Home » Авторски страници, Е-Списание

Нова извънредна ситуация в японската АЕЦ „Фукушима“, а как е в България?

2013.08.06 Един коментар
Spread the love

Една от най-развитите страни в света не може да се справи с последствията на атомната авария – потоци от заразена с радиация вода заплашват да се излеят и да отровят океана. В същото време в България ни убеждават как ни е необходима АЕЦ “Белене” и крият колко е поскъпнало ядреното гориво за последните няколко години.

Радиоактивната вода от авариралата японска АЕЦ „Фукушима 1“ започва да прелива през подземните бариери, които бяха изградени, за да се попречи на заразяването на океана. Нивото на водата продължава да се покачва и, ако не бъдат предприети извънредни мерки, може да се стигне до нова катастрофа.
Когато нивото на заразената вода достигне повърхността на земята, в Тихия океан ще попадне голямо количество радиоактивни вещества, съобщава агенция Ройтерс. Стотици тонове вода са необходими ежедневно за охлаждането на аварийните ядрени реактори на АЕЦ-а. Над хиляда гигантски резервоара за съхранение на радиоактивната течност заобикалят атомната електроцентрала, но почти всичките вече са пълни.

Компанията ТЕПКО – операторът на централата – многократно призна, че радиоактивните вещества заедно с водата се просмукват в почвата и могат да достигнат до океана. Но специалистите увериха, че правят всичко възможно това да не се случи и ситуацията да се намира под контрол.

Японската АЕЦ „Фукушима“ аварира през март 2011 г., когато пострада силно от цунами. /БЛИЦ/

И докато Орешарски ни говори за рестарт на Белене, то атомният физик и антиядрен активист Георги Котев алармира, че за последните 6 години има драстичното поскъпване на ядреното гориво в АЕЦ “Козлодуй”, с над 500% (линк)

Ето какво пише Георги Котев:

Проучих счетоводните отчети на дружеството АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, за периода 2006-та – 2012-та години. Те не са публични в широкият смисъл на това понятие, но са откриваеми в платени справочни системи, откъдето и аз се сдобих с тях. В тях са посочени сумите похарчени за ядрено гориво към дата 31 декември на съответната година, но въпросното ядрено гориво все още не е влязло в употреба, а се намира на склад и предстои да се използва през следващата година. Но за да стане съвсем ясно нека видим конкретните числа и после пак ще поясня.

2006 г. – 51 271 000 лв.;

2007 г. – 97 804 000 лв.;

2008* г. – около 190 000 000 лв.;

2009 г. – 207 898 000 лв.;

2010 г. – 231 725 000 лв.;

2011 г. – 222 459 000 лв.;

2012 г. – 262 043 946 лв.

* В Баланса за 2008 г. ядреното гориво е обединено с останалите материални запаси под общото перо „Материални запаси” (МЗ) и обща сума от 241 843 000 лв., но съдейки по останалите Баланси излиза, че останалите МЗ са почти постоянни и възлизат на около 50 000 000 лв., откъдето се получава и оценката за стойността на горивото. Ако някой от АЕЦ-а възразява, нека даде по-точна информация.

Сумарно загубата досега гравитира около числото два милиарда лева. И това е само по схемата с ядреното гориво. Както не веднъж съм казвал, от АЕЦ „Козлодуй” има стотици други малки и средни схеми за източване. А вие искате тока ви да поевтинее? Не ви ли се струва, че нещо се самозабравяте? (Тук ще направя едно пояснение, за по-съобразителните от вас, които ще хукнат през интернет, за да търсят графики и таблици, за движението на суровините за изработката на ядреното гориво, през годините, в световен мащаб. Няма да ги спирам, НО ще ги предупредя, че това е безсмислено упражнение. То би било оправдано, ако доставяното у нас гориво не е рециклирано и ако с него не се провеждаше експеримент. Таблиците и графиките, коит те ще открият се отнасят за суровина от природен Уран, но не и от рециклиран.)

Всъщност за някои „наши момчета” тока от АЕЦ-а поевтинява, независимо от поскъпването на ядреното гориво, но вие не сте сред щастливците. Част от „късметлиите” са Георги Кадиев (който сега го играе „дисидент” в БКП), Иво Прокопиев (комуто не стигат трите милиона лева от фондация „Америка за България”, за да ви „информира обективно, демократично и безпристрастно”, но не и за далаверите в АЕЦ-а) и Богомил Манчев (който лъже, че Европейската общност ни натискала да поскъпваме тока). За периода януари 2012-та – 2013-та средно претеглената цена на която АЕЦ-а е продавала продукцията си е паднала с около 5% или с над 10%, за същите тези „късметлии”, но на нас ни я вдигнаха с цели 13.6%.”

На 5-ти април 2013-та г. лично поисках от ексминистър Асен Василев разсекретяване на договора за доставка на свежо ядрено гориво (подписан през 2002-ра г.), а също така и ежегодните анекси подписвани към него, но до ден днешен това не е факт.

Да сте чули, видели или прочели някой роден политик или който и да било друг да ви каже, макар и част от тази гола и болна истина? Медия? Чиновник или служба за сигурност? Надявайте се!

А ето какво са отговорили на Котев от АЕЦ “Козлодуй” като опровержение (без да прилагат образци от финансово-счетоводните отчети на предприятието, както е направил физикът).

Официално съобщение от уеб-страницата на АЕЦ “Козлодуй” (линк)

Представяме в хронологичен порядък достоверната информация, свързана с цената на свежото ядрено гориво, доставяно за АЕЦ “Козлодуй”:
• до 2004 г. – цената не е променяна;
• 2004 г. – цената е увеличена с 5%;
• 2006 г. – АЕЦ “Козлодуй” договори с доставчика защитен механизъм от резки изменения на пазара, поради факта, че през същата година цената на урана на световния пазар рязко се увеличи над 10 пъти спрямо цената му от 2004 г.;
• 2007 г. – цената е увеличена с 50%;
• 2010 г. – цената е намалена с 2% и не е променяна досега.

——————

На фона на тези три съобщения се питаме – вярно ли ни е нужна АЕЦ “Белене”?

АЕЦ
.

One Comment »

 • Mariana said:

  “Според Топалов един от начините да се свали цената на тока е да се извадят от микса американските централи

  Марица Изток 1 и 3 и да се пренасочат да изнасят по-скъпия си ток към Турция, където в момента има силно търсене.

  Битката на въгледобива срещу ВЕИ-сектора е неравностойна, припомни Топалов другата причина за по-високата цена на тока и за техните проблеми. Цената на тока от въглища е с пъти по-ниска от цената на тока от ВЕИ-та, да не говорим, че те не търсят пазар, каза той.

  По думите му всички въгледобивни фирми работят на загуба в момента, а напрежението в тях е огромно. В бранша зрее недоволство, което може да изкара миньорите на улиците и магистралите още през лятото.

  От миньорския синдикат недоволстват и затова, че министър Стойнев все още не е изпълнил обещанието си да се вдигне цената на въглищата.

  Топалов подчерта, че каквито и количества да копаят при старите цени пак са на загуба. Заради това мините масово намаляват персонала си и режат разходи дори за здравословни и безопасни условия на труд, което увеличава риска от трудови злополуки.”

  http://www.faktor.bg/ikonomika/biznes/11567-shok-tokat-poskapva-s-70-sled-lqtoto.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.