Home » Избрано

Алчността на българите

2013.08.29 2 коментара
Spread the love

Статията на проф. Петър Иванов е изключително злободневна, сякаш е писана днес, а не преди 7 години. Проблемите, които засяга, са не само същите, но дори са се задълбочили. Решението, което предлага, е с непреходна валидност. Ще дорасте ли населението на България до разбирането за причините на своята трагедия и ще има ли потенциала да ги преодолее?

————————————————————————————–

.

Проф. Петър Иванов, Spiralata.net

Както знаем, в годините преди комунизма България е в десетката на най-проспериращите европейски държави. А сега по всички класации е последна или спори с Албания за предпоследното място. Обществото и политиците имат удобно обяснение за този прискърбен факт с последствията от тоталитаризма, с трудностите на промяната и т.н.

Вече 17 години след Десетоноемврийската революция ние, българите, се заблуждаваме и не искаме да видим основната причина за окаяното състояние и липсата на перспективи пред бедната ни, деморализирана и циганизирана нация: безнравствената и безмерна алчност в нашето общество

Липсата на закони, абсурдните политически шантажи, атеизмът на българското общество и мътната вода на социалните промени създадоха отлични условия за избуяване на един от седемте смъртни гряха. Според Св. Йоан Лествичник от алчността произхождат немилосърдие, престъпност, неверие, ожесточеност на душата, лукавство, вражда и умопомрачение.

Общественото богатство е преразпределено по невъобразим начин, който би шокирал всеки нормален човек в света: няма я голямата средна класа; има шепа съмнителни милионери, митничари, наркобосове и цигански барони с гротескни богатства; в същото време огромни маси бедстват с по стотина лева на месец.

Причината да са така плачевни нещата във всички области, е в алчността (щението, сребролюбието).

Корупцията не се дължи на чакащи рушвети чиновници, а на предлагащите, които искат по нечестен път да се сдобият с желаното благо, да спечелят незаслужено търга, да получат привилегия, да не платят законните такси и т.н. Предлагащите подкуп и готовите да го направят, за да спечелят, в България са… почти всички. Затова мащабите на корупцията са грандиозни и всеобхватни. Кой с ръка на сърцето ще каже, че не би искал да получи нещо, което не му се полага, срещу съразмерен рушвет?

Факт е, че почти всички стоки – от доматите до комбайните, за да стигнат до пазара, неколкократно увеличават цената си, обогатявайки неимоверно алчни посредници. Това е практика вече близо две десетилетия.

Цените на разговорите по мобилните телефони са незаконно съгласувани между операторите и са с пъти по-високи в сравнение, например, с цените в САЩ, където средната работна заплата е десетки пъти по-голяма. Всеки може да си направи сметка за какво алчно и бездушно ограбване става дума.

В последно време, както всички виждаме, с бесни темпове се развива законно и незаконно строителство. Себестойността на квадратен метър застроена площ е около 200 евро. Построеното се продава с 200-1000 процента надценка средно за жилища и търговски обекти. Никъде в целия свят няма такива норми на печалба.

Обувните магазини обявяват цени със 100-300 процента надценка. Цените на мобилните апарати и техните аксесоари са надути също със стотици проценти. Цените на таксиметровите услуги са неестествено високи. На парното – също. Една нощувка в хотел е с цена няколко средни месечни пенсии. Зъболечението е непомерен лукс и привилегия само на богоизбраните. Да сте виждали възрастен човек със зъби?

През последните години в обществото е налице особена тенденция на кастово обогатяване.

Освен политиците и държавните управници, които без изключение ползват властта по най-алчния начин за лично обогатяване, в листата на избраните последователно се вляха на кохорти митничари, нотариуси, банкери, застрахователи, зъболекари, прекупвачи и др., които в никакъв случай не са по-ценни за обществото в сравнение например с учителите или инженерите.

Известно е, че ако едно общество се развива без спазване на моралните закони за добро, истина и справедливост, то е осъдено на гибел. Всеки може да се убеди, че е така, само ако погледне демографските прогнози на БАН. Дали въобще ще има българи след 2050 г.? Какъв ли ще е генофондът? Как ще изглежда населението на България?

Много отдавна е известно, че алчността е разсадник за всички злини, включително престъпността (пет-шест пъти по-голяма от официално отчитаната), бедността, ширещата се простащина, наркоманизирането на младежта.

Тя е причина за състоянието, в което сме. Заради нея е толкова мрачно демографското ни бъдеще. Да сте виждали млад човек, който не мечтае да напусне България?

