Home » Избрано

15 богаташи, които няма да завещаят парите на децата си

2013.08.25 Един коментар
Spread the love


Не всички милиардери по света са посветени на това да бъдат извънредно алтруистично настроени – мнозина решават да харчат парите си за лъскави коли, самолети и яхти. Други обаче искат да споделят колкото се може повече от богатството си преди да умрат. Малцина дори искат последният чекът с последните им пари да покрива само разходите за тяхното погребение. Разбира се, не всички печелят от подобно себеотрицание — по-конкретно, децата на тези щедри дарители. Въпреки че ще разполагат с невероятни възможности, предимства и връзки, за да успеят в живота, децата на тези 15 бизнес акули нямат да могат да живеят нашироко с наследените от тях пари:

Уорън Бъфет

Невероятно богатият инвеститор и филантроп Бъфет обеща да дари 99% от богатството си – или по време на живота си, или когато умре. Той започна, като обеща 83% от състоянието си на фондация на Бил Гейтс. Оракулът от Омаха, както наричат Бъфет, казва в писмото си до фондацията на Бил Гейтс: “Искам да дам на децата си достатъчно пари, за да смятат, че могат да направят всичко, но не толкова пари, че да не искат да правят нищо.”

Основателят на eBay Пиер Омидяр

Омидяр става милиардер на 31-годишна възраст и оттогава се е заел сериозно със задачата да дари по-голяма част от парите си на хора, които не са имали такъв късмет в живота, вместо на трите си деца, според Forbes. Той се присъедини към призива на Бил Гейтс и Уорън Бъфет през 2010 г. и постоянно прехвърля акции на eBay на Omidyar Network, която се занимава с филантропска дейност. Той и жена му са най-големите частни дарители в борбата срещу трафика на хора.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг

Блумбърг получава годишна заплата от 1 долара, за да управлява Ню Йорк, защото с личното си състояние, оценявано на 19.5 млрд. долара, може да се каже, че е финансово осигурен. Блумбърг е запален филантроп и е дарил милиони долари на Университета Джон Хопкинс, на Carnegie Corporation и на хиляди други организации. Той също прие призива на Гейтс и Бъфет богатите да даряват по-голяма част от състоянието си и в писмото до тях написа “близо цялото ми състояние ще бъде раздадено в бъдеще или ще бъде оставено на фондацията ми.”

Рокзвездата Джийн Симънс

Басистът на една от популярните американски групи – KISS, е натрупал богатството си сам. Той е роден в Израел, но по-късно се мести в Куинс с майка си и основава рокгрупа, която в момента може да се похвали с 28 албума със златен статус по продажби. Симънс иска двете му деца Ник и Софи да поемат по същия път. “По отношение на наследство и такива неща, те ще бъдат подсигурени, но те никога няма да бъдат богати с моите пари. Защото те ще трябва да стават от леглото, да ходят на работа и да се справят сами в живота.” Това означава, че състоянието на Симънс, което се оценява на 300 млн. долара, може да поеме в друга посока след смъртта му.

Австралийският минен магнат Джина Райнхарт
Райнхарт, която е най-богатата жена в Австралия, иска да лиши децата си от тяхното наследство. Самата тя наследява компанията и богатството от баща си Ланг Ханкок, а децата й също са включени в неговото завещание. Според съдебни документи, публкувани в австрийските медии обаче, Райнхарт не смята, че децата й са способни да управляват семейното богатство.

 

Основателят и главен изпълнителен директор на Microsoft Бил Гейтс

Бил Гейтс е един от най-богатите хора в света. Той и жена му Мелинда Гейтс обаче нямат интерес да пазят парите си за себе си или за техните деца. “Не смятах, че е добра идея да оставя парите на децата ми. Това нямаше да е добре нито за тях, нито за обществото”, казва Гейтс в интервю през 2010 г. Вместо това той основава Bill & Melinda Gates Foundation през 1994 г., а днес тя има активи в размер на над 37 млрд. долара.

Актьорът Джеки Чан

Филмовата звезда обяви през 2011 г., че е решил да даде половината си пари за благотворителност, когато умре. Чан добави, че не планира да остави на сина си никакви пари от милионите, които е спечелил по време на филмовата си кариера. “Ако е способен, той ще спечели пари сам. Ако не е, тогава той просто ще прахосва моите пари”, казва Чан.

Съоснователят на Home Depot Бърнард Маркъс

Детството на Маркъс преминава в Ню Джърси, а неговите родители са руски емигранти. Успехът му в сектора на търговията на дребно му носи състояние от 1.5 млрд. долара. Той обаче не иска децата му да наследяват големи суми пари за тяхно добро и планира да прехвърли по-голяма част от акциите си в Home Depot на неговата фондация.

Бизнесменът Чък Фийни

Чък Фийни е съосновател на веригата безмитни магазини Duty-Free Shoppers Group и е бил милиардер в края на 80-те – преди да прехвърли цялото си богатство на своята фондация Atlantic Philanthropies. Преди да раздаде наследството им, Фийни учи децата си на това колко ценно е да пестят пари, като ги кара да говорят с приятелите си, използвайки телефонни автомати, да работят през ваканциите и докато са в колеж. Смята се, че в днешно време Фийни дори не притежава къща или кола. Преди време той заявява пред New York Times: “Искам последният чек, който напиша, да се окаже невалиден.”

