Home » Избрано

Бог да пази България, защото ние не успяхме

2013.08.14 Няма коментари
Spread the love

Проф. Михаил Константинов, Svobodata.com

.

Проф. М. Константинов. Снимка: plovdiv-online.com

Проф. М. Константинов. Снимка: plovdiv-online.com

Населението в селата на България е намаляло до 2 милиона души. Този факт, който изнесе статистиката преди няколко дни, сам по себе си не е страшен. В съвременните западни държави селското население е доста малък процент от общото население. Така е и в САЩ, и в Западна Европа.

Това се дължи на факта, че съвременното селско стопанство е високомеханизирано и малък брой хора могат да произведат огромни количества селскостопанска продукция.

Така че няма нищо страшно в това, че населението в селата е намаляло. Страшно е, че цели села опустяват трайно, че цели области на България остават без население, че на много места живеят малко, и то възрастни хора, които всекидневно стават жертва на цигански набези. Което е едно абсолютно недостойно явление в една европейска държава, защото държавата не може да защити своите слаби и беззащитни граждани, което си е безобразие. Защото тези граждани са работили цял живот, раждали са деца, плащали са данъци и сега в момента буквално са жертви на тези набези. Ето нещо, което трябва и може да бъде решено моментално – сигурността на тези хора да бъде гарантирана.

Другият проблем за селското население, освен че е сравнително малко, е, че то е и много възрастно, вече не се възпроизвежда. Което означава, че тези селища с малко хора съвсем скоро ще бъдат селища с възрастни хора или пък съвсем пусти. Това е, върху което трябва да се мисли.

Впрочем в момента държавата България се намира в тежка демографска криза или катастрофа, както искате го наречете. Не само защото останахме малко, а и защото прирастът е катастрофално нисък, всъщност той е отрицателен, както всички знаем. Една българка ражда малко над 1 дете, а те трябва да бъдат 2,1, за да имаме просто възпроизводство. Освен това, понеже не обичам политически коректния език, направо ще кажа, че бих желал част от българското население да е с по-добро качество. Говоря специално за голяма част от децата, които се раждат. Защото децата, които се раждат в семейства, в които не се цени образованието, не се цени познанието, са осъдени да останат нискоквалифицирани и да се впишат в тази конюнктура, която ги е отгледала.

Бедността възпроизвежда бедност, дори мизерия. Даже тук бих могъл да говоря за нещо повече от бедност – има и манталитет. Не е само бедност. Има си манталитет, има цели етнически групи, за които образованието не е ценност. Ако отидете на пазара в Димитровград, ще видите кое се цени най-много. Ценят се най-много 12-годишни девствени момичета, които имат добри джебчийски навици. За такова момиче дават 60 хиляди лева.

Ако отидете на пазара за булки в Димитровград, ще го видите с очите си. Държавата го знае, но си затваря очите пред това – продават се деца, за да почнат да раждат деца и да крадат. За какво образование говорим? Ето едно нещо, за което държавата може веднага да вземе някакви мерки, но не го прави. Това били културни особености на тези етнически групи. Не може да има такива културни особености. Законите са за всички. Е, ако искат, да променят закона. Ако човек принадлежи към специална културна група, да ражда на 12 години, да се занимава с някакви други дейности, но това трябва да се каже със закон. Защото по нормалния български закон всички тези момичета, които раждат на 10-12 г., са жертва на блудство. Хубаво, те са невинни. Ами тия, които са им направили децата – тези хора са блудствали и те подлежат моментално и очевидно на наказание. Ето неща, които трябва да бъдат решени. Защото не може едно дете на 12 години да роди качествено дете, просто качеството е ниско, директно го казвам. Женският организъм на 10-12 г. не е в състояние да отгледа здраво дете. Съчетайте го и с това, че липсва интерес към образованието и вижте какво население расте в момента в България.

Ще кажете: тогава какво може да се направи, за да останат хората на село или да се върнат към живот обезлюдените села. Много от тези села се намират в чудно красиви природни местности. Там може да се направи екотуризъм, да се инвестират много средства, да се привлекат мощни туристически фирми, чуждестранни бизнеси. България има феноменална природа. Ние се опитваме от 20 години да я унищожим и не сме успели съвсем. Нека това, което е останало, да бъде оползотворено по най-добрия начин. Нека да го нарека така – екотуризъм в най-добрия смисъл – със запазване на природата, с връщане на живота по селата. Има села, за които е ясно, че няма какво да произвеждат – няма да произвеждат сливи и джанки, но могат да направят качествен и добре платен екотуризъм.

Е, и сливи и джанки могат да произвеждат, стига да не ги прецакват прекупвачите. Но питам – къде е държавата? Как навремето американците са си решили въпроса с прекупвачите. При селяните в Канзас, които произвеждали много и качествена пшеница, идвали едни джентълмени да им я изкупуват. Накрая селяните в Канзас взели пушките, поредната порция джентълмени не се прибрала по къщите си и другите се отказали.

Ще кажете, така ли да се защитават българските селяни производители – като се въоръжат? Обаче въоръженият човек, общо взето, е свободен човек. Но това трябва да го реши законът. Защото не може извън закона да си решаваме споровете. А в Америка и в случая с Канзас, и сега законът е такъв – ако аз ви гръмна, защото сте влезли в двора ми, ще получа награда от шерифа. Така че законът трябва да разреши, както беше едно време – щом ти влязат в къщата, да стреляш. Така се брани имот, така се създава връзка със земята… И при нас го приеха по едно време, после го махнаха. Сега крадецът влиза и ти трябва да му се извиниш или да го попиташ какво точно иска да открадне…

Това всички го знаят, само че се правят на луди, говорят политически коректно и си затварят очите. И се правят на политически безгрешни. Няма такова нещо – всички сме грешни в момента и трябва да положим максимални усилия, за да защитим това, което имаме.

Икономически или демографски са причините за това, че хората в българските села намаляват? Разбира се, че и едното, и другото. Че и третото – набезите и грабежите там. Но имам чувството, че българският народ се измори. Той е преживявал много по-тежки периоди. Балканска война, Междусъюзническа, Първа световна. 150 000 български мъже са загинали в тях. А тогава България е имала най-високия процент от населението на фронта. Това е най-голямото военно усилие в човешката история – от 4 милиона население 950 хиляди са били на фронта.

Но хората трябва да виждат перспектива, някакъв смисъл, каквито те в момента не виждат. Ето, от тези 50 000 зрелостници, които завършват всяка година, 8-10 хиляди отиват в чужбина, искат да останат там, да родят и децата си там, де факто тези хора са завинаги загубени за България. Ако тези въпроси не се решат, тук съвсем скоро ще си остане само името България. Българи просто няма да има. Ако се стигне дотам, ще дойдат други хора – все се надявам някакви германци или евреи да дойдат тук. Защото това са хора дисциплинирани, които знаят какво е ред и как се поддържа. Нали не си представяте, че един еврейски заселник ще позволи някой да му граби реколтата или имота? Както се казва, Бог да пази България, защото ние не успяхме.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.