Home » Избрано

Плевнелиев спря актуализацията на бюджета

2013.08.07 Няма коментари
Spread the love

Българският президент Росен Плевнелиев наложи частично вето върху актуализацията на държавния бюджет. Управляващите обаче вече успяха, с помощта на гласове от “Атака”, да преодолеят президентското вето върху текстове от Закона за специалните разузнавателни средства.

.

Rosen_PlevnelievРосен Плевнелиев наложи частично вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 г. Това обяви самият държавен глава на пресконференция.

“Днес подписах указ, с който връщам за повторно разглеждане в Народното събрание някои текстове от закона за актуализацията”, заяви Плевнелиев.

“Уважавам правото на всяка правителство да упражнява политиките, за които ми е гласувано доверие. Това може да стане чрез актуализация”, заяви президентът.

“Подкрепям заложеното завишаване на средства, с които държавата завишава помощите за деца, но не приемам спекулирането с гражданите в тежко положение.

Не приемам да се спекулира, защото социалният пакет е една много малка част от предвидените разходи. Искаме да знаем повече за предвидения дълг”, подчерта Плевнелиев

Наложеното вето е частично.

“Връщам за повторно разглеждане текстове за приходите, разходите и предвидения нов дълг”, заяви Плевнелиев.

Президентът подчерта, че подкрепя отпускането на 40 млн. лв. за уязвимите групи.

“По време на политическите консултации обърнах внимание на партиите, че са поели конкретни ангажименти към избирателите и това не са празни приказки, които удобно забравяме след изборите.

Митническата администрация и НАП месец и половина са в непълно ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация.

Очаквам правителството да подобри работата на приходните администрации”,

отбеляза президентът. “В частта разходи на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи.

Това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са прозрачни и да се знае за какво ще се изразходват парите”, посочи Плевнелиев.

“Подкрепям тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме.

Но не само държавата, а и общините са важни. Те дължат много повече. Най-ярката липса в актуализацията е по отношение на общините.

Законът не отговаря с кой бизнес ще се разплаща държавата. Надявам се Народното събрание да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса”, подчерта президентът.

“Не виждам в закона сериозна заявка за политики и реформи, свързани с конкурентоспособността на икономиката. Не разходите, а икономиката трябва да расте”, каза още Росен Плевнелиев.

“Не съм против вземането на дълг, но съм против, ако той се използва за генериране не на икономически растеж

и създаване на нови работни места, а се използва за финансиране само на текущи разходи”, каза президентът. Той заяви още, че вярва, че

финансирането на текущи разходи чрез кредит е пагубно.

Държавният глава подчерта, че възнамерява да отстоява правомощието си да връща за ново обсъждане всеки закон, към който има възражения и припомни, че налагането на президентско вето върху закона за бюджета не е прецедент – такова вето е налагал и президентът Желю Желев през 1996 г.

Води се кампания за очерняне на държавния глава,

ще понеса всичко в името на хората, каза още Росен Плевнелиев.

“Много чух и видях през тези седмици. Тази кампания има разумно обяснение. Разбрах, че имам три любовници, каквито нямам.

Разбрах, че съм ощетил немските си партньори, а с тях съм в прекрасни отношения.

Разбирам, че съм тъмната сянка, която е изплувала зад някакви сделки и интереси в пенсионния сектор в България.

Искам да заявя категорично, че съм против 2 млрд. лв. на българските пенсионери да отидат в една офшорка с 14 паунда капитал.

Вярвам, че хората виждат и разбират”, заяви президентът.

Обещал съм да организирам дебат и по темата за трите големи стълба на българската демокрация, които днес са болни – пазарната икономика; медиите и медийната среда; системата за правораздаване, заяви още Плевнелиев.

Конституционно правомощие на държавния глава е да върне закон за ново разглеждане в Народното събрание.

Депутатите не могат да откажат да се произнесат по него, но за да преодолеят ветото законопроектът трябва да бъде одобрен с абсолютно мнозинство – повече от половината от всички народни представители, т.е. поне 121. БСП и ДПС имат общо 120 депутати в Парламента.

Управляващите обаче вече успяха да преодолеят президентското вето върху текстове от Закона за СРС с помощта на гласовете на депутати от “Атака”.

В момента Народното събрание е в едномесечна лятна ваканция.

Преди няколко дни председателят на Парламента Михаил Миков каза, че дори и президентът да върне закона за измененията в бюджета, ваканцията на народните представители, която продължава до края на август, няма да бъде прекратена.

Освен от президиума на Народното събрание то може да бъде свикано и по искане на една пета от народните представители.

Ветото на държавния глава беше очаквано.

В понеделник финансовият министър Петър Чобанов се срещна с Плевнелиев, за да се опита да го убеди да не налага вето на бюджета, но след срещата заяви, че президентът има нагласа за спиране на закона.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.