адреси.

Списък с членовете от постоянното представителство на България в Брюксел

Това по всяка вероятност е името на българската чиновничка, внесла Становището на България, което е било гласувано.

Гледайте пресконференцията на Гражданска инициатива за забрана на шистов газ, от която става ясно какво е вършено тайно от властта:

 

Преди две години ЕС започна процедура по общи европейски регулации и тя бе свързана с провеждането задължително на ОВОС при искане за проучване или добив на шистов газ.

Тази процедура не касае забрана, а задължително провеждане на ОВОС, тъй като безопасността на такива проучвания е важна за здравето на населението.

Доказано бе, че при фракинг за проучване или добив на шистов газ отравянето на почва и вода е окончателно и водите, и почвата се превръщат в необработваеми, и негодни, както за живеене, така и за земеделие.

Досега граничеща държава беше длъжна да се съобразява с мнението на другите гранични държави преди началото на проучване за шистов газ.

Към днешна дата, след въпросното гласуване, тази възможност отпада и малцина от българите са наясно с това какво следва оттук нататък.

Заинтересована страна ли е България за извършването на такава оценка?

Полиция охранява обект за проучване на шистов газ в РумънияКатегорично да, тъй като като страната ни е гранична държава с Румъния, където „Шеврон” скандално проучва за шистов газ с полицейско насилие над населението.

В българското законодателство присъстваше провеждането на задължителен ОВОС, и според него до гласуването в Брюксел, Румъния трябваше да извести българското Министерство на околната среда, че предстоят проучвания за добив на шистов газ. Сега, след приема на това Решение на МС, след внасянето му като официална българска позиция в COREPER I и последвалото гласуване и в Брюксел страната ни е с вързани ръце благодарение на безпрецедентното анонимно усърдие на Вигенин?!

Полицията бие румънски селяни, които защитават земята си от Преди скандалното действие, което Вигенин лично прокарва в Брюксел, според досега действащото българско законодателство имаше изискване да не се допуска проучване за шистов газ при наличие на близки водоизточници, /подземни или надземни/, или при високо сеизмологични зони.

Тези две изисквания в случая с Румъния са налице, но вече не са атакуеми и никой не е длъжен да се съобразява с нас!

С документ, поправка към Европейската директива за ОВОС, България наклани везните към отпадането на ОВОС, тъй като нейният глас е бил решаващ!

Парадоксите на външния министър

Самият Кристиян Вигенин като евродепутат е гласувал „за” провеждането на ОВОС, но вече като външен министър именно той внесе Доклад за Решение „против” извършването на ОВОС?! Лобизмът на английската страна, изразител на който е станал самият Вигенин, надделява над интересите на България!

Във връзка със скандалното гласуване, в столицата София бе проведена пресконференция, след края на която бе направено и изявление от еколога Мариана Христова, в което тя разясни какво се е случило.

Следващото заседание на Комисията по Околна среда в Европейския парламент ще бъде между 12 и 14 февруари.

В Европа след това гласуване за отпадане на ОВОС се очакват масови протести в Румъния, в Полша, в Унгария, във Великобритания – в тези държави-членки на Европейския съюз няма мораториум, какъвто имаме ние, гласуван от българския парламент.

На 8 декември 2013 година, „Шеврон” обяви, че възобновява дейностите си на първото находище на шистов газ в Румъния, ден след като протести принудиха американския енергиен гигант да спре работата си, предаде AFP.

„Шеврон” може да потвърди, че е възобновила дейностите си в Пунгещи”, в Североизточна Румъния, се казваше в изявление на компанията.

В събота стотици протестиращи, повечето от които жители на румънски села, проникнаха през огражденията около обекта, за да протестират срещу плановете за добив на шистов газ.

Стотици румънци излязоха на протест в село Пунгещи срещу намеренията на американската компания „Шеврон” да търси шистов газ в района, предаде AFP.

В резултат на протестите групата обяви, че е „преустановила дейностите си в Пунгещи заради условията на обща несигурност, породени от нелегалните и силови протестни действия”.

Компанията подчерта, че става въпрос за временно прекратяване на дейността, но не уточни срока на отлагане на работата.

Протести в Румъния срещу

Рано сутринта на 7 декември няколко стотици румънски жандармеристи са  действали срещу жителите на село Пунгещи, които от два месеца са провеждали седящ протест срещу американската компания „Шеврон” и плановете й да търси, и добива шистов газ в региона, предаде AFP.

Според един от протестиращите, служителите на жандармерията съобщи Агенция Франс прес пристигнали в селото и са започнали да удрят и да влачат демонстрантите.

„Изгониха ни от терена, където лагерувахме, и затвориха пътя, дори училищните автобуси не могат да минат”, разказал демонстрант пред Агенцията.

За журналистите достъпът до мястото бе забранен.

Според жандармерията, сила не е била използвана, а възникналите сблъсъци са били в резултат на опита на местните жители да блокират пътя.

Още на 17 октомври 2013 г. стотици румънци попречиха на американския гигант „Шеврон” да започне работа по търсенето на шистов газ, предаде АФП.

Легнали в калта, на колене или формирайки човешка верига, над 500 жители на Пунгещи се противопоставиха на добива на шистов газ, тъй като се опасявали за здравето на децата си и се страхували от рисковете, които хидравличното разбиване носи за околната среда.

Местните жители уверили журналистите, че няма да напуснат мястото, докато не си тръгне и „Шеврон”.

Във връзка с протестите, „Шеврон” съобщи, че част от оборудването му е било повредено, след като протестиращите разрушиха загражденията около сондата в градчето Пунгещи.

„Шеврон поднови дейността си. Ние зачитаме правото на хората да изразяват своето мнение, но това трябва да става в рамките на закона“, се казваше в съобщението на компанията.

