Home » Избрано, политика

Бжежински: Внимавайте кого ще доведете на власт в Сирия

2013.08.28 Един коментар
Spread the love


“Внимавайте да не доведете на власт в Сирия сили, които са толкова враждебни към САЩ, колкото Асад никога не е бил”, предупреждава в интервю за National Interest на 24 юни тази година Збигнев Бжежински.

Бжежински, бивш съветник по националната сигурност, а в момента съветник в Центъра за международни стратегически изследвания, смята военно нахлуване в Сирия за крайно нежелателно и изразява опасения, че САЩ ще подкрепят най-малко ефективните сили, сражаващи се против Асад. В края на 2011 година в Сирия, на фона на сушата и лошата реколта, започнаха вълнения, подстрекавани от двете близкоизточни автокрации: Катар и Саудитска Арабия.

В началото на този процес, на фона на „Арабската пролет”, президентът САЩ Барак Обама поддържаше размириците в Сирия, а след това неочаквано заяви, че президентът Башар Асад е длъжен да си тръгне, но в същото време нямаше намерение да предприема каквито и да било действия, за да подготви оттеглянето му.

След това, през 2012 година, а тогава се провеждаха президентските избори в САЩ, в “Ню Йорк Таймс” се появи много откровена статия, в която се казваше, че ЦРУ, под ръководството на генерал Петреус, започва активно да сътрудничи на Катар и Саудитска Арабия за свалянето на режима на Асад, опитвайки се да въвлекат в процеса и Турция.

Критикувайки политиката на администрацията на Обама по отношение на Сирия, трябва да зададем въпросите:

Каква е стратегическата ни позиция?
Защо изведнъж решихме, че Сирия трябва да бъде дестабилизирана, а нейното правителство-свалено?
Някой някога обясни ли това на американците?
Защо през втората половина на 2012 година, особено след изборите, събитията започват да се развиват не в полза на метежниците?

И тогава става ясно, че не всички метежници са привърженици на демокрацията.

Но, след осъзнаването на това, трябва да последва преразглеждане на цялостната политика.

Смятам, че някой е длъжен да разясни случващото се, за да имат хората по-ясна представа какви именно цели преследват САЩ със своите действия.

Правителството на САЩ трябва да започне колкото е възможно по-бързо преговори с Китай, Русия и другите влиятелни държави, за да се стигне до приемливо, мирно разрешаване на конфликта в Сирия.

Мисля, че ако се опитаме да решим този проблем съвместно само с Русия, което според мен е нужно да се направи, защото Русия частично е въвлечена в случващото се, но при това да се опираме на авторитета на държави, имащи влияние в региона (Франция и Великобритания), които сега не са чак толкова популярни, то нашите шансове за успех не са толкова големи.

Шансовете за успех са по-големи, ако привлечем към решаването на кризата Китай, Индия и Япония, които са заинтересовани от запазването на стабилността в Близкия Изток.

Военно нахлуване в Сирия, ръководено от САЩ, или доставки на оръжия за отрядите, сражаващи се против правителствените сили – подобни действия от страна на Вашингтон са крайно нежелателни.

Опасявам се, че САЩ се движат по посока на нахлуването, при това такова, което няма да донесе никакви резултати, което е още по-лошо.

Съществуват обстоятелства, при които нахлуването не е най добрият, но не е и най-лошият вариант.

В конкретния случай фактически става дума за това да насочим ресурсите си за поддръжка на най-малко ефективните сили, сражаващи се против Асад.

В най-добрия случай това само ще навреди на репутацията ни.

В най-лошия – това ще приближи до победата тези, които са много по-враждебни към САЩ, отколкото Асад някога е бил.

Източник:  Поглед.инфо

One Comment »

 • Mariana said:

  България се готви за евентуални военни удари в Сирия

  http://www.segabg.com/article.php?id=663720

  “Кабинетът отпусна над 500 хил. лв. за посрещане на бежанска вълна.
  Правителството предприе серия от стъпки, които ясно показват, че България очаква скоро да започне международна военна интервенция в Сирия. САЩ, Великобритания, Франция и Турция се готвят за удар срещу Дамаск заради атаката с химическо оръжие, при която загинаха 1300 души.

  Утре в Министерския съвет ще заседава Съветът по сигурността към премиера, чиято основна тема ще бъдат ситуацията в Близкия изток и възможността за евентуална бежанска вълна към България. Въпреки че към този момент не са постъпили конкретни искания за подкрепа или за участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия, се очаква военният министър Ангел Найденов да запознае колегите си освен с данните от военното разузнаване за случващото се в Сирия и с възможностите за българско участие в операция срещу режима на Башар Асад.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.