Home » Избрано, политика

В Македония не се издават документи за български произход, в България се искат такива за гражданство

2014.02.24 Няма коментари
Spread the love

Българи от Македония искат съдействие от институциите за решаване на проблема с получаване на българско гражданство

.

Църквата "Св. Климент и Пантелеймон" в манастира със същото име край Охрид. Манастирът е изграден по поръчка на княз Борис I Покръстител.

Църквата “Св. Климент и Пантелеймон” в манастира със същото име в старата част на Охрид. Манастирът е изграден по поръчка на княз Борис I Покръстител.

Скопие. Българи от Македония разпространиха декларация и подписка до българските институции, заради проблемите с получаването на българско гражданство, съобщиха от ВМРО – БНД. “Имаме много сериозен проблем по отношение процедурата за получаване на българско гражданство. Министерството на правосъдието изисква от нас допълнителни документи, с които да докажем българския си произход, въпреки че всеки един кандидат има приложено в преписката си удостоверение за български произход, издадено по надлежния начин от ДАБЧ. Изисква се от нас да предоставим документ, с който да докажем, че сме имали възходящ българин, т.е. че нашите баби и дядовци са били българи.

След като Македония остана извън пределите на България окончателно, първото, което направи сръбската власт, бе да унищожи всичко българско. Бяха взривени хиляди български паметници в Македония, архивите бяха или изнесени в Белград, или унищожени. За наше огромно съжаление, ние днес няма от къде да вземем автентични документи за дядовците и бабите ни. Знаете, че ние, българите в Македония, не сме признати от Конституцията на Македония и няма институция или човек, който да ни издаде документ, че сме българи по народност, защото няма законово основание, на което да го направи, а познавайки отношението им към нас – и да има такова, едва ли някой ще го направи. Обръщаме се с молба към Вас за съдействие и за намиране на решение за нашия проблем”, се казва в декларацията.

Декларацията и подписката са адресирани до президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски, министъра на правосъдието Зинаида Златанова, председателя на БАН Стефан Воденичаров, председателя на Македонски научен институт проф. Трендафил Митев, лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Източник:  Агенция “Фокус”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.