Home » Авторски страници, българи зад граница

ДАНСwithme Global – Българският 14-ти юли

2013.07.15 Няма коментари
Spread the love
Протестът на Бруклинския мост. Снимка: Снимка: ДАНСwithme World

Протестът на Бруклинския мост. Снимка: Снимка: ДАНСwithme World

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В подкрепа на антиправителствените демонстрации на гражданското общество в България, представители на българската диаспора се обединиха в неделя, 14 юли, в обща световна демонстрация под надслов #ДАНСwithme Global. Месец след началото на протестите в България паралелни демонстрации на българските общности се проведоха в 30 града и 16 държави по света.

Единни, българи по целия свят – от Сидни през София до Сан Франциско протестираха заедно с тези в Ню Йорк, Нантъкет, Вашингтон, Лос Анджелис, Мекиско сити, Торонто, Монтреал, Лондон, Париж, Брюксел, Мадрид, Барселона, Мюнхен, Франкфурт, Щутгарт, Фрайбург, Хамбург, Карлсруе, Манхайм, Магдебург, Грьонинген, Берлин, Амстердам, Осло, Виена, Цюрих и Сеул.

Линк със снимки по градове:

http://www.flickr.com/photos/[email protected]/sets

Линк с видео по градове:

www.box.com

.

Няколко реда накратко за протестите по градове:

София

В София 30 човека с плакати на всеки един град, който участва в #ДАНСwithme Global показаха на мястото на протеста участието на градове по света. По този начин протестиращите изразиха подкрепа към сънародниците си по цял свят. Те обиколиха площада, бяха забелязани и силно аплодирани от участниците в протеста. Това ги мотивира да застанат cмело пред редицата на протеста и да го поведат. С това те предизвикаха още по-голям интерес сред протестиращите. Българската национална телевизия изяви желание да отрази глобалния протест в централната новинарска емисия в 20ч като водеща новина.

Ню Йорк

На протеста в Ню Йорк присъстваха над 100 човека. Те преминаха по Бруклинския мост от Бруклин до Манхатън, носейки 20 метрово българско знаме. Над 150 бели, червени и зелени балона, закрепени за знамето полетяха във въздуха в края на протеста. Танци и хора, изпълнения на химна и призиви “Оставка” бяха неизменна част от демонстрацията. Протестиращите се движеха с кордон полиция и предизвикаха интереса на минувачите по моста.

Сан Франциско

В Сан Франциско, днес (неделя, 14-ти юли), българската общност проведе своят 5-ти по ред протест против управлението на тройната коалиция с искания за незабавна оставка на кабинета Орешарски, за приемане на закон за лустрацията, за смяна на системата, за нови правила, за морал и прозрачност в политиката, за изгонване на мафията и олигархията от управлението на страната. Днешният протест мина в духа на революционните български символи и песни, които са индикация за това, че в България е назрял моменът за истинска революция, революция в манталитета на българския народ, революция в управлението на държавата.

Лос Анджелис

Пред българското консулство в Лос Анджелис се събраха близо 40 човека на протест под надслов #ДАНСwithmeLA, като част от световния ден на протест #ДАНСwithmeGlobal. Участниците от всички възрасти носеха знамена и плакати с надписи “Оставка”, “ДАНСwithME LOS ANGELES”, “Corruption and Oligarchy in Bulgarian Politics Out!” и други. Не отсъстваха и сатирични лозунги от рода на “В Лос Анджелис сме гледали много филми, но такова чудо не бяхме виждали!” и “След Голата Свобода очакваме да видим и Голата Истина!”, както и импровизиран шарж с награди за най-лошо филмово представяне на всички български политици. Консулът, Вера Шатилова-Мицарова, излезе да разговаря с насъбралите се хора, които заявиха категорично пред нея, че напълно осъзнават абсурдната политическа ситуация в България и че ще протестират до подаване на оставка на кабинета Орешарски.

Амстердам

За четвърти пореден път в Амстердам се организира протест срещу Българското правителство. На днешния протест 14.07 участваха 40-50 човека. Акцент в него беше големия плакат ,които заедно с надписа на града Амстердам образува лозунга “AMSTERDAM AGAINST ORESHARSKI” или “I AM AGAINST ORESHARSKI”. Всички протестиращи са обединени в издигането на плаката над големия символ на града “I AMSTERDAM”. Протестите тук са една незабравима случка и прецедент в историята на българите, живеещи в Холандия.

