Home » Избрано, политика

Посланикът на Белгия: Демокрацията не е само математика

2013.07.15 Няма коментари
Spread the love

Дори и математическите сметки да излизат, правителство или парламент могат да почувстват, че вече не са легитимни, и да решат да подадат оставка, казва Аник ван Калстер

Аник ван Калстер
Аник ван Калстер

.

От гледна точка на математиката демокрацията работи, но дори и математическите сметки да излизат, правителство или парламент могат да почувстват, че вече не са легитимни, казва Аник ван Калстер в интервю за “Капитал“.

Запитана дали, според нея, парламентът и правителството могат да функционират пълноценно в настоящата ситуация, тя казва:

“Има два отговора на този въпрос. Първият е, че при демокрацията често става въпрос за чиста математика. Що се отнася до математиката, българският електорат така раздели местата в парламента на последните избори, че беше истинско предизвикателство за партиите в него. Но правителство беше създадено и досега с изключение на един ден беше постиган кворум в Народното събрание. Така че от гледна точка на математиката демокрацията работи.

Вторият отговор на въпроса ви касае духа на демокрацията и е далеч по-сложен. Понякога, дори и математическите сметки да излизат, правителство или парламент могат да почувстват, че вече не са легитимни, и да решат да подадат оставка.

Същото се случи през пролетта, когато бившето правителство реши, че не може да продължи да работи при протестите на улицата, и подаде оставка.

Сега виждаме, че има правителство, което се чувства легитимно, но в същото време има много хора, които през последния месец излизат всеки ден на улицата и оспорват неговата легитимност. Демонстрациите привлякоха вниманието на международната общност върху България и особено върху върховенството на закона”.

В отговор на въпрос дали имиджът на правителството е накърнен, посланик Калстер казва, че от Европейската комисия е имало много ясни сигнали при посещението на премиера Пламен Орешарски в Брюксел, че правителството трябва да уважава и да спазва съответните стандарти, особено при номинирането на лица на важни постове. Отделно е било изразено и силно притеснение за върховенството на закона.

Посланикът на Белгия коментира и протестите у нас като сравнява сегашните и февруарските.

“Сегашните демонстрации са различни, защото тръгнаха от номинирането за много чувствителен пост на човек, който е възприеман, че обслужва интересите не на цялата страна, а на определени олигарси и интереси. Демонстрациите продължиха дори и след оставката му, като отново показаха сериозния недостиг на доверие към политическата класа.

На мен ми прави силно впечатление мирният начин, по който се провеждаха и провеждат и двата протеста. Да, имаше инциденти през февруари и сега, но като цяло демонстрациите са мирни. Това е възможно, защото и протестиращите, и полицаите се държат по много отговорен начин, което е забележително и изпраща силно послание”, отбелязва тя.

България е член на ЕС и както е присъщо на всяка подобна група, начинът, по който се държиш и действаш, се отразява на начина, по който те възприемат в групата, казва посланик Калстер, запитана дали сегашната ситация би могла да се отрази на позицията на България в ЕС.

Посланикът отбелязва още, че концентрацията на медиите в ръцете на неколцина буди притеснение.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.