Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Одеса ще почетат утре паметта на Ботев

2014.01.05 Няма коментари
Паметникът на Христо Ботев в Одеса

Паметникът на Христо Ботев в Одеса

Одеса. Украйна. На 6 януари 2014 г. Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ ще проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер, Одеса. Така ще бъде отбелязана 166-годишнината от рождението на гениалния поет и непоколебимия борец за свободата на България. Учениците от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ ще рецитират стихове на Ботев. Цветя и венци ще бъдат поднесени и от Българския младежки клуб „Актив“.

Христо Ботев учи във Втора Одеска гимназия, работил е като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. През 1875 г. възглавява българско национално Освободително движение и става един от националните герои на България.

В знак на признателност за голямата роля на Ботев за Освобождението на България, на 13 ноември 2009 г. в Одеса бе открит негов паметник, по инициатива на Юрий Граматик, президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

Юрий Граматик: „Христо Ботев винаги живее в сърцата на българите от Украйна. Ботев е и ще бъде част от учебната програма на Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ към Конгреса на българите в Украйна. Нямаме право да позволим нашата история да бъде забравена. Всяка година при полагане на цветя пред паметника на Ботев в Одеса ние каним и децата.  Подрастващото поколение трябва да знае героите си“.

.

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

unnamed

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.