Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Болград, Украйна, ще почетат паметта на възрожденеца Димитър Мутев

2014.01.24 Няма коментари
Spread the love

150-ГОДИШНИНАТА ОТ СМЪРТТА НА ДИМИТЪР СТЕФАНОВ МУТЕВ ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАНА В ГР. БОЛГРАД, УКРАЙНА

 

Димитър Мутев

Димитър Мутев

Инициатор за честването на Димитър Мутев е Генералното консулство на Р. България в Одеса. Организатори на събитието, което ще се проведе на 24 януари т.г. в Болград, са Болградската районна държавна администрация и Болградската гимназия «Г. С. Раковски». Финансовата страна на мероприятието поема Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна».

Честването ще протече при следващата програма:

– Откриването на надгробната плоча на възстановената могила на Димитър Мутев (гробището на гр. Болград, 12.00-12.30 ч.);

– Литургия за упокой на душата на Димитър Мутев (църква «Свети Митрофан», гробището на гр. Болград, 12.30-13.00 ч.);

– Тематично мероприятие «Няма да угасне паметта на поколенията!» в името на Димитър Мутев и възстановяване на портрета му (актовата зала на Болградската гимназия «Г.С. Раковски», 13.00-14.00 ч.);

– Екскурзия в Музея по историята на гимназията (14.00-14.15 ч.).

Димитър Мутев е един от най-интелигентните български възрожденци, първият българин, получил научна степен “доктор по философия”, директор на първото българско учебно заведение (днес Болградска гимназия «Г. С. Раковски»).

Великият възрожденец Мутев издига Болградската гимназия в модерно и образцово за времето си училище. Той заема длъжността директор гимназията в Болград от 15 октомври 1859 г. до деня на смъртта си през януари 1864 г. Роден е през 1818 г. в Калофер. Завършва Физико-математическия факултет на Ришельовския лицей. Следва в Бон и Берлин, където специализира по физика, естествени науки и метрология. Доктор по философия и свободни науки, един от най-образованите българи на своето време, владее 9 езика. Редактор на цариградското българско списание “Български книжици” (1858 – 1859 г.). Преводач и автор на романи и научни трудове. Привлича за учители в гимназията българи, завършили висше образование, като Васил Стоянов и Богдан Горанов, завършили Пражкия университет; Иван Салабашев – Пражката политехника; Димитър Ямболиев – Киевския университет; Михаил Сотиров – Букурещкия университет; както и Васил Попович, Теодоси Икономов, Иван Филипов и др. Целта на гимназията според Мутев е “умствено, нравствено и естетическо възпитание на човека”.

Заслугите на Димитър Мутев към българското образование, наука и книжнина са огромни. Той застъпва и провежда идеята, че книжовният български език трябва да се изгражда на основата на народните говори. Най-голямата историческа заслуга на д-р Димитър Мутев е, че той превърна за четири години Централното българско училище в Болград в първата българска гимназия — Болградската гимназия, едно елитно средно училище на европейско ниво.

Прочутата първа българска поетеса – Елена Мутева и Димитър Мутев са брат и сестра.

.

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.