Home » Авторски страници, българи зад граница

Отворено писмо на ДАНСwithme Лондон до Сергей Станишев

2013.11.27 5 коментара

 Л3

На 26.11.2013 г. в Лондонското училище по икономика и политически науки (LSE) беше планирана лекция на д-р Сергей Станишев, в качеството му на председател на ПЕС, както и в качеството му на възпитаник на LSE, защото в периода 1999–2000 г. той специализира международни отношения и защитава научно изследване на тема „Съвременната външна политика на Русия“. Заглавието на лекцията беше обявено като “Бъдещето на разширяването на Европейския съюз” (The Future of EU Enlargementhttp://www.lse.ac.uk/IDEAS/events/events/2013/131126—Future-of-EU-Enlagement.aspx).

л4

По разбираеми причини, тази новина беше посрещната с вълнение от българската общност в Лондон, част от ДАНСwithme движението. По-малко от седмица преди обявената дата (сряда, 18 ноември), участието на Станишев беше отменено. Няма конкретна информация за причините за това. Вместо д-р Станишев участваха представители на Европейската комисия,The EconomistLSE, както и български представител – д-р Димитър Бечев, Директор на Българския офис на Европейския съвет по външна политика, поддръжник на антиправителствените протести и част от групата на преподавателите, подкрепящи Ранобудните студенти. 

Л2

По повод на предварително организираната лекция, българи от ДАНСwithme Лондон изпратихме писмо до LSE с мотиви защо Сергей Станишев не е подходящ да бъде поканен за лектор. А тук прилагаме и нашето Отворено писмо към г-н Станишев с неотговорени въпроси.

——————————————————————————————————–

.

Отворено писмо до г-н Станишев, председател на БСП и ПЕС

.

Господин Станишев,

С дълбоко разочарование разбрахме, че сте отказали да участвате в дългосрочно планираната лекция в LSE, Лондонския университет за икономически и политически науки, на 26.11.2013 г.

За нас, представителите на ДАНСwithme Лондон, бе изключително важно да научим Вашата гледна точка за бъдещето на ЕС, както и какви важни уроци можете да споделите с държавите кандидатки и потенциални кандидати за членство. Очаквахме Ви с огромно нетърпение и бяхме подготвили специално посрещане в Лондон, с което да Ви накараме да се чувствате като у дома си.

Бихме искали да изкажем изключителното си разочарование, че не успяхме очи в очи да дискутираме бъдещето на ЕС. Позволете ни по този повод да припомним следното: чл. 2 от Договора за ЕС гласи следното: “Съюзът се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства. Тези ценности са общи за държавите-членки в общество, чиито характеристики са плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството между жените и мъжете”. А демокрацията и върховенството на закона са и основни критерии за членство. В обсъждане на бъдещия механизъм за върховенство на закона в ЕС с комисар Рединг, цитирано от euinside.eu, се казва: “Няма демокрация без върховенство на закона и върховенство на закона без независима съдебна система”. Зад тези принципи застава и Партията на европейските социалисти (ПЕС), на която Вие сте председател.

Предвид случващото се през последните над 160 дни в България, не можем да не отбележим крещящото разминаване между изложените по-горе цели и принципи и Вашето поведение. Позволете ни чрез това писмо да Ви попитаме каквo e виждането Ви за бъдещето на ЕС, за бъдещето на България в ЕС и как разбирате спазването на гореизложените цели и принципи? Какъв опит ще предадете, когато в собствената си държава сте се окупирали в парламента и сте издигнали стена срещу протестиращите? Какви принципи на демокрацията укрепвате, когато от парламентарната трибуна обвинявате и обиждате протестиращите и същевременно отричате всякаква възможност за провеждане на нови парламентарни избори? Какви “опорни точки” бихте спуснали на потенциалните нови държави членки и с какви заплахи бихте си послужили?

