Home » Избрано, политика

Движения в ляво и в дясно

2013.08.23 Няма коментари
Spread the love

Дончева и Първанов с нов ляв проект

.

Нов ляв политически проект с участието на бившия президент Георги Първанов и Татяна Дончев ще бъде създаден до края на есента, съобщи бТВ, позовавайки се на източници от парламентарната група на БСП.

Двамата учредители на новото ляво движение смятат да поканят за членове и част и от депутатите на Коалиция за България.

Все още не е ясно дали движението ще се регистрира като политическа партия и кога, но замисълът на организаторите бил в българския политически живот да се появи алтернативна лява формация.

Част от народните представители на БСП очакват проектът да бъде обявен до месец, докато други са скептични и твърдят, че Първанов и Дончева не биха се появили рамо до рамо в общ проект, съобщава бТВ, позовавайки се на свои източници.

Според скептиците за създаването на нов ляв проеuт, плановете на Първанов за бъдещето на БСП минавали през издигането на ново лице за лидер на БСП, а не през разцепването й. Енергийният министър Драгомир Стойнев се сочи като най-харесван от Първанов за нов лидер на партията.

Половин година пред изтичането на президентския си мандат Георги Първанов започна проекта ”АБВ”, от който нищо не излезе. Татяна Дончева от своя страна създаде ”Движение 21″.

Източник:  Mediapool

—————————————————-

.

СДС и БЗНС се присъединихa към Реформаторския блок

.

СДС и БЗНС официално се присъдиниха към Реформаторския блок. С това партиите в блока вече стават седем, заедно с основателките “Движение България на гражданите”, “Демократи за силна България”, “Синьо единство”, “Народна партия Свобода и достойнство” и Зелените. Споразумението за присъединяване на двете партии беше подписано на 15 август.

“Днес е изключително важен ден, постигнахме широко съгласие и няма да спрем дотук. Идеята ни не е да съберем едни проценти и да влезем в парламента, нашата цел е първото място в следващото Народно събрание. Искаме да представим един нов политически проект, който да използва потенциала на гражданското общество и да гарантира едно честно управление”, заяви Найден Зеленогорски от “Движение България на гражданите” при подписването на документа. Той беше категоричен обаче, че обединението на седемте партии все още не представлява предизборна коалиция и че разговори за листи не се водят.
“Всичко негативно остава в миналото. Търсим обединителни линии. Хубаво е да изграждаме мостове, а не да ги разрушаваме”, коментира още Зеленогорски.

В текста е записано, че острото противопоставяне и личните нападки в предизборната кампания за изборите през май са довели до загубата на доверие и са отблъснали избиратели. Седемте партии се ангажират в бъдеще да не допускат подобно политическо поведение.
Обща е и оценката за провала на настоящото управление и срастването на държавата с мафията и олигархията. “Споделяме отношението и към неуспешното управление на ГЕРБ, отслабило държавните институции”, се казва още в текста.

“Не приемам тезата, че привличането на много партии обезличава. Избирателите очакват да видят смиряване на българските политически лидери. Многото партии само вдясно очевидно са продукт на липсата на компромиси и на прекалено его. Искаме да докажем, че можем да правим компромиси”, коментира председателя на ДСБ Радан Кънев.

Лидерът на “Синьо единство” Христо Панчугов коментира, че с този акт, СДС се връща там, където му е мястото и че се радва, че партията е приела протегнатата ръка на Реформаторския блок. По думите му е крайно време в България да се прекрати с практиката всичко в политиката да е лично, а не принципно.

Представителят на Народна партия “Свобода и достойнство” Веселин Пенев посочи, че Реформаторския блок също така работи и по изработването на конкретни политики, които ще бъдат представени през септември.

Борислав Сандов от Зелените пък, призова съмишлениците на седемте партии да се включат към протестите в пртък срещу прегласуването на актуализацията на бюджета.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че разговорите не са били лесни, но че в крайна сметка различнията са изгладени. “Нещата, които ни обединяват, са много по-важни от нещата, които ни разделят” заяви той.

Председателят на БЗНС Николай Ненчев коментира като чест за партията му присъединяването към блока и изтъкна, че общата цел и силната вяра в доброто дават голям потенциал на обединението.
От блока посочиха, че разговорите с други десни формации продължават.

Източник:  Dariknews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.