Британската ТВ водеща и писателка Найджела Лоусън

Лоусън е популярен автор и ТВ водещ, което я прави милионер още преди да се омъжи (и по-късно разведе) за богатия рекламен бос и колекционер на предмети на изкуството Чарлз Саачи. Самата Лоусън е от заможно семейство, но смята да не дава на двете си деца подобно предимство в живота. Тя беше критикувана за следното си изявление: “Смятам, че децата ми не трябва да са финансово осигурени. Това, че не трябва да изкарват пари, разваля хората.” Впоследствие тя казва, че не планира да остави децата си да “мизерстват”, но стои зад идеята си, че ще трябва да работят, след като завършат образованието си.

Медийният магнат Тед Търнър

След като натрупва състояние от медийни гиганти като CNN и TBS, Търнър е раздал милиарди долари за най-различни каузи. Той има пет деца от три брака, но те не би трябвало да очакват голямо наследство, когато баща им почине. На шега или не, през 2010 г. Търнър казва, че е “почти на ръба на бедността” и че просто иска да има достатъчно пари за погребението, когато умре.

Хеджфонд мениджърът Джон Арнолд

Джон Арнолд е едва на 40 години, но миналия октомври той закри своя хеджфонд Centaurus Energy и се пенсионира с 4 млрд. долара, натрупани за последните 10 години. Сега Арнолд и неговата съпруга Лаура са се посветили на това да раздадат богатството чрез тяхната фондация в подкрепа на иновативни идеи вместо да го завещаят на трите си деца.

Британският композитор Андрю Лойд Уебър

След като успява да натрупа стотици милиони долари, сега Уебър иска да използва парите в подкрепа на изкуството. Той казва: “Завещанието е нещо, за което човек започва да мисли, когато достигне моята възраст. Не мисля, че става въпрос за това да имаш много богати деца и внуци. Мисля, че парите трябва да се използват за насърчаване на изкуството.” Той ще се “погрижи” за петте си деца, но по-голяма част от богатството му ще отиде за неговите програми, свързани с изкуството.

Режисьорът и продуцент Джордж Лукас

Лукас се присъедини към призива на Гейтс и Бъфет през 2010 г., обещавайки да дари поне половината си състояние, преди да умре. Лукас, който има четири деца, също така заяви, че ще дари и сумата от над 4 млрд. долара, която Disney му плати за Lucas Films, за благотворителност.

Тексаският петролен и газов магнат Т. Буун Пикънс

През целия си живот Пикънс е правил пари от от придобивания. В резултат на това състоянието му в момента се оценява на 1.4 млрд. долара. Така че не е изненада, че Пикънс не е почитател на идеята да раздаде парите си просто така, дори и на децата си. Той обаче е един от щатските милиардери, които откликнаха на призива на Гейтс и Бъфет. Запитан за това какво ще остави на децата си, Пикънс казва: “Отдавна твърдя, че ми харесва да правя пари и да ги раздавам. Не съм голям почитател на наследственото богатство. То по принцип носи повече злини, отколкото добрини.”

Източник: Профит.бг

One Comment »

 • Nik said:

  Обратната страна на медала
  (По профит.бг)

  Помните ли анимационния герой чичо Скрудж?

  Той мразеше Коледа не само защото този празник прави хората щастливи, а защото приканва към това, което той най-много мрази – да дава. Не е задължително обаче да асоциираме спестовността само с негативни неща.

  Някои от най-богатите хора в света са известни със своята пестеливост. Вижте петте най-богати скъперници в света:

  Дж. Пол Гети
  Основателят на Getty Oil е имал състояние от 2 млрд. долара. Той имал платен телефон вкъщи и таксувал гостите си, ако искат да направят междуградски разговор. Когато 16-годишният му внук е отвлечен, той отказал да плати откуп! „Ако платя за единия си внук, ще отвлекат и другите ми внуци.” Това е коствало на внука му отрязано ухо. Откупът обаче бил намален от 17 млн. на 3.4 млн. долара, които „му се откъснали от сърцето”.

  Хети Грийн
  Хети Грийн е била най-богатата жена по време на „златарската ера” на 19-ти век. Тя е имала 200 милиона долара. Те идват от наследство от 7.5 млн. долара, които тя умело вложила в облигации. Била толкова стисната, че я наричали „вещицата от Уолстрийт”. За нея се говори, че когато синът й си счупил крака, тя го завела в клиника за бедни, където било безплатно. Имала само два ката дрехи. В нейната къща нямало топла вода и отопление, като дори се говори, че е миела ръцете си рядко, за да пести вода.

  Гери Харви
  Австралиецът е известен с това, че е натрупал 870 милиона долара и ревностно ги пази. За него и неговата пестеливост има написана дори книга. В нея се твърди, че той обмисля покупката на нови обувки два месеца. Един път милионерът се скарал на съпругата си за това, че е купила мандарини от супермаркета при положение, че имали дръвче в градината. Известен е и с това, че след като държал реч през Австралийския институт по ценни книжа, свил тефтера от подиума.

  Ингвар Кампрад
  През 2010 шефът на IKEA е 11-тият най-богат човек в света според сп. Форбс. В родното му село го наричат „чичо Скрудж” , защото въпреки че разполага с 23 млрд. долара, кара Volvo, купено на старо, и винаги лети в икономична класа в самолета. Според други слухове обаче, това е само имидж и Кампрад в действителност кара Porsche.

  Уорън Бъфет
  Бъфет е третият най-богат човек в света в момента. Той все още живее в къщата, която е купил през 1958 година за 31 500 долара и сам шофира колата си.
  Това, че живее така обаче не означава, че е скъперник в истинския смисъл на думата. Бъфет обеща да остави 99% от парите си за благотворителност след смъртта си.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.