Home » Авторски страници, българи зад граница

ДАНСwithme Global_4 – глобалният български протест не спря

2013.08.05 Няма коментари
Spread the love
Бостън, 4 август 2013 г.

Бостън, 4 август 2013 г.

В неделя, 4 август 2013 г., българите по света излязоха за пореден път на протест срещу правителството в България с искане за оставката му. Тази седмица към сънародниците си в София, където беше 52-ят пореден ден на антиправителствени протести, се присъединиха българите от Мюнхен, Франкфурт, Карлсруе, Амстердам, Лондон, Торонто, Монреал, Виена, Ню Йорк, Сан Франциско, Лос Анджелис, Вашингтон, Бостън, Сидни и Тел Авив, обединени чрез Facebook групата “ДАНСwithme World” (https://www.facebook.com/DANSwithmeWorld).

Въпреки, че българският парламент се намира официално в отпуска до септември месец, протестите срещу него и правителството не стихват. Протестиращите в чужбина българи се обявиха отново за промяна на политическото статукво в България, като първата стъпка към това трябва да бъде незабавната оставка на сегашното правителство, нови избори и скъсване с олигархичния модел на управление. Сливането на институциите с организираната престъпност, потъпкването на демокрацията и подмяната на избирателния вот трябва да бъдат прекратени.

Как са протекоха протестите в отделните градове*:

Boston, USA

Бостън1

В неделя, 4-ти август 2013 г., за втора поредна седмица към протестите в България се присъединиха и българите от Бостън, САЩ. Около 40 българи се събраха отново в парка Бостън Комън където бяха проведени предишните протести, като на този протест имаше много нови лица. Както и предишната седмица, протестиращите поискаха оставката на сегашното българско правителство, промени в избирателния закон в посока към мажоритарни избори и назначаването на нови избори. За разлика от предишната седмица, протестиращите обсъдиха конкретни идеи за подпомагане на промените в България, както и организирането на работни срещи за обсъждане и приемане на конкретни работни задачи. Целта на тези работни срещи е да се структурира и организира по-добре работата на българите в Бостън, за да може да има дългосрочен ефект – далеч след като правителството си подаде оставката и след като протестите свършат работата си.

.

Washington, USA

ВашингтонПротестът във Вашингтон успя да събере този път по-малко хора поради ваканционния сезон. Въпреки това, в тон с лятното настроение, протестиращите играха плажен волейбол на мястото на протеста. Българите изразиха убеждението си, че няма да се откажат, а ще продължат и през август да организират протестите ДАНСwithme, като очакват още повече участници през септември месец.

 

 

 

 

.

.

Frankfurt am Main, Germany

Франкфурт, 4 август 2013 г.

Българите във Франкфурт на Майн се събраха за шеста поредна седмица на протест, за да поискат оставката на правителството на Пламен Орешарски, промяна в Изборния кодекс и незабавното насрочване на нови парламентарни избори в България. Този път протестът се проведе пред Европейската централна банка на площад “Вили Бранд”. Участниците отново раздаваха брошури за протестите в България на английски и немски език. Както винаги заинтересовани граждани и туристи се спираха на специално направения за целта информационен щанд, на който се предлагаха разпечатани статии от международните медии, разказващи за протестите в България. Желаещите можеха да опитат баница и други български специалитети.

.

San Francisco, USA

Българите в Сан Франциско се събраха за осми пореден протест срещу правителството на Орешарски и на БСП-ДПС-АТАКА. Те заявиха, че управляващите в България, които са зарязали отговорни решения, нетърпящи отлагане, и са отишли на почивка, ще почиват за последен път с народни пари. Американецът Брус Кокран, човек с огромна любов към България, научил се да свири на гайда при посещенията си в страната, изпълни народна песен с помощта на група българи. Протестиращите още веднъж ясно заявиха каузата си: “Оставка на управлението на кабинета “Орешарски!”.

.

New York, USA

Ню ЙоркЗа седми пореден път българската общност в Ню Йорк се събра на мирна демонстрация, за да изрази искането си за незабавна ОСТАВКА на правителството Орешарски. Протестът се състоя в парка Ийст Ривър, който се намира на брега на реката Хъдсън. Вниманието на хората в парка беше привлечено с български знамена, плакати и скандирания “Оставка!”. Българите в Ню Йорк ще продължат демонстрациите както през август, така и септември месец до постигането на ОСТАВКА!

 

 

 

 

 

.

.

.

.

Sydney, Australia

Сидни1

За шеста поредна седмица в Сидни се проведе протест в подкрепа на протестиращите в България. Тази седмица българите в Сидни бяха възмутени от решението на българския парламент да одобри предложения неадекватен бюджет, който включва огромен заем. Протестиращите в Сидни са на мнение, че сегашното правителство на България няма способността и подкрепата да управлява. Основната цел на управляващите според българите от Сидни е да се слее мафията с държавата. Посланието от Сидни е за незабавна оставка!

.

Los Angeles, USA

Лос Анжелис 2За четвърти пореден път българите в Лос Анджелис излязоха на протест срещу безобразията в българската политика и конкретно срещу корумпираното правителство на Пламен Орешарски. Мястото на събирането беше пред сградата на българското консулство. Основните искания бяха за незабавна оставка на кабинета, за приемане на промени в Изборния кодекс, които позволяват прекратяване на партийните зависимости чрез въвеждане на повече пряка демокрация, и за предсрочни парламентарни избори. Събралите се изразиха своето възмущение и от обявената ваканция на парламента и я окачествиха не само като подигравка с народа, но и като незаконна. Публичните изяви на помпозно парадиращия напоследък фронтмен и яростен защитник на статуквото в България, Мишо Шамара, също бяха разкритикувани и осмян от протестиращите с лозунга “По данни на МВР Шамара е в катарзис!”.

.

Munich, Germany

Мюнхен1За седми пореден път българите в Мюнхен се събраха, за да покажат солидарност с протестите в България. Отново над тридесет човека присъстваха на демонстрацията. Както винаги танцувахме хора, пяхме български песни и обяснявахме на преминаващите туристи и местни какво правим на едно от най-централните места в Мюнхен, в неделя вечер, облечени в българския флаг. Заинтересовани имаше от всякакви националности – германци, англичани, италианци, хора от няколко балкански нации. Протестът мина под надслов “Чакаме ви септември за оставка”. Българите в Мюнхен прекъсват демонстрациите до завръщането на народните представители след “заслужената” им почивка през септември. До тогава – ОСТАВКА!

.

Още снимки от протестите вчера на българи в различни градове по света:

Лос Анжелис, 4 август 2013 г.

Лос Анжелис, 4 август 2013 г.

Монреал, 4 август 2013 г.

Монреал, 4 август 2013 г.

Франкфурт, 4 август 2013 г.

Франкфурт, 4 август 2013 г.

Тел Авив, 4 август 2013 г.

Тел Авив, 4 август 2013 г.

Торонто, 4 август 2013 г.

Торонто, 4 август 2013 г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По материали от ДАНСwithme Global

————————————————————————————————-

* Към момента на пускането на тази публикация по-конкретна информация за протестите в някои от градовете още не беше получена.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.