Home » Авторски страници, политика

“За вечни векове…”

2013.07.15 Няма коментари
Spread the love
Участници в контрапротеста пред НДК. Снимка: bnews.bg

Участници в контрапротеста пред НДК. Снимка: bnews.bg

Звучи ли ви идиотски подобно заглавие? Естествено, че звучи абсурдно. Обаче на 14 юли, тридесет и първия ден от Протеста, думите на атрактивна буля с внушителна капела бяха: “Туй правителство трябва да управлява не четири, а осем години… да остане за вечни векове!…”. Те прозвучаха поне четири пъти от различни телевизионни канали. Това е „обобщеният глас” на групичката пред НДК, подхранвана от рейсове, тръгнали от Бобов дол и от къде ли не към „контра протеста” в подкрепа на правителството. Доколкото разбрах, „общината плаща”.

Да, ама „общинските” пари са от наши данъци! Ще кажете – добре де, нужно ли е да коментираме менталната недостатъчност на стотина-двеста души, когато стотици хиляди подхранват всеки ден обществената енергия на надеждата за промяна? Но точно затова категоричната присъда на 22-годишна закръглена „девойка”, която чакала всеки момент да разбере дали ще учи (без коментар!) и която не можела да понася ония, платените на жълтите павета, дето трябвало да си вдигат чукалата и да се махат от България, е толкова симптоматична. Защото днешните събития са израз на един, по същество, цивилизационен конфликт. Конфликт между две ценностни системи, два начина на мислене, два свята. Светът на „посттоталитарното” минало, който въобще не си е отишъл – и на европейската нормативност, който въобще не е дошъл…

Нали помните оня стар виц за ада, в който около само един от казаните с вряща смола нямало „полицейски надзор” от дяволи. И това бил българският казан, защото българите, осуетявайки всеки опит за бягство, сами се дърпали в катрана… Обаче на 14 юли българите в 23 града от 11 страни по света категорично „заявиха” своята съпричастност към случващото се у нас! Това не ви е рейсът от Бобов дол, не ви е „подписката” в подкрепа на правителство и срещу президента.

Ще ви припомня, че преди малко повече от четири години Станишев нарече хората, донесли над милион подписа срещу управлението на тричленката, „циркаджии”. Днес той е оставил тази „оценка” на ония с менталната недостатъчност. Нали още Йежи Лец бе казал, че няма достатъчно безумна кауза, зад която да не застанат поне шепа възторжени последователи… Гражданската енергия, родила този Протест, го прави уникален – а неспособността или нежеланието на управляващите да „разумеят” тази уникалност се превръща в престъпление спрямо нацията и нейното бъдеще.

Центърът на София на 14 юли. Снимка: Атанас Димитров

Центърът на София на 14 юли. Снимка: Атанас Димитров

Да обобщим няколко съществени истини, които на 31-я ден от общественото недоволство се очертават много релефно:

Първо. Продължава порочната практика за вземане на решения от национално значение „на тъмно” и „непрозрачно”. Класически пример – „Южен поток” се оказа проект със съмнителни икономически и екологични достойнства; не по-малко съмнителни са и „проектите” за актуализиране на бюджета и възможни милиардни заеми; за много от задкулисните сделки ние не знаем нищо. Популистките кьорфишеци за намаляване цената на тока вече изгърмяха – аз лично получих сметка за тока от 80 лева, при положение, че през целия 23-годишен преход съм плащал за панелката си в най-люта зима най-много 38 лева! Погледнете сметките си – може да се окажете „приятно изненадани”.

Очеизбождащо е желанието евроатлантическата ни ориентация да бъде „пренасочена” на Изток. И пак така очевидна е необходимостта едно бъдещо демократично правителство, стига да има политическа воля, да „анулира” тези тайни сделки. По това ще го познаете дали е демократично.

Второ. Корумпираната, мафиотизирана власт продължава безогледно „кадрила” на кадровите промени. Изцяло се подменят не само партийните кабинети, а и високите и средни „ешелони” на административното управление. „Размерът” на зетьо-шуро-баджанашките скандални назначения шашардисва дори обръгналия на всичко нашенец. Новите-стари лица, част от които ченгета и хора с нечисто съдебно минало, заемат онези стратегически постове, които да гарантират възможно политическо оцеляване при бъдещи избори. Да гарантират и запазването на финансово-олигархичната власт! В предстоящите избори ще оцените достойнствата на една партия само ако се „ангажира” и с „анулирането” на всички безпринципни назначения, които са осъществени при управлението на „новата-стара” тричленка. Това е трудно, но осъществимо при наличие на политическа воля.

И трето – след провала на идеята за „блицкриг” (светкавична война) в политически план – сиреч, овладяване на властта по познатия модел – днес “комунистите-социалисти” и техните марионетки преминават към „окопна война”. Фронтовете на натиск срещу правителството се множат, но то продължава да демонстрира, че няма намерение да се раздели с властта. За целта управляващите на всяка цена трябва да си върнат „изпуснатата” власт над „четвъртата власт”.

Ще станем свидетели на идиотски назначения в медиите, които на свой ред постепенно да прекратят обективното отразяване на събитията. Въпреки категоричната позиция на достойните журналисти, „вервайте ми”, ще се намерят и достатъчно платени лакеи, които да помогнат на силовите институции в манипулативното „представяне” на Протеста. За съжаление на пишман професионалистите от гилдията на ибрикчиите – и тази стратегия е обречена.
Защото днес България наистина се разделя с миналото… За вечни векове!

.

Николай Николов

——————————————————————————–

* Авторът е учител в Първа Английска езикова гимназия в София и активен участник в протестите.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.