2024-04-25

3 thoughts on “Българите в Бесарабия с ограничени права. Реакцията на Външно

  1. Националистите в Украйна, доколкото такива има разбира се сред новата власт в Украйна, и всички представители на тази нова власт, нямат друг шанс, освен да си осигурят подкрепата на ЕС. Защото няма кой друг да ги подкрепи в тази критична за страната ситуация. И това решение, за което става дума в тази публикация, вече се преразглежда от новото, временно украинско правителство. Даже негови представители са поискали вече, включително от българското Външно министерство, мнение относно закона за основите на държавната езикова политика, който ще бъде преразгледан пак. Така че нещата въобще не са толкова драматични относно положението на българското малцинство в Украйна включително. Нещата биха станали драматични, само ако не дай си Боже, някои въоръжени сблъсъци се задълбочат; ако се стигне до разцепването на Украйна и до вонен конфликт. Кризата едва ли скоро ще отшуми, но новата власт в Киев не може да си позволи недемократични действия към което и да било малцинство, защото това би бил най-лесният начин тя да се провали.

  2. Настоящото правителство на Украйна, е НЕдемократично избрано! Защо България, се надява то да организира ДЕМОКРАТИЧНИ избори? В Украйна правителството е създадено от крайни националисти, защо Българското правителство го подкрепя и защо се надява, че нещо би могло да се промени???

  3. Благодарим на правителството на България ,че повдигат този много важен въпрос за българската диаспора в Украйна.Украйна е полиетнична държава и всичките народи трябва да имат гарантирано право и възможност да учат своя родния език

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *