Home » Авторски страници

Български Мемориален парк в Чикаго – защо не?

2014.01.27 Няма коментари
Spread the love

ттИдеята за изграждане на Български мемориален парк в Чикаго се е родила още преди около 8 години. През 2006 г. е създаден инициативен комитет с участието на представители музея на Васил Левски в Карлово, чиято цел е изграждането на паметник на Апостола на свободата в Чикаго. Проектът постепенно се разраства и през миналата година няколко български организации търсят съдействието на българското генерално консулство в Чикаго. От консулството проучват какво е правено досега в тази област от българската общност в мегаполиса, намират съмишленици в България и запознават местните власти в Чикаго със своите идеи и искания.

От българското консулство разработват и план за осъществяването на идеята, една от първите стъпки в който е организираната на 25 януари т.г. среща с представители на българската общност, чиято тема е Българският мемориален парк – как точно да изглежда, къде да бъде построен, кой с какво и как може да помогне за изграждането му и пр. (Бел.ред.:  Еврочикаго вече информира за организирането на тази среща – вж. тук.) Обсъжда се построяването на паметници на Алеко Константинов – забележителният български писател, общественик, пътешественик и гражданин на света, описал Града на ветровете в една съвсем друга епоха в един от своите пътеписи; на Васил Левски – който спечели за цял народ, включително и за бъдещите поколения, жертвайки себе си; на Джанюариъс МакГахан – американският журналист, помогнал много за информирането на световната общественост за жертвите от Априлското въстание и за каузата на свободата на българите, чийто житейски път свършва в Сан Стефано – там, където се подписва първият договор, дал началото на Третата българска държава. На такива забележителни хора, чиято памет носи ценности и постижения, които са ни нужни и днес.

Това дали паметниците ще бъдат разположени в отделен парк, или ще се изгради само една специална алея, до която да се направи детска площадка и да бъдат посадени цветя и розови храсти, донесени от България, са въпроси, по които представители на българската общност в Чикаго ще продължат да обсъждат. Но каквото и да се реши като окончателен проект, важното е, че в отразяването на тази идея са се включили още отсега и най-малките представители на българската общност – децата от Детско студио “Телевизионери”. По-надолу поместваме техен материал за срещата, организирана от българското консулство в Обществената библиотека на чикагското предградие Elk Grove Village тази събота, чиято тема бе проектът за Български мемориален парк.

—————————————————————————————————————-

„ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ“-те, следвайки принципите на репортерската професия – да са винаги на правилното място в точното време, за да отразяват събитията, свързани с живота и дейността на българската общност, присъстваха с камери и свой екип на срещата, организирана по инициатива на Генералното консулство с представители на българската общност в Чикаго на 25 януари 2014 г.  След време подобни запечатани моменти ще се окажат исторически.

Темата – обсъждане на проект за изграждане на Мемориален парк на българите в Чикаго. С цел да се даде гласност, да се обединят усилията и вижданията за развитието на тази идея, Генералният консул Симеон Стоилов покани представители на всички желаещи организации с идеална цел, корпорации и български граждани, живеещи в Чикаго. На срещата г-н Стоилов запозна присъстващите с подробности около проекта и възможностите за реализирането му. Всичко това е осъществимо, но за довеждането до успешен край на един такъв мащабен проект е необходимо да се включат много хора, желаещи да участват със своя принос в изграждането на български мемориален парк в Чикаго

Като цяло идеята е да се избере и създаде едно място, което да изразява пулса на българите в Чикаго. Да се изгради един кът, парк или градина, място, което да бъде съвкупност от национална гордост, национална историческа памет, място, където да се усеща българският дух! Да се издигнат няколко български символа – паметници на Васил Левски и Алеко Константинов, както и на МакГахан – американски журналист от ирландски произход, известен със сензационните си репортажи от България за Daily News след потушаване на Априлското въстание през 1876 г.

В изказванията си представителите на инициативни групи изразиха готовността си да съдействат за реализирането на проекта. Предложението за изграждането на български мемориален парк в Чикаго бе подкрепено и от присъстващите на срещата лица, изразили готовност да се включат според компетенциите си в проекта.

Г-н Стоилов обобщи, че проекта има нужда от широка подкрепа от българската общност, докато се учреди и регистрира организацията, която ще поеме функциите по реализирането му, както и след това. Генералното консулство в Чикаго е отворено за всички предложения, мнения и идеи. Кой е готов да се включи в проекта – като специалист, доброволец, със средства? Общ комплекс ли да бъде или да се построят отделно паметници? Парк ли да бъде или алея? Къде да се избере мястото – в центъра или където живеят повече българи? Е-мейлът на Генералното консулство ще бъде отворен за въпроси, на които всеки желаещ може да даде мотивиран отговор до 19 февруари 2014 г.

От Детско студио „Телевизионери“ се опитахме да отразим и запечатаме с камерите си началото на едно наистина значимо предстоящо събитие за българската общност в многомилионния град. С интерес ще следим развитието на този мащабен проект и ще ви информираме своевременно чрез своите репортажи. Български мемориален парк в Чикаго! „Нима е възможно?“ – ще свие устни песимистът. „Защо не?“ – ще се усмихне оптимистът, в това число и ние, „Телевизионери“-те. А вие как мислите?

Екип на Детско студио “ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ”

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.