Агенция Франс прес и Ройтерс съобщиха, че около 300 полицаи от силите за борба с безредиците бяха изпратени в Пунгещи, на 340 километра североизточно от Букурещ, за да се опитат да попречат на демонстрантите, главно местни жители, да навлязат в обекта на „Шеврон”.

„Шеврон, върви си у дома!“ и „Аз съм срещу шистовия газ!“ можеше да се прочете на лозунгите и бандеролите, размахвани от протестиращите.

„Искаме „Шеврон” да напусне страната, искаме нашата земя да не бъде замърсена от търсенето и извличането на шистов газ чрез хидравличен фракинг“, заяви тогава един от протестиращите – 33-годишният Адриан Пана.

В същото време, премиерът на Великобритания Джеймс Камерън заяви, че намаляването на регулациите при добива на шистов газ е необходимо за „да премести бизнеса своето производство в Европа“!!! „ЕС не трябва да пречи на добива на шистов газ!” – заяви Камерън, който не криеше, че лобира за компании като „Шеврон”.

Какво всъщност се криеше зад неговите думи – „От САЩ хората гонят добивните компании, все повече щати налагат ограничения, отделно там вече почти няма къде да се дупчи. Трябва да отидем на друго място, иначе фалираме. Европа става!“

Как след подобно лобиране на Джеймс Камерън, Кристиян Вигенин можеше да очакваме да остане безучастен?!

Истината е, че младежът от Ямбол, партиен другар на Сергей Станишев не е чул, че шистовият газ е десетки пъти по-скъп от конвенционалния, и след неговия добив водата и земята не стават за нищо. /Само за един сондаж с фракинг отиват 22 милиона литра вода, която не може да е морска, защото солената вода разяжда желязото в тръбите, примерно язовир Искър ще стигне за месец – два/. А при дейността фракинг самият водоносен хоризонт слиза много на дълбоко, или изчезва /за земетресенията, химикалите и отровената околна среда е пълно с информации в нета/. Това вече се случва в Тексас, Калифорния, Пенсилвания и т.н.

Като генерал ли дойде Уесли Кларк у нас или като най-обикновен лобист?

Американският гражданин Уесли Кларк дойде в България като най-обикновен платен, лобист.

Подобен е случаят с Михаил Горбачов, който срещу солидно заплащане можеше да обядва или гостува в която и да било точка на света.

Бившият журналист Николай Бареков показа Кларк като трофей на партийното си сборище, но дали мястото на този човек бе на сцената в нечий президиум, след като Кларк персонално е виновен за бомбардировките с обеднен уран над Сърбия, близо до западната българска граница?

В Сърбия мрат като мухи от бомбите с обеднен уран, а в родината ни виновните политици отново стягат предизборните листи, писа на 13 декември 2012 година „Хроники”. Сайтът обърна внимание на скандалния факт, че от Сърбия до западните селища на страната ни разстоянието е малко и заболеваемостта на населението от рак се е увеличила чувствително!

Проф. д-р Слободан Чикарич, председателят на Сръбското дружеството за борба с рака, написа за драматичното нарастване на броя на заболелите от злокачествени тумори в Сърбия, като посочи директно, че за тези злокачествени заболявания на населението от пограничните райони са виновни радиоактивните остатъци от НАТО-вските бомбардировки над страната през 1999 г.!

Според професора, уважаван специалист в страната си, тепърва се очаква бум на заболелите от рак, ако се вземат в предвид радиоактивните материали от бомбите с обеднен уран, останали на територията на страната.

Да не забравяме, че българската граница и земите в Северозападна България бяха твърде близо до тези бомбардировки, които на всичкото отгоре, парламентът и правителството на Иван Костов разрешиха да се извършват с прелитане на НАТО-вски самолети над страната ни!

Към днешна дата Иван Костов без никакъв срам отново напира да влезе в политиката и това не впечатлява никого!

За разлика от България, след войната Сърбия се зае веднага да прочисти района, като над 1000 опасни снаряди бяха отстранени само за четири години след тази война, а няколкостотин килограма уран, които самолети на НАТО „подхвърлиха“ в южната част на Сърбия през 1999 г., се съхраняват в хангари в Института „Винча“.

В същото време от другата страна на границата, българи съобщаваха за „внезапно” изсъхнали посеви и зеленчуци в градините си, но пиеха водата и се хранеха, както и продължават да се хранят все още с храната, която дават тези краища, защото никой досега не ги е предупредил, доколко опасно може да бъде това за тях!

Никой от политиците в България от 1999 досега не си мръдна пръста да изследва почва, въздух и вода в тези населени с българи погранични райони на Северозападна България, защото подобно изследване и анализ биха потвърдили тезата за тяхна голяма вина за отравянето на природата от смъртоносната авантюра на НАТО.

Никой в България не води статистика на раковите заболявания сред населението в тези райони, а още по-малко пък в района на Стара Загора, където се унищожаваха ракети, без да са наясно политиците и военните за евентуални последици върху здравето на хората.

Обеднен уран – това ни причини генерал Кларк, един от главните виновници за бомбардировките над Сърбия. Тогава трябва ли да се впечатляваме от скорошното му гостуване у нас и факта, че сега е тръгнал да лобира за друго натравяне и унищожаване на населението ни – този път с проучване и добив на шистов газ.

Обеззаразяването от бомбите с обеднен уран е скъпо и сръбската държава го плаща, за разлика от българската държава.

Сега на дневен ред е авантюрата и безхаберието на друг политик – българският външен министър, Кристиян Вигенин, който прокара гласуването в Брюксел ОВОС за проучване за шистов газ да отпадне!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.