Home » Избрано

БСП, ДПС и “Атака” отхвърлиха ветото на президента

2013.08.16 Няма коментари
Spread the love

Ветото на президента на актуализацията на бюджета бе отхвърлено със 130 гласа от 224-ма гласували. Както се очакваше, против ветото гласуваха БСП, ДПС и “Атака”. Това стана след три и половина часа дебати в сградата на парламента, обградена от безпрецедентно плътен кордон от полиция и жандармерия.

Без изненада дебатите по същество се загубиха в политически декларации и взаимни обвинения, като основен обект на остри думи от страна на управляващите стана президентът.

А интригата дали “Атака” ще гласува заедно с БСП и ДПС срещу ветото, още в началото на заседанието изчезна – депутатка от партията на Сидеров остро нападна ГЕРБ и обяви в края на изказването си, че колегите й ще гласуват “по съвест”. А както стана известно малко по-късно – съвестта им ги прати да гласуват заедно с левицата и ДПС.

Преди началото на дебатите председателят на парламента Михаил Миков припомни, че е поканил президентът да присъства. Държавният глава преди два дни отказа поканата с аргумента, че каквото е имал да каже, го е направил в мотивите към наложеното вето.

Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев не пропусна да отбележи, че тъй като заседанието на парламента се предава на живо по БНР и БНТ, то президентът Плевнелиев със сигурност го гледа и ще чуе мотивите, с които от БСП и ДПС отхвърлят ветото му.

И управляващите, и опозицията потвърдиха позициите си – БСП и ДПС ще гласуват срещу ветото, ГЕРБ го подкрепя.

От ГЕРБ прозвуча нов нюанс в дебатите, изказан от депутата Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в предишния парламент – бившите управляващи ще подкрепят ветото, но нека на ново четене внимателно да се огледат възможностите за аргументирана актуализация. Досега ГЕРБ бе решително против каквато и да било актуализация.

“ГЕРБ изхвърли Дянков като парцал, Плевнелиев като последния мохикан брани бюджета му”

Лидерът на левицата Сергей Станишев използва трибуната, за да обясни какво страшно наследство е оставило правителството на ГЕРБ и да обясни как и протестиращи, и президент пречат на нормалната работа на правителството на Пламен Орешарски.

Той призна, че дебатът днес не може да е икономически, защото всички икономически аргументи са били изказани неведнъж.

“Днешните дебати и гласуване са част от политически процес – битка за промяна или за запазване на статуквото в икономически социален и политически план, наследено от ГЕРБ”, заяви Станишев.

“Разрушена държавност и смазано гражданско общество заварихме преди три месеца. Парламентът беше гумен печат на чужда воля с 5% доверие, продължи той и попита къде е “госпожа И.Ф.” – организаторът, по думите му, на това “срамно отклонение”. Станишев имаше предвид Искра Фидосова.

След което обърна критиките си към президента. “Заварихме мълчалива президентска институция, президент, избран с тежки измами и манипулации, затова вероятно е послушен”, каза Станишев и допълни, че държавният глава е бил “назначен да пази топлото кресло, докато дойде време за кандидатурата на вече бившия премиер”.

Лидерът на левицата обвини Плевнелиев, че е премълчавал “всички безобразия, които съсипваха държавата, икономиката и гражданското общество”.

“Три месеца кабинетът на Орешарски работи за промяна на всичко това, въпреки цялата енергия, която се хвърля, за да му се пречи”, каза Станишев и предположи, че зад ветото стоят “интересите на фирмите на предишното управление, които смучат от държавата”.

“Ветото е част от огромните напъни да се попречи на възстановяването, на парламентаризма и на демократичната държавност”, заяви още лидерът на БСП.

“От ГЕРБ се отрекоха от Дянков, изхвърлиха го като парцал. Последният мохикан – Плевнелиев, иска да се запази бюджетът на Дянков”, заяви още той.

“Не вярвам той да е наивник и да не знае за подкрепата на работодателите и синдикатите за бюджета. Само една работодателска организация е против и е показателно, че тя се държи повече като политическа такава”, каза Станишев по адрес на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която обяви най-много резерви към актуализацията от останалите работодателски организации.

“Не вярвам в мотивите на президента, защото показват раздвоение на личността или тежка политическа амнезия”, продължи речта си Станишев и отново си послужи със сравнение с актуализацията през 2010 г.

“Той трябва да отговори защо през 2010 г. приходите бяха занижени с близо 2 млрд. лв. и защо тогава мълча, ако това е принципна позиция,”, заяви още лидерът на левицата и повтори, че президентът губел ролята си на обединител на нацията, вживявал се в ролята на политически инженер и показвал, че изпълнява волята на ГЕРБ, от която бил назначен, че водел битка за запазване на статуквото и оцеляване на тези, които “четири години вършееха из държавата”.

“Първанов се вайка всеки ден, като гледа какво е оставил в БСП”

На тази реч лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отвърна от трибуната в същия дух: “Сега разбирам защо г-н Станишев не е премиер, сложи Орешарски да му бере срама” и допълни, че ставало ясно “как на времето е свикнал царят и Доган да му дават указания”.

“Не знам какъв е бил парламентът четири години, но работеше спокойно, идвахте на работа спокойно”, продължи Борисов. “Сега няма един ден, в който да не преминаваш през полицейски кордони. Обградени сме като в Египет”, каза той и призова да не се правят провокации “като в момента, защото всички ще съжаляваме”.

За твърденията на Станишев, че ГЕРБ е назначила Плевнелиев на президентския пост, Борисов иронизира: “Не съжалявам, че нашата партия го излъчи, но излъченият от вас предишен президент Първанов истински съжалява, че ви е посочил за председател на БСП. Горчиво съжалява”.

А кулоарите на парламента пред журналисти Борисов продължи по адрес на Станишев: Той толкова се е изнервил, не е лесно човек да е под чехъл” и поясни, че Станишев е “под чехъл на човека, който реално управлява БСП – Моника Йосифова. И всички го знаят. Категорично”.

А за думите си, че Първанов съжалявал, че е посочил Сергей Станишев за наследник на лидерския пост в БСП Борисов заяви: “Той го казва. Вижте, че се вайка всеки ден човекът, като гледа какво е оставил в БСП”.

“Препратките към Египет са обида за българския етнически модел”

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни от трибуната, че “ветото на президента е чисто политически акт, с който той преследва още по- ясни политически цели”. Според него държавният глава иска да подчертае зависимостта на парламентарната подкрепа за Орешарски от гласовете на “Атака”.

“Ако ветото бъде преодоляно, основната теза, която ще се разгръща, ще е за новата тройна коалиция. На тази база ще се налее нова енергия на протестите”, заяви Местан. Според него другата цел на президента, който “очевидно ускорено губи ролята си на национален обединител, да играе ролята на морален цензор на българската политика”.

“На един президент му отива да бъде морален съдник, да бъде морален стожер на политиката и гражданското общество”, каза още лидерът на ДПС.

“Щях да му повярвам, ако не беше сред истерично ръкопляскащите на лидера на “Атака” Волен Сидеров между 2009 и 2011 г. Не можете да отречете, защото, за щастие, има архивни кадри, които пазят картини от онова идилично отношение между ГЕРБ и “Атака” тогава”, посочи Местан.

“Днес България наистина е разделена. Има протести срещу кабинета и подкрепящи кабинета. От името на парламентарната група на ДПС питам къде е медиаторът на тези различия, при кого тези различия ще се срещнат”, продължи той.

Според Местан ветото не е върху актуализацията на бюджета, а срещу програмата на кабинета “Орешарски”.

“Там ги стяга чепикът. Актуализацията е концентрираният израз на програмата на кабинета, а ветото е срещу нея. Приказките, че този акт не бил безпрецедентен, са абсолютно несъстоятелни”, заяви още лидерът на ДПС.

Той настоя кабинетът да разгърне своята програма и в следващия бюджет, с която да се разграничи от управлението “Борисов” и призова ГЕРБ да спре с препратките към Египет, което по думите му е “обида за българския етнически модел”.

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.