Home » Авторски страници, политика

Подписка за намаляване до 0 % на ДДС за детските стоки в България

2013.08.29 Няма коментари
Spread the love
За да не останат празни детските пързалки... Снимка: Dariknews

За да не останат празни детските пързалки и апартаментите зад тях… Снимка: Dariknews

На 30 август 2013 г. Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ) ще внасе в Народното събрание подписка в подкрепа на гражданска инициатива за намаляване до 0% на ДДС-ставката на детските стоки. Досега в подкрепа на тази подписка са събрани 17 185 подписа.

Основните мотиви на Асоциацията са фактът, че средногодишният доход на домакинствата в България е едва 15% от този на европейците, както и анализите на добрите практики за прилагане на диференцирана и нулева ДДС-ставка в 22 държави членки на ЕС. Като например Ирландия и Великобритания, които са страни с трайно висока раждаемост.

По данни на НСИ, към 31.12.2013 г. в България има 346 378 деца от 0 до 4 години. По прогнозни данни на Евростат към 2025 г. тази възрастова група от българското население ще наброява не повече от 275 000.

Данните за първата половина на 2013 г. очертават нов спад в раждаемостта с около 2 500 бебета спрямо миналата година. Според отчетът за 2012 г. за изпълнение на Актуализираната национална стратегия, спадът се задълбочава вследствие на намаляване на детеродния контингент в страната и поради съзнателно отлагане на вече планирани раждания.

През последните 10 години, поради външна миграция, броят на жените в детеродна възраст е намалял с 260 000. Броят на децата, родени от българките по време на техния репродуктивен период от 1.8 през 1990 г., спада на 1.5 през 2012 г. – крайно драматичен показател за нормалното възпроизводство на населението и за демографското заместване на работната сила.

Провокирани от тежката демографска криза и последиците й за националната сигурност на страната, през юни АТСДБ започна Национална подписка под наслов „Искам братче! Искам сестриче!“. В законовия срок гражданската инициатива събра 17 185 подписа на пълнолетни граждани от цялата страна.

Обобщените данни от съдържанието на подписката показват, че идеята за намаляване на цените на детските стоки чрез промяна на ДДС ставката среща най-голяма подкрепа в Североизточна и Югозападна България. Вероятно заради протестите срещу правителството в София и поради летните отпуски, съвпадащи с периода за събиране на подписи, Варна и Бургас показаха значителна активност спрямо другите големи градове на страната.

Инициативният комитет е изготвил и Писмо до председателя на Народното събрание, придружаващо подписката. (Съгласно чл. 45 от Конституцията на Р. България, копия от мотивите и исканията на гражданската инициатива се внасят в Президентството, Министерския съвет, Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на финансите.)

.

Д-р Антония Григорова,

АТСДБ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.