Home » Избрано, политика

В. “Правда”: ЕС погуби независимостта на България

2013.08.11 Няма коментари
Spread the love

Бунтовете в България са безсмислени, твърди вестникът

България преживя оставка на правителството и очаква следващата. Народът, протестиращ от февруари, не желае да вижда в парламента никого от действащите политици. Това написа наскоро руският електронен вестник “Правда” в статия под заглавие “Безсмислен бунт в България”, цитиран от БТА. Автор на статията е Любовь Люлько.

 

правда1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изданието коментира “масовите улични антиправителствени акции” у нас през февруари и “започналата на 14 юни втора българска революция, напомняща днес психическа атака”.

“Всички проблеми на България от самото начало са свързани с неверния курс към влизане в еврозоната, с отказа от собствена енергетика, промишленост, селско стопанство”, твърди “Правда”.

България е призната за най-бедната страна от ЕС за 2012 година, пише мрежовото издание, като изрежда “безработицата, пратила отвъд чертата на бедността над 49 на сто от населението”, покупателната му способност – “под 30 на сто от средноевропейското равнище”, растежа на БВП, “не надхвърлил 1 процент”. Раждаемостта е спаднала до нивото от 1947 година, страната заема първо място в Европа по смъртност, добавя “Правда”.

“Щандовете в българските магазини са затрупани с хранителни продукти, докарани единствено от други страни. И това става в страна с нерисково земеделие, която хранеше Съветския съюз със зеленчуците и плодовете си”, изтъква електронният вестник. Според него “България днес стои с протегната ръка към германските и френските банкери, но не може да издейства запазване на субсидиите за фермерите”.

“Правда” коментира “оскърбителните официални инсинуации” на “френския и германския посланик, направили наскоро общо изявление с критики към българското правителство”. “Всъщност дипломатите се изказаха в тон, че от месец насам в българската столица се провеждат съвсем не истински народни протести, а инициирани от определени лица за решаване на някакви тесни задачи”, обобщава изданието.

“Кои са тези лица? Българският печат и блогосферата раздухват три версии”, посочва то. Споменават се версиите за “руската мафия” – “доста популярна изкупителна жертва в България”, за “втората мафия” – български “корупционен съюз между политици, олигарси (каквито в България няма – бел. на “Правда”) и цигани” и трета версия – че протестиращите са подкупени от “опозицията, сиреч партията ГЕРБ, в която членува президентът”.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев призна, че българските власти засега нямат ясен план как да намалят растящата протестна дейност, напомня електронният вестник.

“В България няма проблеми със сменяемостта на властта. Затова пък има проблеми с непрекъснатото поскъпване на електроенергията и спада на жизненото равнище, и тези проблеми не са създадени от турците, масоните, Кремъл, дори не и от българските политици, а от самите български граждани чрез свободното им волеизявление. Днешното правителство няма да изтрае дълго, но какво ще стане по-нататък?” – пита авторът на статията.

Според “Правда” няма да последва “никакво коренно подобряване”, докато българите “не осъзнаят, че трябва да залагат на собствените си сили (. . .) и на Русия”. България вече има такъв опит, трябва просто да издигнем сътрудничеството на ново равнище, заявява руското издание.

Източник:  Faktor.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.