Home » Авторски страници, Е-Списание

Външно министерство създаде оперативен щаб по кризата в Сирия

2013.09.05 Един коментар
Spread the love

От вчера в българското Външно министерство е започнал да работи оперативен щаб по кризата в Сирия, оглавяван от зам.-министър Тодор Чуров. В оперативния щаб участват представители на различни дирекции на министерството. Това е съобщил вчера външният министър Кристиан Вигенин при изслушването си пред Комисията по външните работи на Народното събрание. „Това звено ще обобщава информацията, ще я анализира и ще прави предложения. Идеята е то да бъде не само получател и разпределител на данни, но и ще предлага гледни точки и решения”, заявил Вигенин.

По думите на външния министър, не бива да се избързва с крайни оценки и решение във връзка с кризата в Сирия, защото ситуацията е много динамична. „Разбира се, ние осъждаме категорично употребата на химическо оръжие и сме на мнение, че това не може да бъде оставено без последствия. Все още обаче не са изчерпани всички възможности да бъде намерено политическо и дипломатическо решение. СС на ООН, и особено 5-те постоянни членки, трябва да поемат своята отговорност и да излязат с конкретни предложения и консолидирана позиция, която да покаже как този въпрос може да бъде решен”, допълнил той, цитиран в официално съобщение на МВнР.

„България беше сред първите страни, които обявиха позиция по отношение на употребата на химически оръжия, по отношение на нашите очаквания към Съвета за сигурност на ООН. Тази позиция беше потвърдена от изявленията на президента, от министър-председателя. Към момента България има ясна позиция, която кореспондира с позицията на голямото мнозинство страни-членки на Европейския съюз. За да имаме последващо развитие на тази позиция, за нас е важно да имаме и допълнителна информация. Става дума за резултатите от работата на разследващия екип на ООН. За нас е необходимо да знаем по-конкретно и какви са параметрите на евентуалния удар, който се обсъжда в САЩ, което няма да е ясно преди понеделник. България работи по това да има консолидирана европейска позиция по тази тема.” – съобщил още Вигенин.

Той е информирал депутатите, че в петък и събота предстои неформално заседание на външните министри във Вилнюс, на което ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Основната тема на заседанието ще бъде Сирия. „Очакваме допълнителна информация и ще видим в каква посока върви общоевропейската позиция”, заявил Вигенин.

На въпрос на депутат за евентуални компенсации от страна на фондовете на ЕС по отношение на бежанската вълна, насочена към България, министър Вигенин отбелязал, че към момента потокът няма характер, който да го квалифицира като криза или с вероятност да се превърне в хуманитарна криза. „Затова към сегашния момент е трудно да поставяме искания за компенсации, защото на фона на съседните страни, при нас общият брой на пристигналите до момента не е с такива мащаби, които да предполагат търсенето на варианти на компенсация. В същото време сме отправили запитвания до различни международни организации за условията за предоставяне на помощ, ако потокът рязко се засили.” – казал външният министър. По думите му в МВнР ежедневно се получава информация относно оценките и реакциите по хуманитарните аспекти на кризата в Сирия, включително бежанците. „Ние сме в контакт с всички институции, които имат отношение по въпроса. Съвместно с МВР ще осъществим контакт със съответните представители на Гърция и най-вече Турция по отношение на контрола по техните граници, с цел неговото засилване”, допълнил Вигенин.

Кристиан Вигенин информирал депутатите от Външната комисия на НС и за основните резултати на сегашното правителство в сферата на външната политика.

.

Еврочикаго

One Comment »

  • Mariana said:

    “Започващо българо-американско военно учение, в което освен армията и американски военнотранспортни самолети са включени представители на ДАНС, МВР и НРС, предизвика опасения за вкарване на страната във война и за повишена опасност от терористични действия в България. “Хвърлена ръкавица 2013″ съвпада с нарастващия бежански поток от Сирия у нас и с все по-вероятните въздушни удари срещу войските на Башар Асад. За учението вчера официално съобщиха МВР и МО по повод информации за придвижване на военна техника из страната. Както и че е забелязан щатски военен самолет на летище Сарафово.”

    http://www.segabg.com/article.php?id=664780

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.