Home » Избрано, политика

“Икономист” излезе със заглавие, взето от българските протести

2013.07.05 Няма коментари
Spread the love

Според изданието експертен кабинет е най-добрата надежда за България

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Повечето българи изглеждат отвратени от цялата политическа класа, включително дискредитираната дясноцентристка партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов (…) и от сегашното, предвождано от социалистите, правителство. Нови избори няма решат този проблем. Най-добрата надежда за България е експертно правителство, което да реформира правораздаването, да промени изборния кодекс, да се бори с организираната престъпност и корупцията и да сложи край на сенчестите действия на управляващите, за да могат младите, неопетнени и талантливи хора да възприемат като привлекателно влизането в политиката.”

Това пише в статия в новия брой на седмичника “Икономист”, чието печатно издание ще се появи на пазара днес. Заглавието е взето от един от плакатите на протестиращите в София: Noresharski! Noligarchy! (Не на Орешарски! Не на олигархията!) и подзаглавие “Новото правителство едва ли ще изтрае дълго”, съобщи Дневник.бг.

Авторите описват протестите от последните седмици в няколко градове с призивите им “за повече прозрачност, по-малко корупция, ефективна борба срещу организираната престъпност и край на властта на местната олигархия”. Отново се посочва, че участниците в тях са различни от предишните случаи на гражданско недоволство и, че събират “членове на младата, добре образована средна класа, която използва “Фейсбук” и “Туитър” и идва с бебешки колички и на велосипеди”. Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията е цитиран да казва, че атмосферата му напомня повече на Нежната революция в Чехословакия преди над 20 години.

“Икономист” представя и кой е Делян Пеевски, контролът му върху обширна бизнес империя и множество медии, какъв е бил скандалът около назначаването му за ръководител на ДАНС и как медиите му моментално сменят тона си според това кой е на власт.

Допускането в статията, че правителството може да не издържи дълго, се основава на думи на Румяна Коларова, че протестите ще предизвикат предсрочни избори – ако не през есента, то през пролетта заедно с тези за Европарламент.

Авторите допълват: “Въпросът е дали протестиращите ще чакат дотогава. (…) Полицията засега действа сдържано, но някои се опасяват от провокации.”

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.