Home » Авторски страници, политика

Защо един паметник става автентичен само като го боядисат “хулигани”

2013.08.22 Няма коментари
Spread the love

За Паметника на Съветската армия в София и солдатите, които хем не воювали там, хем си “оставили костите”

 

Ново чистете на прословутоия паметник в признателност на Съветската армия

Ново чистете на прословутоия паметник от поредния стрийт арт

Щом писмото на посланиците на Германия и Франция е “недопустима намеса във вътрешните работи на Република България от страна на чужди посланици” (Волен Сидеров, 17.07.2013 г.), то тогава какво е днешното изявление на говорителя на руското външно министерство Ал. Лукашевич? Цитат от РИА Новости: “По думите му руската страна отново изисква предприемане на действени мерки за недопускане на подигравки с паметниците на съветските воини, паднали за освобождението на Европа и България от нацизма, както и да бъдат открити и наказани виновните за оскверняването на мемориала.” (http://ria.ru/world/20130822/957944407.html).

Добре, но според Национално движение “Русофили” “паметникът на Съветската армия и паркът около него са изключителна публична държавна собственост, видно от актовете за държавна собственост на недвижими имоти… (www.rusofili.eu/show_news.php?id=25236). Сиреч, Русия няма никакво право да се произнася за монумент, който е българска държавна собственост.

Впрочем и двете становища произнасят една историческа лъжа. А тя е, че съветски войни са паднали за освобождението на България от нацизма. На територията на България Червената армия не е дала нито една жертва, това го знае всеки добросъвестен историк. (Особен случай са т.нар. боеве при Кула през октомври-ноември 1944-та, които се водят срещу базирани в Югославия германски войски, пробващи контранастъпление. Загиналите тогава червеноармейци са погребани във военното гробище във Видин. Никой не оспорва воински паметник на мястото на реални бойни действия и войнишки гробове. А ПСА не е такъв).

Между другото, другарите от “Русофили” изпадат в директно противоречие: първо отбелязват, че ПСА е “израз на благодарност за освобождението ни от монархофашизма; без да се водят бойни действия на нашата територия”. А после казват: “израз на преклонение и признателност на българския народ пред подвига на войника, дошъл от руската земя и оставил костите си за освобождението на България и Европа от фашизма”.

Е, как така хем няма бойни действия на наша територия, хем солдатът дошъл и си оставил костите?

Изключваме, разбира се, пребитите невинни и благовъзпитани мужици, галантно освободили нашенски девойки от ретроградната им чест. И онез униформени, погрешка сбъркали наличните количества бои, лакове и химикали за прословутото бренди в Задунайская…

.

Драгомир Иванов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.