Home » Авторски страници

“КАПИТАЛИЗЪМ 4.0” – дебат на тема “Новата икономика”

2014.01.24 2 коментара
Spread the love

Книгата на Анатол Калецки “Капитализъм 4.0. Раждането на новата икономика след кризата”* ще бъде повод за кръгла маса на тема “Новата икономика”. Кръглата маса ще се проведе на 18.02.2014 г. в Софийска търговско-промишлена камара.

.

Logo-SCCIСофийска търговско-промишлена камара организира Кръгла маса на тема „Новата икономика“. Темата е инспирирана от книгата на Анатол Калецки “Капитализъм 4.0”. Кръглата маса ще се проведе на 18.02.2014 г. (вторник) от 11 до 13.00 ч. в Софийска търговско-промишлена камара (ул. “Никола Петков” 81, Бизнес център “Кантек”).

На кръглата маса ще бъдат представени доклади за виждането на български учени за бъдещето на капитализма. Покани за участие са отправени към Георги Ганев, Проф. Иван Ангелов, Проф. Кръстьо Петков, Д-р Красен Станчев, Д-р Любомир Христов, Николай Ников, Проф. Петко Ганчев. Списъкът е отворен и към него могат да се присъединят и други, които имат доклади по темата или желаят да се присъединят като гости. Всеки докладчик ще разполага с около 15 минути за презентиране на доклада си.

Изискването към докладчиците е те предварително да изпратят до 14.02.2014 г. своя доклад на мейл [email protected]. Размерът на доклада да е до 30 страници, формат А4, шрифт 12.

.

———————————————————————————————————

Capitalism_4 M

* Защо 4.0? Според автора, след кризата от 2008 г, светът навлиза в четвъртата версия на капитализма. Антидоктринерският подход на автора и прагматичното му отношение към пазара са определящи за интереса му към книгата. Не е дошъл краят на капитализма. Той се променя. Идеологията на пазарния фундаментализъм днес е най-големият враг на капитализма. Гуруто на пазарния фундаментализъм Айн Ранд си признава за допуснатата от нея грешка. В днешно време нараства ролята на държавата. Капитализъм 4.0 предвижда сближаване на държавата и пазара. „Кухнята едновременно има нужда от печка и от хладилник“. Това поставя въпроса кой ще поеме ролята да защитава и да представя пред държавата балансирани позиции на бизнеса.

 

Световната финансова криза от 2007-2009 г. не разруши капитализма, но ще го промени коренно. Капитализмът не е статичен набор от перфектни институции, намиращи се в постоянно равновесие. Не съществуват неотменяеми закони, управляващи поведението на капиталистическата икономика, както учи съвременната икономическа теория. Той е адаптивна социална система, която мутира и еволюира чрез естествен подбор, когато някоя криза предизвика нуждата от това. С възстановяването на икономиката и финансовата система ще се появи нов модел на капитализма, при който взаимоотношенията между пазарите и правителствата ще се промени. Калецки разглежда световната финансова криза в дълъг исторически контекст. Проследява икономическите теории и идеологии, “обосноваващи” всяка от предишните версии на капитализма.

.

Книгата е провокативна и ще е полезна на всеки, който се интересува от глобалните икономически и политически процеси. Подходяща е за икономисти, за политици и за политически анализатори, а също така за университетски преподаватели и студенти.

 

Анатол Калецки е професионален журналист и анализатор, редактор на свободна практика с образование в Кеймбридж и Харвард. Той е член на Управителния съвет на Института за ново икономическо мислене /ИНИМ/, неправителствена организация, основана след кризата от 2007-2009 г., да стимулира и финансира академични изследвания в областта на икономиката извън рамките на ортодоксалните “ефективни пазари”.

 

“Капитализъм 4.0” е издадена от “Класика и стил” е и препоръчана на издателството от д-р Любомир Христов,  председател на Института на дипломираните финансови консултанти,  който я превежда на български език. Д-р Христов е член на Консултативната група към Европейския банков орган в Лондон. Бил е изпълнителен директор на Централния депозитар, както и съветник на изпълнителния директор на Световната банка, представляващ България.

 

2 коментара »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.