Home » Авторски страници, Е-Списание

Стенописни пана, рисувани за купола на „Св. София“ в Чикаго, ще бъдат показани в Пловдив

2013.08.26 Един коментар
Spread the love
Плакатът за изложбата в Пловдив на стенописните пана за черквата в Чикаго.

Плакат за изложбата в Пловдив, която е под надслов „Духът на българския Чикаго“

На 29 август т.г., четвъртък, в Градската художествена галерия в Пловдив ще може да се види изложба на част от стенописните пана за купола на българската черква „Св. София“ в Чикаго. Те са направени от Атанас Камешев и Ангел Китипов, дългогодишни преподаватели в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Града на тепетата.

Предният ден, на 28 август, зографите ще представят пред местни журналисти концепцията на екипа, работил за изписването на „Св. София“ в Чикаго.  В този екип, освен Атанас Камешев и Ангел Китипов, са и реставраторката Йовка Юрукова и живописецът Николай Краевски.

Поради необходимостта паната да заминат спешно за монтаж в Чикаго, желаещите да видят изложбата в Пловдив ще могат да го направят единствено на 29 август в Градската художествена галерия.

Пловдивските художници са работили по стенописните пана за храма в Чикаго няколко месеца, от март т.г. Изображенията са изписани върху специално грундираните платна, които ще се залепят върху стените на храма и трябва да бъдат довършени като композиция на място.  Атанас Камешев, Ангел Китипов и Йовка Юрукова са сертифицирани от Светия синод на Българската православна църква като православни зографи.

Камешев, Китипов и Юрукова са автори и на иконостасните икони на българската черква „Св. София“ в Чикаго.  Изографисаните от тях икони са в този храм от 2008 г.

Авторите на стенописните пана са били поканени от църковното настоятелство и свещеника отец Грую за празника на храма 17 септември т.г., но по наша информация неотдавна им е било отказано получаването на визи за пътуване в САЩ. (Поканата към пловдивските зографи не е била за работни визи.)

Може само да се съжалява, че изглежда пловдивските зографи няма да могат да завършат сами своята работа със стенописните пана в българския храм „Св. София“ в Чикаго, макар че подобна възможност би била напълно заслужена и би гарантирала качеството на свързването на паната и на цялата композиция. Авторите са влезли вече във връзка със свои колеги (единият от които живее в Чикаго, а другият ще има възможност да пътува до там), евентуално те да монтират паната на място в „Св. София“ в Чикаго, ако бъдат одобрени от църковното настоятелство на храма.

Част от стенописните пана, впрочем, вече са заминали за Чикаго, а останалата част е в Пловдив заради изложбата, след което и тя ще бъде изпратена зад океана.

БПЦ „Света София“ – Чикаго

.

Еврочикаго

One Comment »

  • Angel Kitipov said:

    Privet!…Mnogo bihme iskali da vidim kak se dviji zografisvaneto na Carkvata na miasto. Molia, Pratete snimki… dori na etapi ot rabotata, Mnogo shte sme zadaljeni, predvid tova, che ne mojem da gi vidim na jivo.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.