Home » Избрано

Как да напуснем тайно парламента

2013.08.10 Няма коментари
Spread the love

Лола Монтескьо, в. “24 часа”

.

Image_2221164_126

Не е лесно да си депутат в днешно време. Поне не в България. Щото в Германия или в Люксембург всеки може. Яхваш колелото и отиваш на работа. Свършваш работа и пак с колелото се прибираш у дома. Никой не те закача. А в София? Да идеш в парламента горе-долу става, ама за да си тръгнеш, трябва да си поне Батман. Не, пардон, и Батман да си не помага.

Народът явно няма намерение да спира протестите и дори и да е намалил пламъкът им през август, готви нова експлозия през септември.

Затова е препоръчително депутатите вместо да мързелуват на Евксиноград, да минат някой и друг курс в специалните части, който ще им помогне да ходят и най-вече да си тръгват от работа.

Явно е, че София ще продължи да прилича на Берлин от студената война. Има протести срещу гнилия капитализъм, има шествия покрай чуждите посолства, имаше даже построяване и бутане на Берлинската стена пред немското посолство. В края на август в София ще дойде и самият Роджър Уотърс, за да покаже шоуто си “Стената”. България май изживява на бързи обороти всичко онова, което е пропуснала от 60-те години на миналия век досега.

Големият ни късмет е, че събитията ни сполетяха в разгара на туристическия сезон. Чули за протестите в България, хиляди източногерманци опаковаха куфарите и тръгнаха на почивка в България, припомняйки си младостта си. Чувайки за трудностите на българските депутати да напускат парламента и строенето на барикади и нови стени в София и Евксиноград, всяка втора Улрике вече е тропнала по масата в къщи с думите: “Шац, ком, вир махен ес нохмал” (Съкровище, ела да го направим пак”). Като това не е реплика от немски порнофилм, а рекламен слоган на TUI. Някои бивши гедерейци дават идеи на българските депутати за това как може да се прескочи тайно ограда, без да те хванат охраняващите, в случая протестиращите. В крайна сметка те са професионалисти по тази тема – обмисляли са го десетилетия наред.

Ето най-популярните варианти за бягство оттатък преградите:

1. Тунел – обикновено се копаят нощем и крайната им точка е хлебарница, месарница или просто кафене. Там бегълците излизат потни и кални и се правят на обикновени клиенти. На депутатите искрено препоръчвам да изкопаят тунел до стриптийз бара срещу парламента “Табу”. Там е тъмно, клиентелата е дебеловрата и може да бъде сбъркана с група областни управители, а и някои депутати в качеството си на стари клиенти могат да водят колоната. За групата на ГЕРБ предложението е да копаят тунел към близката пицария. Там ще ги посрещнат ятаци с постната пица на Дянков и по чаша студена вода. На депутатите от провинцията, които още не се ориентират в София, предлагам да ги заблудим да копаят по посока “Младост 4”, че откога го чакам това метро.

2. Балони – историята още помни бягството на няколко източногерманци по въздух с балон. Предимство е, че дори и да те виждат, не могат да те хванат. Недостатък е, че вятърът може да отвее депутатите към вражеския Запад.

3. Подводница – има германци, успели не само да прескочат стената, но и да минат под нея. С подводница до западните води. Но за да се възползват от този метод депутатите ще трябва да стигнат някак си до Перловската река. ВиК може евентуално да им помогне.

4. На бегом – помните ли снимката на източногерманския войник, прескачащ със засилка бодливата тел на границата между Източен и Западен Берлин, хвърляйки автомата си във въздуха. Ако стотина депутати прескочат огражденията с овчарски скок, протестът ще е толкова шашнат, че докато се окопити, депутатите ще могат да се скрият по лимузините си.

5. С линейка – методът, на който се спряха засега избраниците. Удобното му е, че може да откара някои шефове на комисии до 4-и километър.

6. С Мис България – момичетата да обуят оскъден бански, да овъргалят телата си в сметана и шоколад и да преведат 240 депутата невредими извън жълтите павета. Която миска не успее, отпада. А поверените и депутати… Еми, за депутатите в такъв случай или добро или нищо. Т.е. нищо.

7. Маскирани – във всеки треторазреден филм, заложниците (по Вигенин) вече щяха да са пленили 240 полицаи, да са ги завързали, да са им запушили устата и да са ги съблекли голи. И след това щяха да се изнижат в техните дрехи, шлемове и наколенки. Не знам обаче как биха реагирали протестиращите, ако 240 тежковъоръжени полицаи внезапно хукнат панически в противоположна на хората посока, хвърляйки по пътя палки и щитове.

8. С разсейване – приятелски настроен към всички власти тв журналист и бъдещ политик може да изиграе ролята на мюре. Само трябва да се разходи около най-изнервените протестиращи и гарантирано депутатите ще получат десетина минути луфт – достатъчен, за да се изнижат. Ако журналистът вече не е приятел на новата власт, мюрето може да го изиграе и Мишо Шамара. Той и без това изказа готовност да умре за Орешарски – такъв шанс втори път едва ли ще получи.

9. С футболни трикове – ако в най-горещия момент край НС случайно минат момчетата от “Левски”, твърде вероятно е протестът да се раздели на две и така да намалее. Но унизени левскари има не само сред протестиращите, а и сред полицаите, така че охраната може също да оредее. Така обаче силите може да се изравнят и най-сетне протестиращи и депутати да се разберат като мъже.

10. С бял бус – това го зачеркваме, не става.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.