Home » Избрано, политика

Плевнелиев: Олигархичните зависимости могат да бъдат преборени и без Велико НС

2013.07.09 Няма коментари
Spread the love

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не трябва да се прибързва със свикване на Велико Народно събрание, като според него това не трябва да става преди да бъде постигнат консенсус какво да се промени в Конституцията. Държавният глава посочи, че за това са необходими поне две години, в които да бъдат подготвени ясните корекции в основния закон.

В противен случай държавата може да бъде вкарана в сериозен хаос.

“Олигархичните зависимости в България могат много лесно да бъдат преборени без Велико Народно събрание… То е инструмент, който е много краен и трябва много добре да се борави с него. Ние често се вторачваме в техниката на правенето на нещата, заливаме хората със закони и вярваме, че сега едно Велико Народно събрание ще пренареди всичко и нещата ще станат много по-добре. Истината е, че законите ни в момента са европейски и че голямата промяна зависи от милиони български граждани и от техните политически представители”, каза Росен Плевнелиев.

Един от двата големи български синдиката – КС “Подкрепа” в неделя поиска президентът да отправи искане за свикване на Велико Народно събрание, а парламентът да направи дебат и да се произнесе или ще предприеме общонационална стачка.

Преди ден пък лидерът на най-голямата партия в момента ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите от партията му биха се върнали в парламента, ако се пристъпи към дебати за свикването на Велико Народно събрание. Призиви за това се чуват и сред протестиращите, както и сред определени представители на повечето партии.

“Нека ясно си дадем сметка, че Великото Народно събрание означава 400 депутати, които нямат срок. Ако не е подготвено добре, Великото народно събрание може и десет години да е в парламента. Те могат да отговорят на един единствен въпрос и той е “Какво променяме в Конституцията?”. Ако това не е подготвено добре, ще вкараме държавата в огромен хаос”, каза още Плевнелиев и добави, че според него президентската република не е решение за България.

Той се надява, че тези, които подпишат евентуалната подписка за негов импийчмънт, да не са повлияни от партийни интереси.

След като Плевнелиев обяви в специално изявление, че вижда изхода от заплетената ситуация в страната в провеждането на парламентарни избори, от “Атака” обявиха, че започват консултации за отстраняването му, а БСП и ДПС остро го критикуваха.

Левицата обаче не подкрепи идеята за импийчмънт, а от ДПС все още не са се произнесли по въпроса.

“През последните месеци доказах с действията си, че съм независим. Основното послание в изявлението ми беше да не се бойкотира народът, а да работим заедно. След като се изсипаха толкова много критики, значи посланието ми проработи”, посочи Росен Плевнелиев.

“Надявам се повечето хора да прочетат думите ми и тогава да преценят дали да сложат подписа си. Много е важно всеки да направи своята стъпка. В петък посочих, че решението за нацията не може да дойде от Брюксел или от ЕС, ние сами ще изковем нашата демокрация”, каза още държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев във вторник посети Националната гвардейска част по повод празника на военното формирование – 12 юли, и 134-годишнината от създаването на българската гвардия.

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.