Home » Избрано

Ситнилски хванат със СРС

2013.07.04 Няма коментари
Spread the love

Зам.-главният прокурор Камен Ситнилски

ГДБОП слушала по нареждане телефоните на членовете на Висшия съдебен съвет

Публикуваните в електронни медии разговори на членове на Висшия съдебен съвет и магистрати са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства, разрешени по предвидения в закона ред. Това е установено до настоящия момент от възложената по разпореждане на главния прокурор проверка, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

На 28 юни 2013 г., с разпореждане на главния прокурор, на Софийска градска прокуратура е било възложено извършването на проверка по публикувани в електронни медии предполагаеми разговори на членове на Висшия съдебен съвет и магистрати. Източник на информацията са експлоатирани СРС по отношение на магистрат, приложени по искане на ГДБОП и разрешени от председател на окръжен съд.

На 19 април 2013г. веществените доказателствени средства са били изпратени от ГДБОП в СГП, по образувано в тази прокуратура досъдебно производство.

В хода на проверката е било установено наличие и на други оперативни дела, имащи отношение към лицата, визирани в разговорите. Въпросните оперативни дела са били водени от ГДБОП. Оперативните дела са изискани от и.д. председателя на ДАНС и след анализа им ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата.

LiveNews припомня, че в края на миналата седмица поредна порция СРС-та бе изпратена на редакционните пощи на няколко медии. Главни действащи лица в гейта са магистрати, а основна тема на подслушаните разговори е изборът на бившия зам. главен прокурор Камен Ситнилски за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Записани са окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов, прокурорът от Пловдивската апелативна прокуратура и вече член на ВСС Румен Боев, председателят на районния съд в Свиленград Христо Георчев и др. Разговорите са 6, като всички са с участието на Ванчев.

Най-вероятно мишената на СРС-тата е бил именно Ванчев, а покрай него са записани и останалите.

Записите, за които все още не се знае дали са автентични, са с една тема – да се осигури победа за Камен Ситнилски и Румен Боев в надпреварата за членове на ВСС. Двамата бяха избрани в съвета на 21 септември м.г. още при първото гласуване с убедително мнозинство на прокурорското събрание.

.

Деница Георгиева,

Livenews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.