Home » Е-Списание

Църковен календар: Въведение Богодорично

2013.11.21 Няма коментари

Въведение на Пресвета Богородица в храма. Фреска от ок. 14 в. от Мануел Панселинос, Черквата Протата в Света Гора Атон. Presentation of Mary. Fresco in the Protaton Church on Mt. Athos attributed to Manuel Panselinos, fourteenth century. Източник: macedonian-heritage.gr
Въведение на Пресвета Богородица в храма. Фреска на Мануел Панселинос, Съборна черква “Протата”, Канея, Атон. /Около XIV в./ Снимка: Macedonian-heritage.gr

На днешния ден Църквата чества въвеждането на малката Мария /Мариам/, бъдещата майка на въплътилото се Слово Божие, Синът Божи Иисус Христос, в храма в Йерусалим. Там Дева Мария пораства, служейки на Бога всеки ден от живота си, своето детство и юношество, докато не е дадена на праведния Йосиф, който също е бил избран от Бога да се грижи за нея и за детето, което тя ще роди – предсказаният от старозаветни пророци, обещаният Спасител на човечеството. 

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът “Въведение Богородично” се чества в България и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

————————————————————–

Божията Майка била въведена в Йерусалимския храм от родителите си св. Йоаким и Анна, когато навършила 3 години. И това било не еднократно въвеждане “за една свещ само”, както ние днес бихме се изразили, а въведение завинаги: въведение пред Божия престол, въведение пред Божието лице, въведение за служение всеотдайно и благоговейно, въведение вечно.

Въвеждането в храма е събитие. Въведението – състояние. Веднъж въведена в Светая Светих, малката Мариам се възпитавала в любов към Бога и достигнала такова съвършенство в добродетелите, че била удостоена да стане Богородица, сиреч сама да бъде пречист дом за Божието Слово, въплътило се и станало Човек.

Подобно е призванието на всеки, който се въвежда в Божия храм – не просто да влезе, за да напусне след това, но да остане завинаги. И нещо повече – сам да стане дом Христов чрез св. Причастие и чрез всяка духовна благодат.

За едни въведението във вярата и Църквата става още в младенческа възраст. За други – в юношеска, а за мнозина – дори в напреднала. За нас, християните, то се осъществява чрез св. Кръщение, но не само. Освен Кръщението необходимо е и наставление, предаване на вяра и опит, обучение. И ако духовното възпитание е необходимо и за възрастните, то какво остава за децата!

За мнозина от нас въведението в храма се свежда до едно въвеждане. “Кръстихме го – готово!” – гордо и самодоволно възкликват щастливите родители. И толкоз. С това завършва духовното обгрижване, в това се ограничава фактът, че “сме християнско семейство и по традиция – православно”. От тук нататък продължават единствено грижите за телесното доволство, често пъти и в излишък. Продължават и стремежите за добро образование – престижно училище, компютър… Бедата, разбира се, не е в това, а във факта, че неписаната табела “християнски дом” остава самотна, прашна и забравена въображаемо да виси над блиндираната входна врата с модерни ключалки и алармени системи…

Така един ден единственото, което си спомня от своето “въведение в храма” порасналият християнин, е чуваното понякога: “ти си кръстен”. Защото той сам не може да помни този миг. Съзнанието, че някога си бил кръстен, обаче съвсем не е достатъчно. Още повече, че междувременно животът (за да не бъдат обвинени родителите) широко е отворил и други двери – към материализма или към “алтернативната духовност”, сиреч секти, наркомания, заблуди. Съвременните интелектуални ариадни, освен че са в духовен лабиринт, пред себе си имат и заплетена мрежа от десетки нишки. Коя да избереш?

Божият храм също стои отворен и чака въведения. В него влизат доста хора, всеки пали свещ, всеки си казва молитвата – лошо няма. Мнозина се венчават – вече почти всички минали през “съвета”. Кръщенета също не липсват. И това добре.

Ала въведенията са малко.

 

Благовест Ангелов,

Църковен вестник  /1998 г./

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.