Home » Избрано, политика

Българската демокрация е*а мамата на цялата нация

2013.09.13 Няма коментари
Spread the love

„Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз робска люлка люлее?” (Христо Ботев)

„Общоприето означава да не мислиш, да няма нужда да мислиш. Общоприетото е безсъзнание.“ (Джордж Оруел, „1984“)

.

„Минималната заплата е тази, която трябва да осигурява покупателна способност на този, който я получава. Дискусията за така наречените работещи бедни е актуална“, каза социалният министър от правителството на Орешарски, което обеща още през юни по-висока минимална работна заплата. Обеща и излъга …

„Колко и да са, дори 450 лв., каквото е обещанието за края на мандата, също ще бъдат недостатъчни. Но така или иначе трябва да има съобразяване с икономическите реалности в страната, когато се върви към увеличение на минималната работна заплата. И според мен това трябва да става с малки стъпки, за да не нарушим икономическите баланси“, заяви в ефира на една национална телевизия Адемов.

Хората, които получават минимална работна заплата от 310 лв., са 196 000.

В главата на министър Адемов се въртяла цифрата 330 лв., но и това не е ясно дали ще се случи …

Дали в главите на нашите политици от всички цветове, посоки и партии е станало ясно, че точно българската демокрация, провеждана и прехвалена от тях, е*а мамата на цялата нация ?!!

Нека погледнем на запад от нас в една голяма и твърде важна за Европа държава като Германия и да почерпим от техния опит.

Ако в България разни шматки с политическа окраска и с вероятно фалшиви дипломи си мечтаят за 330 лв. минимална работна заплата, то в Германия, в която до 2012 г. нямаше определена минимална работна заплата, са сметнали, че при минимални средства, отделяни за храна при т.нар. балансирана диета с по около 2000 калории на ден за 31 дни в месец, са нужни около 390 лева на човек месечно?!

Снимка: „Под лупа“

Не 310 лева за всичко, а само за малко храна 390 лева месечно?!!

Това балансирано меню включва най-необходимото – хляб, ориз, сирене, птиче месо, яйца, ябълки, портокали, домати, картофи и маруля.

Просто това са преценили германските специалисти и всичко това струва по около 12.60 лв. за ден, или 199.35 евро, или около 390 лева за 31 дни в месеца!!!

Вярно е, че в Германия хранителните стоки са по-скъпи, но не съвсем …

Купуваме боб за 3,20 лв. (1,60 евро) килото, а германците – само за 75 евроцента…

Това показва сравнение на цените в България, Гърция, Германия, Франция, Италия и Холандия. Излиза, че даваме над 2 пъти повече пари за фасула, и то без да отчитаме разликата в доходите и стандарта на живот, отбеляза преди време „24 часа“.

С началото на кризата през 2008 г. цените на хранителните продукти в Германия стремително паднаха. Толкова ниски цени на храните не е имало дори в следвоенния период. Според експертите, това е типичната реакция на търговците на дребно в криза. Маслото бе почти с една трета по-евтино от кафето и газираното вино, много по-достъпни бяха соковете, прясното и кисело мляко, хлябът и сладкишите. Немските потребители бяха изненадани от това развитие на ситуацията в супермаркетите и побързаха да се възползват от нея.

Не такава бе ситуацията в България …

Дори сега, след като Германия излезе от кризата, цените на хранителните продукти са се увеличили с едва 1.6 %.

Доскоро Германия нямаше определена минимална заплата и наши икономистчета като Дянков и други „реформатори“ развиваха своите безхаберни теории.

евр

От 2012 -2013 г. бе определено часово заплащане по 7,79 евро за западната и 6,89 евро за източната част. На тази база ще се определя и национална минимална работна заплата всяка година.

Като се има предвид часовата ставка, излиза, че минималната заплата в Западна Германия ще е около 1300 евро, а в Източна – около 1200, и въпреки това Агенцията по заетостта в Германия сочи данни за около 1600 евро минимална работна заплата.

Къде са 158 евро в България и поне 1200-1600 евро в Германия… Това са 9-10 пъти повече пари.

Абсурд е да се гордеем и да изтъкваме като предимство, че трудът в България е евтин?

Дори комунистически Китай вече има месечна минимална заплата от 264 евро ?!

Ниското заплащане на труда в България е фактор със стратегически вредни последици. Този фактор убива… Например сега в България минималната заплата е около 158 евро, което е 9 пъти по-малко, отколкото е в Германия. В същото време производителността на труда в България, да приемем, че е така, е 25% от германската, или 4 пъти по-ниска.

Да приемем, че Меркел знае какво правим; тогава излиза, че минималната заплата в България трябва да е поне около 500 лева. И то СЕГА ПРЕЗ 2013 година, а не чак през 2017 г., както ни залъгват… Това е вид робство – робство, за което Ботев писа: „Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз робска люлка люлее?”

Индекс на ЕВРОСТАТ (съотношение цени-заплати) сочи България като НАЙ-СКЪПАТА страна, т.е. със заплатата си можеш да купиш най-малко стоки!

И като вземем предвид колко работни часа струва кой да е хранителен продукт в България и Германия, ВСИЧКО СТАВА ЯСНО – ИЗМАМА, ЕКСПЛОАТАЦИЯ, НЕКАДЪРНОСТ от страна на българските управници, политици, синдикати и бизнесмени…

Иначе казано – ИКОНОМИЧЕСКО И СОЦИАЛНО РОБСТВО…

Това е оная българска демокрация, която е*а мамата на цялата нация и сега правителството на Орешарски продължава по същия път в същата посока и със същите резултати…

.

Христо Тодоров

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.