Home » Избрано

Внасяме бармани от Украйна и Молдова

2014.01.26 Няма коментари
Spread the love

Наши хотелиери и ресторантьори искат България да издаде зелени карти за привличане на туристически кадри от Украйна, Молдова, Македония и Сърбия. Привличането на украинци и молдовци ще е най-удачно, защото знаят руски и с лекота ще обслужват руснаците, които са съществена част от клиентите по родните морски курорти. Това се случва при официлна 11,3% безработица. Няма шивачки, лекари, медицински сестри, машинни оператори, шофьори и механици, електрозаварчици, оксиженисти, хлебари, мебелисти… По-долу поместваме материал на в. “Труд” от днес, 26 януари, с повече подробности.

Политиците от Западна Европа далеч не са единствените притеснени, че от 1 януари т.г. отпаднаха ограниченията за работа на българи в Европейския съюз. Не по-малко загрижени са българските хотелиери и ресторантьори. Опасенията им са, че изкушени от по-високото заплащане, сервитьори, бармани, готвачи, камериери ще тръгнат масово към Германия и Англия и ще оголят родния туризъм откъм кадри.

“Колегите от Варна и Добрич са много притеснени, че няма да могат да намерят хора за летния сезон заради отварянето на трудовия пазар в цяла Европа”, изрази опасенията на бранша председателят на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин пред “Труд”.

За да запълни евентуалния кадрови вакуум, браншовата организация ще пише до министъра на труда Хасан Адемов с настояване България да издаде зелени карти за привличане на туристически кадри от Украйна, Молдова, Македония и Сърбия. До 20-ина дни асоциацията ще има събрание, на което членовете ще решат колко и какви работници ще им трябват.

“Младежи, които имат образование в сферата на туризма, биха желали да дойдат, тъй като заплащането у нас е по-високо. Вече имаме запитвания за платени стажове”, каза Рагин. Според него привличането на украинци и молдовци ще е най-удачно, защото знаят руски и с лекота ще обслужват руснаците, които са съществена част от клиентите по родните морски курорти.

“Въпросът трябва да се реши в скоро време, защото преди да започнат работа, чужденците трябва да минат 2-месечно обучение спрямо изискванията на нашите хотели”, уточни шефът на браншовата асоциация.

Случващото се в туризма не е първият вопъл на бизнеса за привличане на вносни кадри заради липсата на професионалисти у нас. По време на строителния бум преди години работодатели дори пътуваха до Виетнам с цел да договарят местните да станат заварчици у нас. Кризата обаче сложи кръст на намеренията им.

Няма шивачки

Липсата на опитни професионалисти се очертава като основен проблем и в текстилната промишленост. “Няма шивачки. 95% от сегашните работници са жени. Голяма част от тях са на възраст. Пенсионират се и постепенно работните места се оголват, а младите момичета не искат да седят по 8 часа на машината. Предпочитат да станат сервитьорки, защото там заплащането е по-високо”, описа проблема Стефко Колев, шеф на фирма “Руен” и на Браншовия съюз на трикотажната промишленост.
“Фирмите са пълни с поръчки от Германия, Франция и Италия и не смогват да ги изпълнят заради липса на кадри. Безработица при нас няма”, каза Колев.

Строителите чакат инвестиции

В строителството не гладът за кадри, а липсата на инвестиции ще е основният проблем през 2014 г. “Работните места зависят от това дали ще се открият нови обекти, а през последните години частни инвестиции почти няма. Разчитаме само на европроекти”, каза изпълнителният директор на Българската строителна камара Иван Бойков.
“Нестабилната политическа обстановка влияе негативно върху икономиката. Приключва и периодът за еврофинансиране. Трудна година се очертава”, добави Бойков.

Според него строежът на газопровода “Южен поток” би отворило работни места в сектора. “Надали ще можем да осигурим заварчици, тъй като се искат изключително високо квалифицирани кадри, но ще трябват работници за изграждането на довеждащи пътища и за изкопните работи”, смята Бойков.

“През 2014 г. нови работни места ще се отворят в аутсорсинг индустрията и производството”, прогнозира Надя Василева, директор на българския офис на компанията за подбор на кадри “Менпауър”. Най-търсени ще бъдат хората, които владеят по 2 западни езика.

Търсят се хора с френски език

“Скоро ще се отворят 500 места за професионалисти с френски, тъй като се очаква да се реализират проекти на инвеститори, които обслужват Франция и френскоговорящата част на Канада”, каза Василева.

Ще продължава търсенето на финансисти, счетоводители и инженери. Специалистите прогнозират, че в автомобилостроенето ще се отворят около 800 работни места. “Ще се търсят шивачки за въздушни възглавници и тапицерии за седалки на коли и служители във фирмите за окомплектоване на кабели”, прогнозира Василева.

“Инвестиции и шансове за работа се откриват в производството на храни и вино”, добави тя. Според нея в секторите на бързооборотните стоки и информационните технологии няма да се търсят толкова специалисти, колкото в предходните години.
Няма да има раздвижване на пазара на труда и в металургията, прогнозира шефът на браншовата асоциация Политими Паунова.

“Струва ми се невъзможно предприятия като ОЦК Кърджали и “Кремиковци” да заработят отново. Покрай “Южен поток” фирмите в сектора може да получат поръчки, но със сигурност няма да са за производство на тръби, защото не можем да покрием изключително високите изисквания”, смята Паунова. В металургията не се очакват съкращения, но ще се повишат изискванията към квалификацията на персонала. “КЦМ в Пловдив пуска мощности за ново оловно производство и няколкостотин работници вече са обучени”, даде пример Паунова.

