Home » Авторски страници, политика

Олигарсите произвеждат управляващите в Украйна

2014.02.21 Няма коментари
Spread the love
Снимка: Ройтерс

Така изглежда една европейска столица през февруари 2014 г. Това е война, истинска война. Снимка: Ройтерс

Да се мисли, че украинците могат да се оправят сами, е илюзия. Украйна е много голяма, много богата и много, много зависима. Нейният външен дълг надхвърля 30 милиарда долара. Корупцията е на всички етажи на администрацията и беззаконието е на власт.  Всички избори са манипулирани. Правосъдната система не работи. След Ялта на нейната територия освен кореняци украинци, остават поляци и етнически руснаци. Има католици, има и православни. Има спорове за езика. Обща е само измамата. Украинският народ е един измамен народ.

Олигарсите са тези, които произвеждат управляващите, и които ги сменят като носни кърпи. Медиите са техни. “Героинята” Тимошенко вдигна цените на газа с 30%, а Путин ги “свали”. За пазарна икономика ли става дума или за игра на лъжлив Петър? Лазаренко изнесе милиарди и избяга на Запад. Десетки са украинските милиардери, чиито пари намериха убежище в Европа и Швейцария. Агенциите за кредитен рейтинг свалят всеки ден оценките на Украйна. За да спаси положението, ЕС зове МВФ на помощ. Това означава допълнително затягане на примката около врата на украинците.

Ако преди политическите промени започнат икономическите, Украйна ще тръгне по покварения път на българския преход. Поради това като начало, вместо МВФ, Западът е длъжен да извади списъка на приютените крадци и да го сложи на масата на преговорите. Без Русия не може да има реално споразумение по много, много причини. Безотговорно е да се разпалва братоубийствена вражда между Киев и Москва. От друга страна, Европа трябва да престане да обижда украинците, предпочитайки преговори с Турция вместо с Украйна. Ето защо, кръстопътят на интереси, които се пресичат в Украйна, трябва да е осветен и обсъден пред всички участници.

В очакване на тези преговори, участието на борците за демокрация от Майдана също е задължително. И последно: върху избирателните бюлетини, урни и списъци да присъстват не само международни наблюдатели, а и камери за предаване на живо!

.

Божидар Чеков

—————————————————————————————————-

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

„Аз умирам” – това е последният пост на 21-годишната доброволка от Евромайдан Олеся Жуковска в социалната мрежа Вконтакте. Момичето е било простреляно от снайперист и малко по-късно е починало от раните си, съобщиха от Евромайдан. Олеся е изпълнявала дейности като медицинска доброволка на площада в Киев. Постът на Олеся взриви социалните мрежи.” /БЛИЦ/

Запис на радиоприхванат разговор между снайперисти на покривите над Майдана в Киев. Записът е направен от ефира и е продължил някъде от 9.00 до 10.30 часа местно време на 20 февруари т.г. Човекът, който е качил този запис в You Tubе, Дмитрий Кружков, пише, че за съжаление му се е удало да запише само част от разговорите. След като е започнал масиран обстрел, е трябвало да събере апаратурата си и да се евакуира по-далече от обстрела. “Мисля, че именно на съвестта на тези копелета [трябва да тежат] мнозинството от днешните смърти на Майдана”, пише той.

.

Пет хиляди украинци са блокирали летището на Киев край Борисопол, за да не позволят на депутатите на Янукович и семействата им да напуснат страната, предаде Сегодня.ua. Информация, че те се готвят да направят това, плъзна в социалните мрежи.” /OFFNews.bg/

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.