Щутгарт

Протестът в Щутгарт протече около един час, придружен с много танци и песни, акомпанирани от китари. Около 100-на души присъстваха на протеста,, значително повече в сравнение с предишния протест преди седмица. Раздаваха се брошури на немски за минувачите, които показаха голям интерес към случващото се с България. Протестиращите изразиха готовност, че ще се съберат пак и следващата седмица, докато правителството не подаде оставка!

Франкфурт

На 14 юли във Франкфурт на Майн се проведе за трета поредна седмица протестът на българската общност в града и околностите срещу правителството на Пламен Орешарски. Този път събитието започна под формата на шествие, което започна от Европейската централна банка, придружено от полицейски коли, които блокираха някои от централните улици на града, за да могат българските демонстранти да преминат. Шествието се насочи към площада пред кмеството на града, който е известен още като Römer, и е винаги силно оживен. Там беше разположен информационен щанд, на който се предлагаха информационни материали на немски език за исканията на протестиращите и причините за недоволството им. За интересуващите се от протеста минувачи бяха приготвени не само брошури, но и вкусна баница и халва. Събитието беше озвучено не само от виковете на протестиращите, но и от разнообразна българска музика.

Карлсруе

Вчера в Карлсруе за пръв път се проведе протест в подкрепа на антиправителствените демонстрации в България. Присъстваха около 80 души и настроението беше приповдигнато. Събитието започна със скандирания за оставка на правителството и изгонване на мафията от държавата. Възгласи имаше както против управляващата коалиция, така и към другите ключови партии от прехода – ГЕРБ и СДС. Имаше много студенти, много семейства с деца. Бяха дошли и възрастни хора, живеещи от десетилетия в чужбина. Хора бяха дошли с най-различни музикални инструменти – акордеон, гъдулка, тамбура.

Запомнящи се лозунги бяха: “Може да съм малка, но вече знам, вас не ви е срам!”,”Манолова lapДАНСwithme!(kiss)”, “Hier wird Zukunfts Muzik gespielt”, “Лумпените, лумпените, те да са живи!, щеше да каже Вазов”.

Брюксел

Българите в Брюксел се събраха днес пред Европейския Парламент на протест срещу правителството Орешарски. Те носеха плакати с различни искания: “Maфия“; „ Oresharski – Mafia’s Consigliere”; „Government exists for the interests of the governed, not for the Governors”; „Europe is dancing with Bulgaria”; „NO MAFIA – Свята и чиста Република“; „А там, на изхода на Рая, сами в своята печал, беззвучно майките ридаят – проклинат ВТОРИ ТЕРМИНАЛ“.

Магдебург

Магдебург подкрепи #ДАНСwithme Global с 32 участника. На публично организирания протест демонстрантите танцуваха хора и изказаха съпричастността си към народното негодувание към нестихващата политическа безотговорност и наглост на българското правителство. Въпреки отвращаващото поведение на управляващите, участниците в протеста запазиха доброто си настроение и надеждата в сърцата си за едно по-светло бъдеще на майка България.

Цюрих

В събота, 13.07.2013, на площад Хелвециаплац (Zurich, Helvetiaplatz) в Цюрих се събраха 25 протестиращи. Това е третият поред протест на българската диаспора в Швейцария. Имаше хора, пътували от 150 километра, за да присъстват. Хората пяха “Мила Родино” и скандираха “Оставка!”, “Орешарски, върви си! Ненужен!” и “Долу мафията!”.

Сеул

В подкрепа на антиправителствените демонстрации на гражданското общество в България, въпреки проливните дъждове в Сеул също се проведе протест. Макар и със скромна българска общност (малко повече от стотина нашенци живеят на Корейския полуостров), българите в Суел са доста сплотени и инициативни. Това беше второ протестно събиране в столицата на Южна Корея. (Бел.ред. – повече информация за протеста в Сеул – тук.)

Берлин

Българската общност в Берлин също отбеляза деня на обща глобална демонстрация под надслова ДАНСwithme Global. С плакати за оставка на правителството на Орешарски и връщане на България обратно на гражданите, българите в Берлин заявяват своята солидарност с протестиращите вече цял месец в България. Това е третият път за последните десет дена, когато българите в Берлин се събират в сърцето на града, за да изразят своята подкрепа за антиправителствените демонстрации на гражданското общество в България. Българската общност в Берлин е решена да продължи своя мирен протест, докато исканията на гражданите за незабавна оставка на правителството не бъдат удовлетворени.

Манхайн

Около 20 човека се събраха в Манхайн, Германия пред университета, символ на града. Демонстрацията там е приключила с изпълнение на българския национален химн.

Протестът в София. Снимка: Ройтерс

Протестът в София. Снимка: Ройтерс

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.