Повечето свободни места са с ниско заплащане

Въпреки високата безработица хиляди работни места у нас остават незаети заради ниското заплащане или търсенето на кадри със специфични умения и квалификация. Кореспондентите на “Труд” обобщиха кои са най-търсените професионалисти в цялата страна.

Многопрофилната болница в Русе търси 16 лекари и още толкова медицински сестри. Работодатели се нуждаят от учители, IT специалисти и инженери. Свободни места има за машинни оператори, шофьори и механици, електрозаварчици, оксиженисти, хлебари, мебелисти и шивачки. Някои фирми предлагат обучение на новопостъпилите. Във Видин най-много свободни места има за шивачи, готвачи и сервитьори. Кандидатите обаче са малко, а обяснението – “много работа за мизерни пари”.

В Бургаско се търсят най-много заварчици, монтажници, домашни помощници и лекари. В Плевен има недостиг на шивачки с опит и машиностроители. Често се търсят готвачи, бармани, майстори на хлебни изделия и сладкари. В областта на машиностроенето търсенето е обикновено за стругар, шлосер, борвергист. Чрез плевенската трудова борса се търсят и лекари за спешна помощ, които да работят в Ловешка област.

Ел. техници, стругари, строителни инженери, техници и автомонтьори са сред най-търсените в момента кадри във Великотърновска област. Не достигат още охранители, сервитьори и готвачи. Търсят се още начални учители, счетоводители и дори професионални войници. Вакантни места има за шивачи и кроячи.

Заради липсата на минни специалисти от тази учебна година ГОРУБСО – Мадан започна да помага за обучението на кадри за рудодобива в местната гимназия. Предприятието отчита огромен наплив от кандидати за работа, след като финансово се стабилизира със смяната на собствениците.

В Смолянско най-много работни места се обявяват за сферата на туризма и за шивачки, като заплатите са ниски. Кадри за поточни линии обявяват и двата завода в областния град. Най-голям интерес от хората има обаче към офертите за гурбет в чужбина. В момента има оферта за селскостопанска работа в Испания, за която има множество запитвания, а поне 10 души от началото на годината са заявили, че се отписват от бюрото, защото отиват във Великобритания.

Подобно е положението и в Хасково, където стотици жени кандидатстваха за ягодоберачки в Испания. Брутното заплащане от 39 евро на ден се възприема като прекрасна оферта за работа въпреки тежкия труд.

В Монтана по всяко време на таблата в бюрата по труда висят обяви за набиране на специалисти по шев и кройка. Заради необичайно топлото за зимата време строителството в района не е замряло и работодателите назначават зидари, мазачи, плочкаджии и общи работници. В Берковица от месеци се търсят шестима лекари. В Шумен има свободни места за строители, лекари, детски учителки, шивачи и гладачи.

В Старозагорска област има глад за инженери в областта на машиностроенето и електрониката. Като цяло липсват специалисти със средно и висше образование в сферите на технологиите, посочват работодателските организации в региона. Голямо е търсенето на висококвалифицирани кадри за металообработването. В Сливенско има работа основно за шивачки и работници с ниска квалификация.

Шивачи на облекла и кожени изделия са най-търсените в момента кадри в петте бюра по труда в Пловдивска област. Почти половината от 299-те свободни работни места са за тези позиции. Фирма за електрооборудване пък предлага работа на 25 монтажисти. В Пловдив в момента усилено се търсят кредитни администратори със средно образование, както и шофьори за международни превози.

В Пиринско цели фамилии се прехранват с дейности на парче. Някои събират дърва от гората, други берат билки и гъби. Вересиите буквално фалират местните малки бакалии. На пазарите се търгува в натура – боб за захар, картофи за олио.

Липсата на опит спира младите

“Завърших екология преди година и оттогава ходя по конкурси, но ми отказват с мотива, че нямам стаж. Навсякъде искат да имаш опит. Така и не разбрах как да го натрупам”, разказва 25-годишната Милена Кънева от Търговище. Младата жена получила шанс да я включат в европрограма по заетост, по която работила 9 месеца в местна институция като технически изпълнител. След края на програмата отново останала на улицата.

Кандидатствала и за длъжности, които не са по нейната специалност, само и само да започне работа. Съгласна е да взема и 300 лева на месец.

В Бургас, където преди месец корабостроителницата уволни наведнъж всички 140 служители, подобни истории също не са рядкост.
“Слава Богу, че съпругът ми работи. Иначе няма как да се изхранваме”, казва Мая Петрова. Целият професионален живот е минал в корабостроенето. “Кредитите се множат главоломно, защото животът те притиска и те кара да теглиш един, после друг, за да погасиш първия и да имаш средства за съществуване”, оплаква се жената.

Петрова и уволнените колеги не могат да си представят, че ще работят друго, и се заричат да се борят за спасяването на отрасъла.

Противоречиви прогнози за безработицата

Безработица в България ще продължи да расте през тази година, а пикът ще бъде през 2015 г., когато ще стигне 13,8% от икономически активното население. Това прогнозира Международната организация на труда в доклад за развитието на пазара на труда.

Очакванията на чуждите анализатори са в контраст с предвижданията на експертите в българските министерства на труда и на финансите.

Според тях през 2014 г. пазарът на труда ще “продължи да се възстановява с ускорен темп”, което ще намали средногодишната безработица до 12,6%. Това е записано в Националния план за действие по заетостта на социалното министерство и в Средносрочната бюджетна прогноза (2014-2016 г.) на Министерството на финансите.

На практика обаче, ако анализът им излезе верен, това ще означава, че безработицата у нас през т.г. ще се повиши, тъй като наскоро Агенцията по заетостта обяви, че през 2013 г. средногодишното ниво е било 11,3%.

www.trud.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.