Тя увеличава все повече и повече въпиющата разлика между нас и истинските европейци, които не са безбожници, не крадат паметниците си за скраб и не продават децата си.

Защо е толкова силна алчността в нашето общество? Защо владее всички социални слоеве – от просяците и циганите до софийската върхушка? Защо няма християнска човещина във взаимоотношенията помежду ни, а тя е заменена с острото желание на всеки да надхитри, излъже и измами другия?

Причината е в липсата на обществена нравственост и на нравствени корективи, в липсата на съвест и отговорност. Как да ги има, когато огнищата на нравствеността и човешкото усъвършенстване – църквата, образованието и културата – са нарочно безпощадно унизени? А може би, уви, и вече умъртвени. Дано не е така.

Дали причината не е в особеностите на българския национален характер? Народът казва “Очи синор нямат” и сякаш поставя обезсърчаваща диагноза.

А в същото време всеки от нас знае, че “Който ламти за многото, изгубва и малкото”, но счита, че правилото не се отнася за него.

И продължаваме, сравнявайки се с другите, завиждайки и измъчвайки се, погубвайки се, да жадуваме голямото богатство, да очакваме цял живот Големия удар и Голямото охолство. А в същото време като нация ставаме все по-нещастни и по-бедни.

ПРИЧИНИТЕ ЗА БЕДИТЕ В ОБЩЕСТВОТО СА В ЩЕНИЕТО – СМЪРТЕН ГРЯХ, РОДЕН ОТ БЕЗНРАВСТВЕНОСТТА И АТЕИЗМА.

Някои си мислят за Европейския съюз през 2007 г., който изневиделица ще реши проблемите ни. Те не знаят какво ни чака с уеднаквените цени, с конкуренцията, с изключително строгите изисквания към качество, квалификация и т.н.

Хаосът, който ще настъпи, според мен ще бъде невъобразим. Защото новите порядки ще се срещнат с мощни стереотипи в националното съзнание, свързани с алчността.

Изменението на манталитета на българите ще е твърде трудно. Едва ли лесно ще приемем нови нравствени идеали и еталони, противопоставени на греховното щение, изключващи хуманни и социално полезни черти като честност, доброта, почтеност, чувство за справедливост и др.

Единственият изход е в нравствената сфера и представлява целенасочено утвърждаване и изпълнение от самото общество на специална Национална програма за нравственост. Стойността и значението на тази програма за бъдещето на българите според мен е по-важно от всичко останало в обществения ни живот.

2 коментара »

  • Ivan said:

    Всичко, казано от този човек, е чиста истна. Дали има някакъв изход от нравствената кастрофа? Може би църквата? Църквата с епископите-полковници? Не. Няма изход, нали, професоре? Освен емигриране. В Чикаго. Това е.

  • Георги Димитров- Ampera.bg said:

    ЖАЛКО ЗА ТОЗИ СПОСОБЕН И РАБОТЛИВ НАРОД !
    Г-н Професоре, само не уточнихте по- задълбочено , кои са алчните в обществото ? А това е решаващо? Едва ли това са пенсионерите или безработните, които се чудят как да оцелеят. Предлагате проблемът да се реши с ” Национална програма за нравственост “. Вие ги изброявате нравствените идеали и еталони, но те от 23 години просто ги няма в практиката, КОЕТО И ВИЕ цитирате.. И тук е трагедията. Трагедията е в беднотията, а тя не виждам как ще изчезне. Може, но със създаване на работни места за българи, цигани, турци, арменци, млади хора с различна квалификация. А това е много опасно за политическата върхушка.. Ще се появи средна класа, която няма да е гладна, която трудно ще се управлява безропотно. И това може да стане в рамките на една година, като се възроди на първо време селското ни стопанство и износът към ЕВРАЗИЯ и Африка . Ще ни приемат ли те стоката ? Съмнявам се. Всеки що годе интелигентен човек много добре знае, че това няма как да стане. Ще ме плюеш и ще ти взема стоката ? Не нравствена, ами и политическа програма не може да премахне бичът -БЕДНОТИЯ, ако не се произвежда. Ако пък можеш да го произведеш, но като никой не ти го купува….Тогава струва ли си да рискуваш ? Идеологемите унищожиха всичко свято и проспериращо. Приятел ти е този, който ти купува стоката . Другото е съзнателно спъване на развитието!
    ЖАЛКО ЗА ТОЗИ СПОСОБЕН И РАБОТЛИВ НАРОД !

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.