Home » Авторски страници, българи зад граница

И в Ричмънд, Вирджиния, ще има българско училище

2014.02.21 Няма коментари
Spread the love
Български емигранти в Ричмънд обсъждат идеята за откриването на българско училище в града.

Български емигранти в Ричмънд обсъждат идеята за откриването на българско училище в града. Снимка: Ирина Кушлева

Още с пристигането си в Щатите през зимата на 2012 г., дългогодишната учителка София Кушлева забелязва, че много от децата на българите в Ричмънд имат затруднения, разговаряйки на български, а най-малките дори изобщо не говорят български. Тогава й хрумва идеята за създаването на български център, в който да се изучава роден език и литература, и да се популяризират българските традиции сред младите поколения.

Започва да търси информация от различни места, но й се налага да се прибере в България за известно време. След завръщането си в Ричмънд в края на 2013 г. тя възобновява работата си по прекъснатия проект. И намира голяма подкрепа точно на Коледа в лицето на Мила Стаменова и Илия Капитанов, които са родители на деца, изпитващи затруднения не толкова с говоренето на български, колкото с писането. Всички заедно, взели присърце идеята, започват да работят усилено за постигането на целта.

Боянка Иванова, директор на едно от българските училища в Чикаго – “Джон Атанасов”, помага с напътствия и изключително полезна информация. София, Мила и Илия посещават и българското училище във Вашинтгон. Целият колектив там е много отзивчив и всички ги приветстват за идеята да се поддържат българският ду, традиция и култура зад граница. Като минали вече по трудният път, те дават ценни съвети и напътствия.

Така в началото на февруари се стига до среща с родителите на български деца в Ричмънд и единодушно се взема решение за създаването на български център, с цел запазване на родния език, традиции и култура. В момента се работи по подготовката на необходимата документация за стартирането на центъра и се очаква неговото скорошно откриване.

Инициаторите за създаването на българско училище в столицата на щата Вирджиния изказват специални благодарности на Боянка Иванова от българското училище в Чикаго и на колектива на българския център “Св. Климент Охридски” във Вашинтгон.

 

Ирина Кушлева,

Ричмънд, Вирджиния

————————————————————————————

Бел.ред.:  Еврочикаго пожелава искрено успешно откриване на български център в Ричмънд и поздравява за усилията хората, задвижили това начинание.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.