Home » Авторски страници, политика

Невидѝмия

2013.09.05 Един коментар
Spread the love

От няколко години си мислех, че на нечетни дати живеем в Абсурдистан, а на четни – в Бандитостан. Но събития от международната сцена ме убеждават, че всъщност сме граждани на невидима държава. Съответно ние се наричаме невидѝми, невидѝмци, невидѝмчета и пр., а родината ни – Невидѝмия.

Последното доказателство, което получих, бе речта на американския висш държавник Колин Пауъл, относно събитията в Сирия. Прочувствено, сърцераздирателно слово, достойно за Оскар, ще каже някой недоброжелател. На мен, обаче, си ми хареса. Човекът искрено страдаше за пострадалите сирийци, жертви на химическа атака с газ Зарин. А сцената с бащата, който държи на ръце детенцето си, направо ме хвърли в транс. Изкърти ме. Видях как всички американски домакини реват, плачат неутешимо, а мъжете им грабват ножове, томахавки, автомати и каквото им попадне в неудържим порив да накажат виновните и да защитят невинните сирийски граждани.

Цивилизованият свят е вперил очи в Сирия. Лошите трябва да бъдат наказани. Същият „цивилизован” свят преди това обяви Кадафи за престъпник срещу мира и човечеството, обвиниха го за геноцид срещу собствения му народ. Защото 700 хиляди либийци не можели да работят и да се грижат за семействата си и били прогонени от родината си. Сещам се и за още много други примери как демократичната общност вижда неправди, ужасни престъпления и геноцид къде ли не. Босна и Херцеговина, Косово, Сомалия, Ирак, Източен Тимор, Мали … И разбира се, „цивилизованите” държави не могат да търпят безчинствата. Заклеймяват и мачкат безпощадно виновниците.

Карикатура от изложба "България и Европа"

Из изложба “България и Европа”, europarl.bg

Над 2 млн. български граждани са прогонени от родината им, където не могат да работят и да се грижат за семействата си. Според официалната статистика над 3 млн. българи са с недоходи до 310 лв. на месец. Т.е. те са си в татковината, не са успели да избягат и тихо си умират. От глад, от студ, от липса на болнични лимити, клинични пътеки, от безпаричие. Всеки месец 50-60 българи кротко се самоубиват. Истинската бройка на самообесили се, самоотровени, самоудавени и самозастреляли се не се обявява, за да не се дава лош пример. Самозапалилите се, обаче, няма как да се скрият. Българските родители гледат очите на децата си и им идва да си изтръгнат сърцата от мъка, че не могат просто да ги нахранят. Да ги облекат и изпратят на училище. Българските майки и бащи не плачат, не защото не искат, а защото не могат. Сълзите им отдавна са пресъхнали, изпепелени от 24-годишния геноцид, наречен за благозвучие „преход”.

От куртоазия ли, от какво ли, вместо газ Зарин, бомби и куршуми, върху нас се изпробват приватизации, заменки, монополи, нагласени обществени поръчки, комисиони, тотална корупция… Списъкът с оръжията за масово поразяване е безкраен.

Време е за големите въпроси: Защо за нас не ридае нито Колин, нито Пауъл? Защо нашите Станишевци, Борисовци, Догановци, Костовци, Симеоновци и пр. не са обвинени за престъпления срещу мира и човечеството, за геноцид срещу българския народ?

Отговорът е ясен. Ние сме невидими. Родили сме се в България, чат-пат сме ту в Бандитостан, ту в Абсурдистан, но като цяло си живеем в Невидѝмия.

.

Ивайло Зартов,

27 август 2013 г.

One Comment »

  • nevidim said:

    Много точно казано. Повече не може нищо да се добави!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.