Home » Избрано

Скандалите с Уестингхаус, за които никой не говори

2013.11.27 Няма коментари

Видни американофили Иван Хиновски и Иван ИвановПодмокриха се опонентите на АЕЦ „Белене” от вестта, че американо-японската компания Уестингхаус ще строи Седмия блок в единствената атомна централа „Козлодуй”! Смяната на памперсите е много динамична – модерна технологияq каквато няма друга в света, евтино, събитие… От нафталина възкръсна Иван Иванов, появи се и Иван Хиновски, хорът на американофилите изпълни благодарствена меса!

Ядреният експерт и председател на Българския енергиен форум Иван Хиновски е забравил как коментира прехвърлянето на реактора от Белене в Козлодуй като финансов компромис, който не е удачен, тъй като ядрените блокове с такава мощност /1000 МВ – бел.ред./, работят в двойки.

За да е пълно „щастието” и в името на обективността, ще се върна малко назад:

Факт е, че по време на мандата си, премиерът Бойко Борисов заяви:

Бившият премиер, Бойко Борисов„Днес сутринта имах разговори с “Уестингхаус”, които доставят гориво за Украйна – за някои от техните реактори. Следобед с тях ще подпишем споразумение, подобно на това с “Арева”. От следващите години – не само съхранението, а и доставките на ядрено гориво ще бъдат диверсифицирани“, каза Борисов.

Той обаче не обясни какво точно ще предвижда предстоящия договор с “Уестингхауз“, тъй като в момента АЕЦ “Козлодуй“ има сключен с руската ТВЕЛ действащ договор за доставка на свежо ядрено гориво до 2020 г. Дотогава изтичат и лицензите за експлоатация на двата реактора, за които в момента се провежда избор на компания, която да оцени остатъчния ресурс на V и VІ блок и да предложи мерки за удължаване на живота им с 15-20 години. Очакваше се сред кандидатите да е и американската “Уестингхауз“, и ако тя проведе модернизацията на блоковете, те може и да бъдат пригодени за работа с различно от руското ядрено гориво.

Да, ама – не. Няма модернизация на руски блокове, която да ги пригоди за работа с руско гориво!

За да не останат каквито и да било съмнения в някого за американския интерес и натиск да бъде изместена Русия и лансиран “Уестингхаус” с реакторите си, по време на управленския мандат на ГЕРБ, компанията представи в София реакторите си от най-ново поколение 3+, въпреки че нямаше обявен конкурс, нито налице бе някаква легитимна причина да се сменят реакторите в “Белене”. Освен това вицепрезидентът на енергийната компания за Южна Европа Хосе Гутиерес се срещна с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Ако не друго, докато Бойко Борисов бе на власт, поне получихме потвърждение на съмненията си, че субектът, който пречи на проекта “Белене”, е американската “Уестингхаус”. Може би затова посланикът на Щатите Джеймс Уорлик си позволяваше да ходи на проверка в АЕЦ “Козлодуй” и да влиза и излиза в министерства и Министерски съвет, когато му скимне, прегърнал ролята си на генералгубернатор!

По време на парламентарно питане от 11 май 2011 година от депутата на Коалиция за България излязоха на светло и други скандални подробности по поведението на ГЕРБ към „Белене”:

ПЕТЪР ДИМИТРОВ (КБ): Уважаеми господин министър, колеги, през м. февруари попитах колко е похарчило правителството на ГЕРБ от изборите до февруари месец 2011 г., като очаквах някакви плащания, тъй като е невъзможно да не се обслужва най-малкото кредитът към „Париба”. Признавам си обаче, че отговорът, който получих, ме зашемети.

За тези по-малко от две години са платени 296 млн. евро – повтарям – 296 млн. евро! От тях на „Атомстрой” са дадени 56,67%, на Архитект-инженер “Уорли Парсънс”– 24,93%, на БНП „Париба” – 15,20%, на „Делойт Сентръл Юръп лимитид” – 1,76% и издръжка на самото предприятие АЕЦ „Белене” – 1,33%.

Господин министър, за какво сте плащали? Нали не знаете дали ще правите проекта!? За пръв път действително съм зашеметен, от това че говорихте, че там е гьол, че там са жаби – за какво сте плащали? Наехте консултант, давате му огромна сума, за да ви каже дали да правите „Белене”, или да не правите „Белене”. И когато не знаете дали ще го правите, или няма да го правите, вие сте плащали в продължение на две години. Какво е това? Супер умен ход, някакъв таен ход, който не можем да разшифроваме?! Храна за жабите ли сте плащали? Каква е идеята на тези плащания? Предрешена ли е съдбата на „Белене”, какво се случва изобщо?

ПП ГЕРБ написа поредния донос до Брюксел за проекта Седми блок и даването му на Уестингхаус. През това време Стойнев обеща държавни гаранции за бъдещия строеж и то при положение, че на никого все още не е ясна крайната му цена!

Реакторът за “Белене” невярно бе обявен като висока технология но поколение от 2 при положение, че той е 3+, което е истинската му характеристика.

