Home » Избрано, политика

Стойнев ще предложи американски реактор за 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”

2013.11.23 2 коментара
Spread the love
Стойнев в САЩ. Снимка: БНТ

Стойнев в САЩ. Снимка: БНТ

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще препоръча на правителството да бъде построен седми блок на АЕЦ “Козлодуй” с технологията на американската компания “Уестингхауз”.

Това заяви Стойнев в края на посещението си в “Уестингхауз” в САЩ, предаде Агенция “Фокус”. А пред БНР Стойнев допълни: “Не е необходим конкурс за изграждането на нов 7-ми блок в Козлодуй”.*

“Веднага след завръщането ми в България ще изготвя доклад за всички срещи, които са протекли, разбира се, за визитата ми в Питсбърг в централата на “Уестингхауз”. Ще предложа на правителството да вземе решение да даде мандат на Българския енергиен холдинг да започне преговори с “Уестингхауз” за бъдещо изграждане на седми блок на площадката на АЕЦ “Козлодуй”.

Драгомир Стойнев подчерта, че амбицията му е реиндустриализация на българската икономика и въвеждането на най-модерните технологии. Министърът се е запознал с реактора от 3+ поколение АР 1000, който е най-модерният в момента в света.

Реакторът AP1000 е известен с мерките си за сигурност и по думите на компанията, ако в японската АЕЦ “Фукушима” е имало този тип реактори, аварията не би се случила.

Министър Стойнев съобщи, че от турската банка “Ексимбанк” са изразили готовност за финансиране на проекта за VII блок в АЕЦ “Козлодуй”, и че при добра подготовка до 2016-та може да започне строителството.

“Смятам, че договорът ще може да бъде подписан в края на следващата година, което означава, че в началото на 2016-а да бъде направена първа копка. Това е възможно най-краткият срок, за който може да бъде даден старт на строителството”.

Ако процедурата се случи по план, строежът би започнал през 2016 г. и ще продължи 5 години.

България и САЩ тръгват по нов път на взаимоотношения, заяви още министърът на икономиката и енергетиката.

Стойнев отбеляза факта, че български министър на икономиката за първи път е приет в Съвета за национална сигурност на САЩ за среща икономическите съветници на президента Барак Обама, е показателен в това отношение.

“Срещата ми с толкова много инвеститори, които имат конкретни предложения за инвестиции в България, ясно показва, че оттук нататък взаимоотношенията ни със Съединените щати ще се засилят в сферата на икономиката”, подчерта министърът.

Източник:  Агенция “Фокус”

—————————————————————————————————–

* Попитан за коментар, гл. редактор на Еврочикаго нарече думите на министъра “некомпетентна изцепка, направена от престараване, която би трябвало да е срамна за ядрените ни специалисти, представени за пореден път като аборигени”.

 

2 коментара »

  • CNN said:

    За фиаското на компанията във Филипините, където с подкупи спечелват проект за ядрена централа, която изпълняват некачествено и въобще не пускат в действие. Но разбира се прибират парите 2.2 милиарда долара (1985 г.) които генерират лихва от 350 000 долара дневно, тъй като Филипините са взели заем за да я построят. Ето: http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune_archive/1986/09/01/67989/

  • Въпрос said:

    Русия си тества рециклирано гориво в АЕЦ „Козлодуй” без това гориво да е минало каквито и да било тестове! От изявлението на шефа на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов пък става ясно, че реакторите на Westinghouse до този момент никъде не са работили, защо всичко в България трябва да рецидивира за сметка на българите, а?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.