Обезпокоени сме от това, че Вашата визия за бъдещето на ЕС е по-скоро евразийска, отколкото европейска. Притеснява ни, че Вие не съумявате да поемете политическа отговорност и в последните пет месеца упорито отказвате да признаете поражението си. Притеснява ни, че полицейският натиск е единствената силна функция на държавата в момента, че хиляди полицаи са мобилизирани срещу мирни протестиращи, а т. нар. граждански патрули на националистически формации заплашват чужди граждани, само защото са различни. Притеснява ни, че харчите парите на българските данъкоплатци за дирижирани митинги и за полицейски кордон, който да Ви пази в окупираното от вас Народно събрание. Притеснява ни, че Вие не виждате нищо нередно да работите рамо до рамо с АТАКА. Виждаме също така особен парадокс в това мнозинството от парламентарната група на БСП да гласува закон, който е в директно нарушение на Договора за присъединяване към ЕС и Конституцията.

Притеснява ни, че Вие сте все още на власт въпреки нежеланието на голяма част от гражданите на България и през това време успяхте да увеличите пропастта между тях и управляващите до чудовищни размери. Отворихте яма, която като язва разяжда и малкото останали правила и устои на демокрацията в страната. Притеснява ни, че тази зараза обхваща и ЕС и това, че все още сте председател на ПЕС е знак за дълбокото неразбиране от страна на тази партия за случващото се в България.

Притесняват ни разделението и бездните, които създавате всеки ден.

Приемаме, че отлагането на лекцията Ви, г-н Станишев, е израз на Вашето нежелание да поемете своята политическа отговорност пред чуждестранните си партньори и пред гражданите на България в Лондон за действията си в подкрепа на компрометираното правителство на Пламен Орешарски, негласния съюз с АТАКА и непредизвиканите нападки и произвол спрямо протестиращите студенти и граждани в страната.

Бихме искали да изкажем безусловната си подкрепа към протестиращите, които са по улиците на България повече от 160 дни, към Ранобудните студенти и към всички граждани, които искат да живеят в една европейска страна, в която демокрацията не е само фасада. Призоваваме Ви да направите единствения полезен за България ход като насърчите оставката на това правителство и разпускането на 42-рото Народно събрание, което се ползва с най-ниските нива на доверие от пет мандата насам.

.

ДАНСwithme Лондон

Освен лично подписалите, други представители изразиха подкрепата си електронно:

Елена Божинова

Николай Николов

Елена Хамбарджиева

Ивайло Минов

Надя Младенова

Петър Бачев

Йоана Димитрова

Живко Димитров

Владимир Бранков

Никола Пенев

Георги Лесов

Кирил Атанасов

Йордан Чичиков

Неда Генова

Ива Генова

Любомир Величков

Александрина Димитрова

Борислав Гиздавков

Явор Коларов

Ива Александрова

Станислава Куновска

Борис Андреев

Соня Меркова

Десислава Христова

Радостина Александрова

Иванка Генова

Михаела Живкова

Петя Живкова

Стефан Димов

Ася Драганова

 

5 коментара »

 • Antonia Docheva said:

  CONGRATS!!!!!!

 • Rayna said:

  Вие сте наша гордост мили момчета и момичета , мили български деца..прегръщам ви силно..вие ни давате сили да продължим .Бъдете здрави!

 • Delian Ovcharov said:

  Много съм изкушен да публикувам нещо нецензурно,но морала не ми позволява ! Радвам се ,че будни млади българи имат категорична позиция за това кое добро за родината ни и я отстояват,а Станишев и сие да ги съди историята и Бог !

 • Съдник said:

  О, Станишев и сие ние ще ги “поосъдим” много скоро. Бог и историята нека да ги съдят после!

 • Пламен петров said:

  НАПРЕД! БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖИ!!! И НИКОГА НЕ ГО КАНЕТЕ СТАНИШЕВ ЗА НИЩО,(ОСВЕМ в СЪДА)!!!!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.