Провалите с гориво на Уестингхаус в Украйна и Чехия

Струва да си припомним как приключиха някои други обекти на американо-японската компания Уестингхаус в Източна и Централна Европа. През май-юни 2012 г. се наложи три групи касети с ядрено гориво на Уестингхауз (TBC-W) да бъдат аварийно извадени от енергийни блокове №2 и №3 на Южноукраинската АЕЦ заради очевидните им конструктивни недостатъци. При това Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ДИЯРУ) забрани използването на други две нови групи TBC-W, които бяха купени от Националната атомна енергогенерираща компания “Енергоатом” (НАЕК Енергоатом, обединяваща петте украински АЕЦ), но все още не бяха вкарани в употреба. Както посочват в тази връзка редица украински експерти, ако това не беше станало и техническите дефекти на американското гориво бяха станали ясни на по-късен етап от експлоатацията му, щеше да се наложи спирането не само на два, а най-малко на три ядрени енергоблока BBЕР 1000.

Както е известно, американските ядрени касети се оказаха в реакторите на Южноукраинската АЕЦ след като, през 2010, НАЕК “Енергоатом” избърза /очевидно ръководейки се не толкова от икономически, колкото от политически съображения/ да подпише договор с Уестингхауз за осъществяването, през периода 2011-2015, на ежегодни доставки на гориво за зареждане на поне три реактора ВВЕР 1000, въпреки че предлаганите от американците TBC-W не бяха минали през необходимата предварителна опитна индустриална експлоатация, написа в списание „Геополитика” енергийния експерт Димчо Петракиев.

Самият проект за квалификация и последващо използване на американско ядрено гориво в украинските АЕЦ беше продиктуван от желанието на Киев да намери алтернатива на монополните руски доставки и така да постигне толкова желаната “енергийна диверсификация”. Истината обаче е, че не можа да реализира нито едното, нито другото. В резултат, украинците са сдобиха с огромно количество неизползвани (и неизползваеми) TBC-W, на стойност 100 млн. долара, както и с проблема, пред който днес са изправени и НАЕК “Енергоатом”, и ДИЯРУ, и самата Уестингхауз, а именно, как да се излезе от създалата се ситуация?

Преди време председателят на ДИЯРУ Елена Миколайчук, различните модификации на ядреното гориво, включително американските, обикновено демонстрират дефекти именно на третата или четвъртата година от експлоатацията им. В тази връзка тя предупреди, че “характерен фактор при завършилите с провал опити за използване на американските касети от типа TBC-W6 е, че дефектите масово се проявяват едва на третата или четвъртата година от началото на използването им, т.е. след комплектуването на над половината от активната зона. Именно затова е толкова важно да изчакаме да изминат пълни четири години от началото на използването на горивото TBC-W”.

Показателно е също, че през първите дни след инцидента с касетите TBC-W вицепрезидентът на Уестингхауз, отговарящ за външните връзки и стратегията на компанията, Майк Кирст заяви, че повредите на касетите са станали при зареждането им и, според договора с украинците, Уестингхауз не носи отговорност за тях. “Очевидно, че по време на процеса на зареждането, някои касети са получили драскотини, а някои дистанционни решетки са били деформирани, но това не е наш проблем” – подчерта Кирст.

В същото време обаче, специалната правителствена комисия, назначена да разследва причините за деформацията на американските ядрени касети, стигна до съвършено различно заключение. Изясни се например, че в основата на дефектите на TBC-W са пропуски на конструкторите от Уестингхауз, за което нееднократно предупреждаваше и главният държавен инспектор по ядрена и радиационна безопасност на Украйна Михаил Гашев.

Веднага след като станаха ясни изводите на комисията тогава, от Уестингхауз отказаха да дават всякакви коментари пред медиите. Впрочем, и самото разследване на инцидента в рамките на триъгълника НЕАК “Енергоатом” – ДИЯРУ – Уестингхауз, както и обсъждането на по-нататъшните действия за решаването на проблема, бяха засекретени.

Както посочват редица експерти, сред най-любопитните сблъсъци в последно време на глобалния ядрен пазар е този между Уестинхауз и руската компания Росатом за доизграждането на енергоблокове №3 и №4 на чешката АЕЦ Темелин.

Имаше опит на Уестингхауз да влезе на чешкия пазар, чрез проекта за адаптирането на своето експериментално ядрено гориво към реакторите ВВЕР, и този опит се провали. През 2010 г. чехите изцяло се отказаха от американските ядрени касети заради недостатъчната им надеждност и, както показаха резултатите от международния търг, отново се ориентираха към експлоатацията на доказалите пригодността си за ВВЕР руски касети.

Президентът на Уестингхауз Родерик, посочи, че “ако чешките компании решат да си сътрудничат с нас и в чужбина, това ще става в съответствие с международните стандарти, които се използват в целия свят, а не само с руските стандарти в Русия”. Казаното от Родерик не отговаряше на истината, тъй като руските стандарти съвсем не се използват само в Русия и Чехия, но и в Армения, България, Унгария, Индия, Китай, Словакия, Финландия и Украйна.

