Home » българи зад граница, Е-Списание, политика

ДАНСwithme Глобъл излезе с призив до българския президент

2014.02.21 Няма коментари
Spread the love

1157483_405939722851027_64027982_nПротестната група на българите в чужбина ДАНСwithme Глобъл разпространи до медиите призив, отправен към българския президент Росен Плевнелиев. В призива се казва, че: “Ние от протестната група на българите в чужбина ДАНСwithme Глобъл се присъединяваме към призива на антиправителствените протестиращи граждански групи в България – Протестна мрежа и Ранобудните Преподаватели – с искането да бойкотирате Зимните олимпийски игри в Сочи.”

Следва целият текст на обръщението до Плевнелиев.

———————————————————————————————–

Г-н Президент,

Ние, от протестната група на българите в чужбина ДАНСwithme Глобъл, се присъединяваме към призива на антиправителствените протестиращи граждански групи в България – Протестна мрежа и Ранобудните Преподаватели – с искането да бойкотирате Зимните олимпийски игри в Сочи.

Приветстваме Ви за публично изявената позиция, осъждаща събитията в Украйна, но червената линия на недопустимостта е премината, само политически призиви вече не са достатъчни, изискват се остри и категорични действия, за да се гарантира постигане на ефективно споразумение и обществен мир в Украйна. Покажете, че не одобрявате и няма да толерирате неправомерното насилие срещу протестиращите граждани от поддържания от Русия украински политически режим и настоявайте за търсене на отговорност на виновните за кръвопролитията.

Призоваваме Ви да инициирате действия с лидерите на другите държави членки на ЕС за координиран съвместен бойкот на закриването на Зимните игри в Сочи, за да изпратите категорично послание до Русия, че не одобрявате поддържането на недомократичния рижим в Украйна, виновен за груби престъпления срещу правата на човека.

Докато светът и Европа броят своите златни медалисти на олимпийските игри в Сочи, Украйна брои своите жертви в резултат на кървавите сблъсъци между про-ЕС протестиращи граждани и про-Русия ориентиран политически режим. Предприетите мерки от 20-21 февруари на украинския парламент и предложеното от г-н Янукович компромисно споразумение са стъпки към справяне със ситуцията. Но тези мерки идват късно, след десетки жертви и стотици ранени. Виновните трябва да бъдат наказани. Управляващите в Украйна имат задълженията и отговорността според международните закони за правата на човека да спазват и закрилят правото на живот на своите граждани, да не използват въоръжено насилие срещу цивилни граждани, освен в крайно наложителен случай, когато има сериозна заплаха срещу живота на околните или служителите на реда. Управляващите са длъжни да потърсят мирно разрешение на настоящите обществено-политически проблеми чрез граждански средства, а не чрез оръжие. За настоящата ситуация в Украйна, Русия носи значителна отговорност, не на последно място, като продължава да поддържа режима в страната.

България, като държава членка по международните договори за правата на човека, има моралната отговорност да използва всички дипломатически средства да промотира и защитава спазването на правата на човека.

Призоваваме Ви да последвате смелата и справедлива реакция на Брюксел и направите всичко възможно, според правомощията Ви, да се наложат санкции спрямо г-н Янукович и обкръжението му във властта, виновни за престъпления срещу правата на човека: да се наложи запор на банкови сметки и имоти и блокиране на визи, както и незабавно ембарго за износ на оръжие и военна техника за Украйна.

На този фон българските управляващи изглеждат изключително неадекватни. Би трябвало да имат доста по-реална представа и по-солидарно отношение спрямо Украйна, като посткомунистическа страна, бореща се за утвърждаване на демокрацията. За пореден път управляващите не успяват да са представители на огромната част от българите, които сме ужасени от случващото се в Украйна и настояваме за решителни действия за спиране на кръвопролитията и търсене на отговорност за виновните.

Вашата позиция и позицията на другите Европейски лидери е решаваща за справяне с кризата в Украйна и трайното спиране на кръвопролитията.

С уважение,

ДАНСwithme Global

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.