Home » Избрано

“Ройтерс”: Разплитането на една оферта за български пенсионен фонд

2013.08.07 Един коментар
Spread the love

Лорънс Хлечъл и Цветелия Цолова, Ройтерс

.

“Доверие”. Снимка: Анелия Николова

Британската компания “Юнайтид кепитъл” (United Capital), която се договори миналия месец да придобие почти пълен контрол над “Доверие” – най-големия частен пенсионен фонд в България, не се търгува на борсата, няма интернет сайт или телефонен номер.

Офисът й е регистриран в къща в град Грейс в Есекс, в която живее Таня Пазарчик, работеща за “Инсолюшън сървис” (Insolution Service) – агенция, помагаща на хората да създадат компании. Тя използва адреса за няколко от своите клиенти (справка в интернет показва поне 76 фирми на същия адрес на “Кент Роуд” – бел.ред.) . Пазарчик обяснява, че препраща имейлите до “Юнайтид” към адрес в Австрия, но че иначе знае твърде малко за фирмата.

Отчет на “Юнайтид кепитъл” от октомври показва, че компанията разполага с 14 (четиринайсет) британски лири в брой и не извършва дейност. Цената за поемането на контрола над “Доверие” не е обявявана официално. На 15 юли продавачът “Виена иншурънс груп” (Vienna Insurance Group AG) съобщи единствено, че се е договорила да продаде своя дял от 92.58% от Пенсионна застрахователна компания “Доверие” на United Capital PLC. Тези разминавания повдигат въпроси в България относно намеренията на United Capital за “Доверие“, която с управлявани почти 1.8 милиарда лева и над 1.25 милиона вносители е важен осигурител на пенсии за най-бедната страна в ЕС.

Във Великобритания активисти, привлечени от противоречията, подновиха призивите си за по-строги правила за прозрачност.

Преглед на документите от страна на “Ройтерс” и разговори във Великобритания, Австрия, България, Русия и Хонконг проследиха собствеността на United Capital до поредица от юридически лица. (…)

Говорител на Vienna Insurance Group казва, че са прегледали всички оферти, отправени от различни кандидати, и след оценката им са съставили кратък списък. “От там нататък окончателното решение е на United Capital“, казва говорителят. Той не отговори на въпроса какво са знаели във Vienna Insurance за United Capital.

В съобщение по електронната поща от 26 юли от United Capital заявяват, че са базирана във Великобритания “холдингова структура” за финансови услуги, която, заедно с партньорските си дружества, управлява над 2 млрд. евро и има “участие” в застрахователни компании, фондове за имоти, банки и индустриални активи в ЕС, САЩ и Русия.

Не ми пука, ако някои хора имат проблем с това”, коментира адвокат Стърман. Снимка: Анелия Николова

Няма абсолютно нищо необичайно в това придобиване, нито в процеса за избор на купувач (от независимо юридическо лице)“, коментира в телефонно интервю базираният в САЩ адвокат Дебра Стърман, президент на United Capital. Ние сме напълно нормална регистрирана във Великобритания холдингова компания за финансови услуги“. Запитана за тревогите около сделката в България, тя отговори: “Не ми пука, ако някои хора имат проблем с това”.

Предварителната проверка

Според британските регулаторни регистри, United Capital e учредена през 2007 г. от британското дружество Fletcher Kennedy, чиято дейност е учредяване на офшорни компании. На интернет страницата на Fletcher Kennedy се посочва, че дружеството може да учредява компании в офшорни центрове като Белиз, Британските Вирджински острови, Гибралтар и Сейшелите. Посочено е още, че учредяването на компания във Великобритания става за три часа и срещу такса от 208 паунда.

“Няма нужда да си британски гражданин или да имаш право на престой във Великобритания, за да работиш за британска компания”, се заявява на сайта на компанията. “Тази компания трябва да има регистриран в Обединеното кралство офис, който е и официалният й адрес. Не е задължително това да е търговският й адрес, а компанията не е длъжна да поддържа присъствие на споменатия адрес. Ние ще ви предоставим адрес, за да го използвате като регистриран офис.”

Директорът Чарлз Флетчър посочва, че компанията е била инструктирана да учреди United Capital от човек, чието име отказва да посочи, и че “сложната структура, за която говорите, се появи доста след като приключи краткотрайното ни участие в компанията”. Той допълва, че “през 2007г. нямаше изискване учредяващият агент да извършва т.нар. дю дилиджънс. В този смисъл ние щяхме да се сдобием с документите за самоличност на този, който ни инструктира. С проблема за компаниите, при които има разминаване между регистрирания офис и търговския им адрес, трябва да се занимаят депутатите”.

Пощенската кутия на Камелия Здравкова, бивш директор на United Capital, в софийски блок. Снимка: Reuters

Скоро след като е основана United Capital, Fletcher Kennedy се оттегля от директорската позиция и като представляващ компанията, казва Чарлз Флечър. По думите му по това време е било нормална практика основаващият агент да действа като първи директор и после да се оттегли.

Отчетът за финансовата година, приключваща през май 2012 г., който е публикуван през октомври, показва, че компанията има почти 2.9 млн. паунда средства в брой. Ревизиран отчет, публикуван по-късно същия месец, сочи, че средствата в брой са 14 паунда. И двата документа показват, че компанията не развива активна дейност.

