Home » Авторски страници, политика

За свинята и кладенчовата вода

2013.07.19 Няма коментари
Spread the love

Не зная дали сте имали щастието в горещ летен ден да пийнете чаша вода, току-що извадена от стар селски кладенец. От нея зъбите сякаш изтръпват, тя носи аромата на летни треви и несподелени тайни и ви изпълва с прохлада. Няма да изпитате тази прохлада, ако отпивате от шарена напитка с чадърче и плуващи в нея ледени фигурки. Най-много да понастръхнете от цената. Онази вода е бистра, не мирише на пари и няма дъх на градски водопровод…

Интересно е, че тия, дето черпят вода от герана, си мечтаят за градски водопровод. И това е естествено – прогресът не е стока, която да си купят само „избраните”. Обаче пък истински ценители на водата от селския кладенец са именно онези, за които прогресът, културата и нормите на цивилизацията са неделима част от делника. И отпивайки глътката дъхава и чиста вода, те биха могли да оценят и смислите на израза: „Разбира от тия неща колкото свиня от кладенчова вода…”!

.

Александър Методиев - Бат’ Сали вече е депутат. Снимка: OFFNews

Александър Методиев – Бат’ Сали вече е депутат. Снимка: OFFNews

Сетих се за този фразеологизъм на 36-ия ден от Протеста, докато слушах „пренията” и словоблудството на депутатите в заседателната зала на Народното събрание. Днес тяхната гилдия се „окичи” с фамозната фигура на „бат Сали”. Отбелязвам – да кокетираш с етническото си различие е точно толкова тъпо и безотговорно, колкото да размахваш байрака на мухлясалите ксенофобски разбирания. Щото оная максима, че “най-добрият индианец е мъртвият индианец” донесе достатъчно беди на човечеството и човечеството – поне донякъде – поумня.

Българското човечество обаче, вероятно поради присъщата си етническа толерантност (това не е метафора, а исторически факт) – така и не обърна внимание, че целият ни 23-годишен преход към демократическа нормалност е „вапцан” с изстъпленията на ДПС – партия, размахваща под път и над път „картата” на „етническото напрежение”. Че де го видяхте това напрежение, бе юнаци? Това напрежение го нагнети на времето БКП с „голямата екскурзия” и част от неговите вдъхновители – или изпълнители – днес са в Парламента… А създадената пак от същите комунисти ДПС воюва за етнически мир…

.

Бат' Сали в друго амбоа. Снимка: Скрийншоп от видео, качено в Медиапул.

Бат’ Сали в друго амбоа. Кадър от видео, качено в Медиапул.

Чудите ли се тогава на думите на новоизлюпения депутат: “Аз съм черен циганин… ще видите вий! А ме коментирате, а ви осъдих!…”. Тези думи толкова ясно очертават „менталния профил”, че аз се срамувам не от него, а от себе си. Срамувам се, че живея в страна, в която подобни „профили” са депутати. Защото тези хора разбират от етническа толерантност, колкото свиня от кладенчова вода… Именно затова за тях протестиращите са вандали, наркомани, платени провокатори и „паплач”. Затова „бай Сали” се чувства комфортно редом с членовете на най-ксенофобската партия – “Атака”. А атакистите, който довчера крещяха цинизми срещу циганите и турците, са си много добре до колегите от ДПС, които пък яростно крепят властта на ония, дето ги изселваха от България…

Това не е пример за „етническа толерантност”. Наистина ли вярвате, че ако Герберите се върнат в заседателната зала, нещо ще се промени?! На 19 юли народните представители избираха избрания вече Писанчев, дето малко се понацапал с „Галерия”. Обаче въпросната „разработка” на службите не била, за да се „разработват” журналисти… Тя била за националната сигурност. И в името на тази сигурност яростен атакист призова новоизбрания да се поразправи с Президента, личните политически врагове на Волен Сидеров и най-паче, протестиращите. А самият Сидеров, бивш експерт по парламентарна етика и настоящ такъв по конфликт на интереси отсече, че неговата комисия вече е открила страхотен конфликт на интереси в Президентството и партията на политическия му опонент… Тъй де, на това май му викаха „конфликт на Интереси”.

Тези хора коментират въпроса за Националната сигурност. Ами те са най-голямата заплаха за Националната сигурност! Икономическата нестабилност била опасна… Че кой, управлявайки, „наложи” тази нестабилност? Техните свинщини нямат нужда от кладенчова вода. Мястото на свинята е в кочината. Нали знаете онзи израз: „Разположил се като свиня в кочина…”

.

Снимка: БГНЕС

Мечта за нещо по-чисто и красиво ли е само енергията на площада? Снимка: БГНЕС

А Протестът, уважаеми дами и господа, е като глътка кладенчова вода за жадните. Като жадувана прохлада в горещниците. Като водна лилия в блатото! Слушах сутринта мъдруванията на „експерти по протестите” как били намалели „пиещите кафе”. Нямайте грижа, умници, от утре ще започнем да варим обедна шкембе-чорба пред Парламента! Защото енергията на Гражданското общество е неизчерпаема, фантазията му – неизтощима.

Не са прави онези, които с болка споделят – ама какво постигнахме… Постигнахме само дотук толкова, колкото целият 23- годишен преход не можа! И защото моралните категории не се измерват с рулетка и не се теглят „на кило”. Да го разберат управляващите е все едно „илитерат” да ви чете лекции за поетическата алитерация… От морал те разбират, колкото свиня от кладенчова вода.

.

Николай Николов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.