Home » Авторски страници

Програма “Достъп до информация” връчи годишните си награди

2013.09.30 Няма коментари
Spread the love

Почти незабелязано за медиите мина на 28 септември едно събитие, което според нас има голямо значение за развитие на гражданското ни общество. Тук ще се постараем да запълним празнината.

ПДИ връчи наградите по случай Международния Ден на правото да знам

За единадесети път Програма “Достъп до информация” връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. Церемонията отново бе открита с песента “Дишай”, посветена на празника, който се проведе на 28 септември 2013 – от 12.30 ч. в Пресклуба на БТА. Наградите за 2013 година бяха връчени в шест категории. А журито трябваше да избере победителите от 39 получени номинации. Обосновката към всяка номинация може да видите в секцията: http://www.righttoknowday.net/nominations/2013/.

.

Отличените тази година са:

1. Категория “Гражданин, най-активно използвал правото си на информация”

Награда „Златен ключ” се присъжда на:

Георги Сербезов от Пловдив – за активното и последователно търсене на информация от Община Пловдив и други институции, свързана с усвояването и разходването на публични средства от общината и общински предприятия. Работата му е насочена към промяна на негативни практики на местната власт, които се отразяват неблагоприятно върху околната среда и обществения живот. Георги Сербезов води и печели сам съдебни дела срещу откази на администрацията да му предостави информация. Особеният му принос за достъпа до информация през 2013 г. е в създаването на специализиран сайт http://zdoi.gkzj.org/, в който се публикуват решения и определения на Върховния административен съд по дела по Закона за достъп до информация. Собствената търсачка на сайта позволява търсене по ключови думи във всеки документ, но и ги прави „видими” за търсачките на Google.

Почетна грамота получават:

Иван Сапунджиев от Кюстендил – за дългогодишна и целенасочена дейност в посока спазване на ЗДОИ. Иван Сапунджиев печели дело по ЗДОИ срещу кмета на Кюстендил за отказ да предостави обществено значима информация. След неизпълнението на съдебното решение за повече от 32 седмици, Сапунджиев подава нова жалба до Административния съд в Кюстендил, в която настоява за постановяване на принудително изпълнение на съдебното решение и за налагане на глоба. Административният съд уважава жалбата и налага глоба от по 500 лв. на седмица за кмета на Община Кюстендил.

Данчо Заверджиев от Ловеч – за упорито и постоянно използване на ЗДОИ в обществена полза. Завел е 5 дела срещу откази за предоставяне на информация срещу кмета на Община Ловеч, от които 3 са спечелени, а други 2 предстои да бъдат разгледани от Административен съд Ловеч. Заверджиев е завел и още две дела срещу решения за отказ по достъп до обществена информация срещу Областен управител на област Ловеч, които предстои да бъдат разгледани от съда. Един от най-значимите обществени ефекти, следствие използването на инструментариума на ЗДОИ, е отмяната на решението на Общински съвет Ловеч, с което е определена Такса битови отпадъци за 2012 г. в Община Ловеч.

.

2. Категория “Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация”

Награда „Златен ключ” се присъжда на:

Национално движение „Екогласност” – за активна, целенасочена, последователна работа със ЗДОИ за осветляване на теми в областта на ядрената енергетика – традиционно непрозрачна сфера. НД „Екогласност” използва ЗДОИ като средство за събиране на информация не само за кампании, но и за доказване в съда на закононарушения, които засягат основното право на гражданите на здравословна околна среда.

Почетна грамота получават:

Център на неправителствените организации – Разград – за последователно и постоянно използване на ЗДОИ в работата на организацията при казуси от висок обществен интерес. От няколко години организацията води кампания, в това число съдебни дела, за публичност на декларациите за конфликт на интереси на държавни служители и магистрати. През 2013 година Центърът стана инициатор на кампанията за публичност на декларациите за конфликт на интереси на представителите на съдебната власт, която е на път да приключи с положителен резултат.

Български институт за правни инициативи (БИПИ) – за постоянно използване процедурите по ЗДОИ по казуси с висок обществен интерес. БИПИ последователно осъществява активна дейност по отношение увеличаване прозрачността в рамките на съдебната система. През последната година заведе дело срещу отказа на МВР да даде информация за подареното оръжие на главния прокурор Цацаров и се включи заедно с ЦНПО Разград и ПДИ в кампанията за публикуване на декларациите за конфликт на интереси на магистратите.