Два дни преди Референдума за ядрената енергетика, той показа някаква брюкселска чиновничка, Ребека Хармс, учила за градинарка, която ни заплаши с последици от рода на Чернобил и Фукушима, ако гласуваме за нова атомна централа!

Ребека Хармс, съпредседател на Групата на Зелените/Европейски свободен алианс, си позволи да ни се кара, ако сбъркаме и гласуваме за АЕЦ”Белене” на предстоящия Референдум!

Справка в сайта на ЕС показа, че въпросната Хармс е завършила средно образование и специалност “Градинар в разсадник”, след което се насочила предвидливо към Зелените и така влязла в Европейския парламент?!

Чудни са делата ти, Господи!

Питам, защото след това ще замълча за дълго!

Министърът на икономиката и енергетиката, Драгомир СтойневВъодушевеният министър Драгомир Стойнев, който кацна от Щатите заяви, че “Ексимбанк” била готова да осигури средства за покриване на 70 процента от стойността на реактора. При това положение не е ясно как БЕХ ще издържи, след като наскоро пусна облигации за 500 милиона евро и предстои да вземе заем от “Газпром” още 620 милиона евро за финансирането на “Южен поток”.

Но въпроси вече не се задават – всичко е отговори и 24-часово слънцегреене – па макар и отвъд океана!

Остава неясно какви са качествата и как ще работи предлаганият реактор от ново поколение, тъй като досега такъв не е влизал в експлоатация. АР1000 е лицензиран в началото на тази година. Референции и лицензиране на технологията на АР 1000 се очакват чак 2016 година, тази технология не е лицензирана в рамките на ЕС.

В момента в строеж са четири такива мощности – в САЩ и в Китай. Но няма пуснат в действие и е трудно да се прогнозира каква ще е цената на произвеждания от него ток. Възниква и въпросът защо министър Стойнев обяви, че конкурс за този проект няма да има, след като ЕС, в който все още сме страна-членка изисква провеждането на конкурс, така както и българското законодателство също?

Министърът заяви още, че ядреното гориво ще се доставя от САЩ, но не каза как и къде ще се съхранява отработилото гориво. В България няма съответни хранилища и затова връщаме отработилото от АЕЦ “Козлодуй” гориво в Русия. Според директора на централата Иван Генов при работата на новия седми реактор то няма да се връща в САЩ. Което означава, че ще се съхранява в хранилище у нас. Тук се вдига наздравица и се казва: Честито!

Какво ще се прави с вече построения реактор за „Белене” попитаха на пресконференция журналисти. Стойнев се измъкна като обясни, че адвокатите по арбитражното дело му казали да мълчи?!

Удобно…

В “Студио БГНЕС” пред Явор Дачков бившият директор на АЕЦ “Козлодуй” Йордан Йорданов каза по повод американските „успехи” на министър Драгомир Стойнев:

„… договорът за модернизация на 5 и 6 реактор струва 560 млн. евро и сега върви неговото изплащане до 2019 г. Ще се изплаща този договор за модернизация до 2019 г. Дотогава никой няма да иска спирането на 5 и 6 блок. В момента, в който се изплати този кредит, ще започне натиск за тяхното спиране. Но този натиск можем да го преодолеем. 5 реактор трябва да бъде спрян през 2017 г., а 2021 г. трябва да бъде спрян 6 реактор. Ние отсега трябва да започнем да мислим вече за заместваща мощност – дали ще е Белене, Козлодуй, трябва да мислим за заместващи мощности на 5 и 6 реактор. Защото за една нова мощност вече 6-7 години е само лицензирането, строителството ще отнеме поне толкова, някъде 14-15 години в новите условия. Всички възможности вече са проиграни, трябва да се мисли за заместваща мощност.

Американският проект не е лицензиран в ЕС, а руският е лицензиран. Едно лицензиране на такива ядрени устройства трае около 6-7 години. Ако догодина се вземе решение за строителство на един блок, това е неправилно решение, трябва да има стратегия, заместващи мощности и най-малко два реактора. Строителството е 48 месеца съгласно проекта, но като сложим и спомагателни съоръжения, ще трябват още няколко години, тоест пак отиваме на 14-15 години…

За това какво е необходимо за нашата енергетика, Йорданов посочи, че ако има борса, и ако всички отидат на нея, тогава цената на тока ще се окаже, че ще падне.

България има един реактор от “Белене”, платен, но неупотребен, в същото време се лансира тезата за закупуване на подобно съоръжение от Уестингхаус?!

Консервирането на площадката не е безплатно и ще струва пари. А пари ще са необходими и за неустойки – грубо към 800 млн евро. И то при положение, че ЕС ни подхвърля едва и на части, унизителните 300 млн евро за затварянето на читавите 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”!

Някой мисли ли ги тези неща, или отново сме жертва на поредния политически експеримент?

Финансирането от Ексимбанк

Това е банката, която инвестира американски стоки и проекти. На всички е ясно, че една банка не може да финансира даден проект с повече от 150 млн. евро. А другите пари за Седми блок? Откъде ще дойдат, при какви условия?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.