Home » Избрано, политика

ДАНС: Има опасност от тероризъм, джихадисти и конфликти с бежанци

2013.11.20 Един коментар

Има две основни заплахи за националната сигурност – тероризъм и влизане на джихадисти в България, както и обществено-политическа криза. Това са изводите в докладите на МВР и ДАНС пред Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Заседанието при президента, което се проведе под обсадата на движение “България без цензура” на Николай Бареков, засегна основно бежанската вълна и политическата конфронтация.

Рисковете за националната сигурност, посочени в доклада на ДАНС, са:

1. неблагоприятно отражение върху институциите и бюджета,
2. възможността за изграждане на логистични звена на международни терористични организации, в т.ч. за подпомагане придвижването на европейски джихадисти към конфликтни зони,
3. прояви на социално напрежение,
4. влошаване на криминогенната обстановка.

Рискът от терористични посегателства срещу български контингенти в коалиционни мисии и официални представителства в държави с екстремистка активност също е висок.

Не следва да се изключват опити за отвличане (в т.ч. с цел откуп) на дипломати или български граждани, пребиваващи в подобни страни по служебни задачи или с туристическа цел, пише още в доклада. 

Нараства негативното отношение на обществото към имигрантите, свързано с опасения от влошаване на криминогенната обстановка и разпространяване на зарази.

При увеличаване на лицата с бежански статут, може да се прогнозира изостряне на конкуренцията с местното население за работни места (и социални помощи), основно в сектора за нискоквалифициран труд. 

В тази обстановка с най-значим потенциал са рисковете от прояви на ксенофобия, се казва още в доклада, представен от шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

В него се посочва още, че се увеличават нелегалните мигранти, като най-голям е относителният дял на тези, които са или се представят за сирийски граждани. Нараства и числеността на тези от Афганистан и в по-малка степен от Алжир, Сомалия, Мианмар, Конго, Нигерия и др.

В доклада, представен от вътрешния министър Цветлин Йовчев, пък се казва, че изострената обстановка в страната генерира следните основни заплахи:  

 • Отсъствието на конструктивен диалог както между властите, така и в обществото затруднява създаването и прилагането на ефективни политики и прави недостатъчно ефикасна работата на институциите.
 • Насажданата омраза и насилие заплашват единството на нацията.
 • Влошена е бизнес средата и свързаните с това рискове за публичните финанси, за инвестиционната активност, обема на чуждите инвестиции и усвояването фондовете на ЕС.
 • Разпиляване и изтощаване на ресурсите на държавата, както и на обществената енергия в посоки, които не са утвърдени като приоритетни за развитието на националната икономика и държавата.

При тази ситуация не може да се осъществи ефективна комуникация между институциите и протестиращите, пише още в доклада.

Спонтанно протестиращите не излъчват лидери и нямат програмни цели. Налице са определени опити за насочване, включително и на спонтанно протестиращите, в посока, която преследва конкретни политически цели. По този начин обществената енергия често се насочва към погрешни посоки и към деструктивни действия.

Предсрочните избори могат да бъдат стъпка или средство за постигане на националните цели, но сами по себе си не могат да бъдат дефинирани като цел.

Нещо повече, нови избори няма да доведат до стабилност, напротив, вероятно следващата политическа конфигурация в Народното събрание ще бъде по-нестабилна, докладва още Йовчев.

Той е разписал план със цели, сред които намаляване на нелегалните имигранти и ограничаването на рисковете, произтичащи от пребиваването им – тероризъм и радикален екстремизъм, пандемии и епидемии, етнически, религиозни, политически конфликти, криминална престъпност.

Източник:  Dir.bg

One Comment »

 • Nik said:

  Ами #Шенген, защо никоя от властите не споменава за готовността на РБ за влизане в #Шенген?

  Нали поне технически РБ беше покрила всички изисквания за влизане в пространството на #Шенген? Къде отидоха средствата, изразходвани за покриване на критериите, позволяващи включването на РБ в пространството на #Шенген?!

  Или всичко, свързано с #Шенген, е било вятър и мъгла, димна завеса за пред лековерния български и “европейски” електорат? Очевадно е така, след като през югоизточната граница на РБ “сирийски бежанци” от Африка и Източна Азия могат да бъдат преведени в съпровод на духова музика…

  Тайни договори или “джентълменски споразумения” мотивират туткането на т.нар. “Съвет за национална сигурност” при Президента да вземе незабавни, крути и кардинални мерки за превръщането на РБ наистина в #Шенгенска граница на Европа?

  И в тази връзка: каква задкулисна роля играят Европа и ООН, след като супербогати държави няма да приемат повече от 500 (Петстотин) бежанци, а на нас ни натрисат десетки, че и стотици хиляди, “бежанци“?

  Не съм привърженик, нито пък фен на т.нар. “конспиративни теории“, но “сирийският казус” направо плаче за учебникарски пример на заговор за окончателно убийство на един народ и една страна (тя отдавна не е държава) – но не сирийския и не Сирия, а българския народ и България!

  QUI PRODEST?

  QUO VADIS?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.