.

3. Категория “Най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация”

Награда „Златен ключ” се присъжда на:

Доротея Дачкова от в. „Сега” – за постоянно използване на ЗДОИ при разследване и отразяване на казуси от висок обществен интерес. През годините Доротея Дачкова използва процедурите по ЗДОИ в голяма част от разследванията си. Работи по темата за разкриване на данни за помилваните от президента лица, получава ги по ЗДОИ и публикува по темата. Журналистката е водеща в битката за достъп до информация, свързана с даренията на МВР от частни лица и фирми през 2011 г. През 2013 година Дачкова използва ЗДОИ в работата си по темата за забавените дела в Софийски градски съд.

Почетни грамоти получават:

Константин Караджов, bTV – за журналистическата кампания и цикъл репортажи и предавания, които подготвя и в които участва, свързани с отчетността на „Авиоотряд 28”. Караджов води и дело за достъп до информация. Активната журналистическа кампания е сред причините за създаването на временна анкетна комисия за разходите, направени за въздухо-плавателните средства на Авиоотряд 28, Министерство на отбраната и МВР от бившия премиер Бойко Борисов. Разписана е заповед на главния секретар на МС всички заявки за полети с авиоотряда да се завеждат в деловодството на МС.

Павлин Иванов, „Ловеч днес”– За активната му журналистическа позиция по различни въпроси от обществен интерес, свързани с работата на местната власт в Ловеч – общината, общинските дружества, Общинския съвет. С помощта на ЗДОИ Павлин Иванов провежда своите журналистически разследвания относно размера на възнагражденията, получени от общински служители за работата им по европейски проекти и за какво се изразходват средствата в бюджетите на общинските предприятия. Получената по ЗДОИ информация става обществено достояние чрез публикациите на журналиста в информационния портал „Ловеч днес”. През 2013 г. с помощта на ПДИ Павлин Иванов заведе две съдебни дела срещу откази да му се предостави информация.

.

4. Категория “Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани”

Награда ”Златен ключ” се присъжда на:

Контролно-техническа инспекция към МЗХ – за доброто организиране на предоставяне на информация за гражданите. КТИ достига добра степен на активна прозрачност чрез новата си интернет страница, както и се стреми да предоставя бързо и пълно достъп до информация, търсена чрез заявления. Положителни практики в предоставянето на информация са публикуването на договори на институцията на интернет страницата й, както и публикуването на често търсената чрез заявления информация, свидетелство за анализа върху работата по ЗДОИ и полаганите усилия за повече прозрачност и отчетност.

Почетна грамота получава:

Община Козлодуй – за стремеж към подобряване на предоставянето на достъп до информация на гражданите чрез висока степен на активна прозрачност, която Община Козлодуй не само поддържа, но и значително подобрява, доказателство за което са резултатите в Рейтинга на ПДИ на активната прозрачност на институциите.

.

5. Категория “Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите”

Антинаграда „Катинар” се присъжда на:

Министерски съвет на Република България – за влошаване на практиката, създадена от предходното правителство да се публикуват пълните стенограми от заседанията на правителството, както и други административни актове на МС; за отказа да се прилагат приетите от служебния кабинет правила за публичност на депозитите на държавните фирми.

.

6. Категория “Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация”

Награда „Вързан ключ” се присъжда на:

Столична община за отговора на Директор на Дирекция „Обществен ред, УОМП и защита при бедствия” на заявление за броя, основанието за определяне и границите на зоните за сигурност на територията на Столична Община, с което не предоставя исканата информация, но подчертава, че „в световен мащаб от подобна информация се интересуват само терористични и анархистични групи и организации”, и че в тази връзка копие на заявлението ще бъде изпратено по компетентност на Държавна агенция „Национална сигурност” и МВР за становище.

 

Petar Penchev 20130928

Правозащитникът Петър Пенчев за трети път получава “Златен ключ”! Тази година заедно с  “Екогласност”, заради Делото срещу преустройство и пускане на ядрения реактор на територията на столичния квартал “Младост”.

Още снимки и подробности може да намерите на адрес: http://www.legalworld.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.