Home » Авторски страници, българи зад граница

Поредeн протест на българите в чужбина – КОЙ? ОСТАВКА!

2013.10.15 Няма коментари
Spread the love

В неделя българи в чужбина отново излязоха на протест в подкрепа на протестиращите граждани в България, с искането за ОСТАВКА на правителството, което с всеки изминал ден доказва, че това искане е справедливо и наложително за по-доброто бъдеще на България.

Лондон, 13.10.2013 г.

Лондон, 13.10.2013 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Този път стимул за протеста беше скандалното решение на Конституционния съд от 8 октомври да върне Делян Пеевски като народен представител в 42-то Народно Събрание. Според информация, публикувана в медиите, в подкрепа на Пеевски са гласували предимно съдиите, назначени в съда от политическата квота.

„Решението и разделението на съдиите по въпроса поставя сериозни съмнения, че водещи в това решение са по-скоро политическите пристрастия на съдиите, а не върховенството на закона. Това поставя въпроса и за независимост на съда от интересите на олигархията, която е завладяла държавата.”, смятат протестиращите българи в чужбина.

“Убедени сме, че не само Делян Пеевски, но и личности с подобна биография нямат място в държавните институции. Важно е да се изкорени моделът „Пеевски”,както и да се реформира системата, която позволява подобни личности да заемат държавни отговорни позиции. Само така ще се положат първите стъпки за възстановяване на гражданското доверие към политическата система в страната и възстановяване на върховенството на закона.”

Въпреки лошото време и проливен дъжд в някои от градовете, десетки протестиращи в чужбина се събраха за пореден път на протест в Лондон, Осло, Дънди – Шотландия и Брюксел. „Продължаваме да търсим отговор на въпроса „КОЙ” – кой назначи Пеевски за председател на ДАНС и кой върна Пеевски в Парламента и защо? Продължаваме да подкрепяме справедливите искания за незабавна ОСТАВКА!”

Български студенти и професионалисти работещи в различни сфери в чужбина обсъждаха какво означава да си успял: „Според модела „Пеевски” да си успял означава да не се съобразяваш с морални, правни и други принципи. Това трябва да се промени.”. „За нас това не е успех. Не искаме да сме успели като Делян Пеевски!”

Пред посолството в Лондон се инсценира сцена на местопрестъпление – престъпление, което се извършва срещу българските институции, тези, които би трябвало да крепят и опазват конституционните устои на държавата и да гарантират независимостта и разделението на властите и върховенството на закона.

Дънди, 13.10.2013 г.

Дънди, 13.10.2013 г.

Междувременно, студенти в Дънди, Шотландия, се присъединиха и изразиха своята подкрепа към ДАНСwithme протестите в България. Участваха и в лекцията “Occupy”, организирана от студентската асоциация, с представители от Турция, Палестина, Шотландия и България, които споделиха опит от протестите това лято. https://www.facebook.com/events/589975521049229/

Българската държавност е под въпрос и протестиращите в чужбина ще продължат да подкрепят българските граждани, които вече над 122 дена водят поход срещу мафията.

Осло, 13.10.2013 г.

Осло, 13.10.2013 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.