Български политици и осигурени в “Доверие” искат повече информация за собствениците на United Capital. В изявлението си от 26 юли от United Capital посочват като един от основните си инвеститори руския банкер Сергей Мастюгин. Президентът на United CapitalСтърман, коментира за “Ройтерс”, че делът на Мастюгин в базираната в Хонконг Asia Trade Management, в която руснакът е основен акционер, е близо 50%. От United Capital посочват на 26 юли още, че базираната в Лондон LJ Capital – звено за търговско банкиране на частната LJ Group, е увеличила акционерното си участие в компанията, като по думите на Стърман делът е близо 50%. От LJ Capital отказват коментар.

На базата на документацията, подадена пред регулаторите в Хонконг, остават неясни бизнес дейността и акционерите на Asia Trade Management. Неин представител отказва да коментира, но говорителка на “Инвестбанк” – руската банка, в която Мастюгин има дял от 18.3% и в която той участва в Надзорния съвет, обеща да отговори, но не го стори.

Снимка: Reuters

“Съответните хора”

Отчет, подаден пред регулатори във Великобритания, показва, че United Capital има четирима директори. Трима – Слободан Ристич, Гюнтер Рор и д-р Хайнц Русвурм – живеят във Виена и околностите. Четвъртият директор е Стърман. Рор е директор от 2007г. Ристич, Русвурм и Стърман са назначени на 11 юли тази година, показват документите – 4 дни преди Vienna Insurance Group да обяви, че ще продаде на United дела си в българския фонд .

Рор, който се представя като ръководител на фирма за ИТ и корпоративни консултации, казва, че ще предаде въпросите от “Ройтерс” на “съответните хора”. С Русвурм, вписан като данъчен счетоводител, засега не може да се установи връзка. Няма контакт и с Ристич.

Пламен Димитров, ръководител на най-големия профсъюз в България, контролиращ 1% от “Доверие”, казва, че синдикатът иска да научи повече за United Capital. “Фондът няколко пъти е сменял мажоритарния си собственик, но купувачите винаги са били известни компании, а сега излиза тази (United Capital) и никой нищо не е чувал за нея”, казва той.

Сред предишните мажоритарни собственици са Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), германската Deutsche Bank и холандската Kardan Financial Services Group. От Deutsche Bank и Kardan отказаха коментари за тази публикация. От ЕБВР още не са отговорили на искането за коментар.

Пламен Димитров и Даниела Петкова. Снимка: Анелия Николова, “Дневник”

Даниела Петкова – ръководител на Управителния съвет на “Доверие” казва, че несигурността за бъдещия собственик нанася щети на фонда: “В момента не знам коя е вярната стойност на компанията, тъй като заради неяснотата много хора вече подадоха декларации за смяна на пенсионния си фонд. Говорим за хиляди”.

Събранието на акционерите на “Доверие”, на което присъства Стърман, не получи никаква нова информация да купувача, казва Димитров. Следващото събрание е насрочено за 20 август.

Източник:  Dnevnik.bg

One Comment »

 • Nik said:

  Сделката за “Доверие” придоби криминален оттенък

  Сделката за пенсионен фонд “Доверие” придоби криминален оттенък, след като от прокуратурата съобщиха подробности за задържаната ден по-рано организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, грабежи и нанасяне на телесни повреди.

  На специална пресконференция с участието на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и главния секретар на МВР Светослав Лазаров беше съобщено, че

  една от поръчките на групата

  е била и нанасяне на телесна повреда на двама души, участвали в сделката за купуването на пенсионен фонд “Доверие” (виж карето в края на текста).

  “При провеждане на оперативно – издирвателните мероприятия, междувременно получихме информация за подготовка на нанасяне на тежки телесни повреди. За да придобиете данни за мащабите и размера и технологията на решаване на спорове чрез силовите действия, извършвани от групата, ще ви дам следният пример. Пресякохме подготовка и извършване на телесна повреда придружена с грабеж – отнемане на лек автомобил и финансови средства по отношение на две лица, които са свързани с т.нар сделка за закупуване на пенсионен фонд “Доверие”. Става дума за бивш директор на “Информационно обслужване” АД и за физическо лице, което има участие в юридическо лице, свързано със съответната сделка”, обяви Лазаров.

  Той не конкретизира кои са двете лица, защото били свидетели.(…)

  Заместник-главният прокурор Сарафов заяви, че за подготвяното престъпление спрямо посочените като участници в сделката за “Доверие” има категорични доказателства, събрани и чрез специални разузнавателни средства.

  Поръчката е била за счупване на краката и отнемане на автомобилите и парични средства

  на двете лица.

  “Тези хора са свидетели, да не им казваме имената. Тепърва ще се установява какво точно е целяло нанасянето на телесната повреда. Не е изключено някой да разкаже какво точно е поемал като ангажимент, но от това, което сме установили до момента, е че тази група е проследявала, проучвала е навиците на тези хора, изчаквала е и издебвала удобен момент, за да изпълни това, за което е била ангажирана”, уточни Сарафов.

  Нито МВР, нито от прокуратурата уточниха дали е известен кой е поръчителят на акцията срещу участниците в сделката за “Доверие”. (…)

  Източник: dnevnik.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.