Home » Авторски страници, политика

Отворено писмо до главния прокурор на Гражданска инициатива за честно правосъдие

2014.01.06 2 коментара
Spread the love

1176225_579956648729817_580289080_nНационална гражданска инициатива “Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава” е изпратила до българския главен прокурор Сотир Цацаров Отворено писмо, в което се казва: Силно сме впечатлени от Вашето съобщение, направено на  30 декември 2013 г. пред  медиите, че от октомври работи ново специализирано звено, състоящо се от прокурори и агенти на ДАНС, на която са поверени проверките и разследванията по сигнали за престъпления, извършени от съдии, прокурори и следователи. Приветстваме това начинание, но сме силно притеснени, че нищо ново няма да се случи, тъй като и в действащия, и в проекта за нов наказателен кодекс няма текстове, според които магистратите да бъдат подвеждани под наказателна отговорност.” Гражданската инициатива призовава главния прокурор и всички честни служители в съдебната власт да подкрепят нейното искане “в проекта за нов наказателен кодекс да бъде записано, че е престъпление когато съдия, прокурор или следовател излъжат в протокол или обстоятелствената част на постановените от тях актове, а когато под лъжата са се подписали повече от един, те да се считат за престъпна група”.

Следва целият текст на Отвореното писмо.

————————————————————————————————

.

До Главния прокурор на Република България

г-н Сотир Цацаров

 

О Т В О Р Е Н О   П И С М О

от членовете на Национална гражданска инициатива “Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава”

.

Уважаеми господин Цацаров,

Силно сме впечатлени от Вашето съобщение, направено на 30 декември 2013 г. пред медиите, че от октомври работи ново специализирано звено, състоящо се от прокурори и агенти на ДАНС, на която са поверени проверките и разследванията по сигнали за престъпления, извършени от съдии, прокурори и следователи.

Приветстваме това начинание, но сме силно притеснени, че нищо ново няма да се случи, тъй като и в действащия, и в проекта за нов наказателен кодекс няма текстове, според които магистратите да бъдат подвеждани под наказателна отговорност.

Корупцията се доказва единствено в момент на предаване на пари, а всичко останало е недоказуемо. В същото време съдии и прокурори от всички инстанции лъжат и съсипват до живот човешки съдби и тези лъжи не са престъпление, съгласно кодекса. За това деяние са отговорни свидетели, вещи лица и преводачи, но не съдии и прокурори!

Пострадалите са хиляди, деянието е елементарно за доказване, защото под лъжите стоят подписи на магистратите – извършители. Щом има подпис – значи има умисъл. На всеки е ясно, че така решените дела са плод на корупция, било срещу пари, било срещу други облаги, но това не може да се докаже.

Как ще работи звеното при тези обстоятелства? Ще спре ли корупцията, ако не спрем лъжата?

Призоваваме Вас и всички честни служители от съдебната власт, подкрепете искането ни в проекта за нов наказателен кодекс да бъде записано, че е престъпление когато съдия, прокурор или следовател излъжат в протокол или обстоятелствената част на постановените от тях актове, а когато под лъжата са се подписали повече от един, те да се считат за престъпна група.

Искрено вярваме, че ще подкрепите предложението ни!

.

Национална гражданска инициатива “Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава” /https://www.facebook.com/pravobulgaria /

София, 6 януари 2014 г.

2 коментара »

  • Маргарита Дикова said:

    Подкрепям на 100% написаното в писмото.

  • ani levi said:

    Съгласна съм с така написаната декларация и подкрепям желанието на всеки честен гражданин да се сложи край на корупцията.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.