Home » Избрано

Десетки къщи във Вашингтон, Илинойс, са изравнени със земята

2013.11.19 Няма коментари
Spread the love
Вашингтон, Илинойс

Вашингтон, Илинойс

Извънредно положение е обявено в седем окръга на щата Илинойс заради серията мощни бури-торнадо, бушуващи в Средния Запад на САЩ в неделя, разрушавайки градове и отнемайки живота най-малко на 5 души.

В град Вашингтон в щата Илинойс с население от 15 000 души една от вече 60-те бури-торнадо изравни със земята най-малко 70 къщи. Десетки ранени местни жители са откарани в близкия Пеория за медицинско лечение, докато спасителните екипи продължават да претърсват разрушените квартали за оцелели под развалините. „Беше тотално унищожение. Има хора по улиците, който просто плачат“, каза за Си Ен Ен Антъни Кхури, който живее във Вашингтон.

По думите му, единственото, което той е можел да стори по време на стихията, е да се моли на Господ, докато е гледал как торнадото удря града и се приближава към дома му. „Торнадото направо удари в задния ми двор. Чувах как хората пищят от ужас. Всички много се бяхме изплашили“, каза още той. Кхури и домът му успяват да оцелеят.

Пет жертви са взели бурите-торнадо в Средния Запад на САЩ. Съдебният лекар в окръг Вашингтон обяви, че 80-годишен мъж и 78-годишната му сестра са загинали, когато торнадо е ударило дома им в Ню Миндън, Илинойс. По-късно бе потвърден трети смъртен случай в град Вашингтон.

Жител на Вашингтон, Илинойс, сред руините на дома си

Жител на Вашингтон, Илинойс, сред руините на дома си.

Въпреки, че градовете Ню Минден и Вашингтон в щата Илинойс се намират на около 300 километра един от друг, и двата бяха ударени от силни бури-торнадо в неделя. Разстоянието показва силата и скоростта на групата бури-торнадо, върлуваща в Средния Запад на САЩ.

Снимки, направени след удара на торнадото във Вашингтон, показват разрушени квартали и къщи, изравнени със земята, и коли, качени по дърветата. На тях още се вижда как местни жители обикалят засипаните с отломки улици, умувайки как да започнал да събират парче по парче разбитите си от стихията животи.

Вашингтон не бе единствения ударен от стихията град. Тони Лаубах е гледал как друго торнадо удря Лебанон в щата Индиана, разположен на около 300 километра от Вашингтон. „Бурите се движат много бързо днес, трудни са за следене“, казва Лаубах, който е преследвач на бури.

Около 50 бури-торнадо бяха регистрирани до 16:00 часа в неделя. Два часа по-късно броят им бе вече над 60.

Източник:  БЛИЦ

След торнадото. Снимка: БГНЕС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.