Home » Избрано

Паметникът на съветската армия в София “се извини” за смазването на Пражката пролет

2013.08.21 Един коментар
Spread the love

ii

Малко повече от две години, след като Паметникът на съветската армия в София влезе в международния новинарски обмен, пребоядисан като среща на няколко анимационни супергерои, днес той отново осъмна с променен вид.

Този път фигурите на съветските войници са целите в розово, а под тях на чешки е написано “България се извинява!!!”

Поводът е 45-годишнината от окупирането на Чехословакия от войски от пет държави от Източния блок, сред които и България. С това СССР окончателно смазва Пражката пролет, започнала в началото на 1968 г.

Цветът очевидно не е подбран случайно, тъй като именно с него чешкият провокативен артист Давид Черни е боядисвал неведнъж Паметника на съветската армия в Прага, изобразяващ танк.

България е със сериозен принос в офанзивата, оказала се първата страна, настояла за военни действия и последната, която официално се извинява за тази срамна страница от историята. Това се случва едва през 1990 г. с решение на парламента и 7 години по-късно по време на посещението на президента Петър Стоянов в чешката столица.

Източник:  Mediapool

One Comment »

  • Mariana said:

    “-Защо МВР трябва да пази ПСА и от кого?

    – Не трябва да го пази. Никой не пази паметника на Левски, нали? Ако се стигне до там един паметник да бъде пазен и охраняван, значи той е изгубил легитимност.”

    http://dnes.dir.bg/izbori-2013/temite/tag_mnenie/izbori-2013-122244/mnenie/14784316

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.