Home » Избрано, политика

Протести на синдикалисти, студенти и таксиметрови шофьори в София

2013.11.20 Един коментар

Елена Бейкова,  Dariknews.bg

.

Масови граждански протести блокират днес центъра на София – синдикалисти, студенти и таксиметрови шофьори излизат да протестират с различни искания.

Протестната демонстрация на КНСБ тръгна от площад „Македония”, като протестиращите са планирали да спрат пред здравното министерство и Министерския съвет, а крайната им точка ще бъде пред Народното събрание. Шествието се води на работещите в здравеопазването, следвано от Синдикатите на миньорите, работещите в сферата на земеделието и горите, културата, държавните служители, енергетиците и транспортния сектор.

По данни на КНСБ са се включили около 6000 души. Има участници от различни градове на България като Габрово, Харманли, Монтана и други. Участници в шествието носят транспарант, на който пише: „Работеща България – по-високи заплати и сигурност”.

Представители на „Ранобудните студенти” вече пристигнаха пред сградата на Народното събрание на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Чуват се обичайните скандирания „Оставка”.

Основните искания на КНСБ към управляващите са свързани с въвеждане на възстановяване на платения годишен данък за работещите със заплата до 400 лева, увеличаване на заплатите в бюджетния сектор с поне 10% и замразяване на пенсионната реформа за период от 7 години.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров формулира основното послание на протестиращите така: „Най-накрая правителството и управляващите да чуят гласа на работеща България, да чуе исканията за доходи, работни места, гаранцията им за пенсиите на работещите българи. Ако това не се чува, това ще бъде само първият предупредителен знак към властта. Ще следват доста по-тежки, макар и на локални и браншови нива, конфликтни ситуации”.

КНСБ настоява също за спешни мерки в енергийния сектор и последователна политика в здравеопазването. Протестиращите синдикалисти ще се влеят в блокадата на „Ранобудните студенти” около парламента. Там ще бъдат и протестиращите таксиметрови шофьори. Междувременно пред сградата на президентството ще се съберат гражданите, подкрепящи правителството, които от няколко месеца настояват за оставката на президента Росен Плевнелиев.

В същото време „Ранобудните студенти” организират общонационална блокада на парламента, която започва в 11.00 ч. Таксиметрови шофьори от цялата страна пък се събират пред храм-паметника „Александър Невски” в знак на протест срещу намерението за въвеждане на патентен данък в бранша.

Напрежение се очаква и пред сградата на президентството преди началото на Консултативния съвет за национална сигурност. Вчера лидерът на „България без цензура” Николай Бареков настоя да бъде допуснат да присъства на дискусията и заплаши да окупира Президентството, ако не бъде допуснат в залата.

One Comment »

  • Mariana said:

    “Събралите се под егидата на Бареков видимо контрастират с хората, участващи в шествието на КНСБ, което премина по обед през Ларгото на път за митинга си пред Народното събрание, дори с обикновените минувачи по улиците на София. В редиците на новия политик преобладават млади здрави момчета, развяващи знамена под стройна организация.”

    http://www.mediapool.bg/zdravite-momcheta-na-barekov-se-nastaniha-pred-prezidentstvoto-news213743.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.