Home » Избрано, политика

Плевнелиев: Демократичният изход е избори

2013.07.05 Един коментар
Spread the love

Призовавам парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които да покажат, че държавата има волята да скъса със задкулисни зависимости, каза президентът Росен Плевнелиев

Новини

Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Че този най-демократичен инструмент може да бъде вреден. Не, не може. Да плашим хората с избори, означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна. Аз не вярвам, че изборите може да навредят на една държава или на нейните граждани. Когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, тогава единственият демократичен изход са избори.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявление във връзка с актуалната ситуация и продължаващото вече 20 дни гражданско недоволство в страната, цитиран от Агенция “Фокус”.

Според държавния глава изборите са единствен демократичен изход от кризата, в която се намира страната (виж целия текст на изявлението на президента).

“Аз съм загрижен и обезпокоен за България. Политическите сили в парламента дължат отговор каква е ценността, която ще следват. Очаквам да видя по какъв начин партиите ще се противопоставят на всичко и всеки, който отклонява България от нейния европейски път, постигнатата финансова стабилност”, каза още държавният глава.

“Хиляди граждани и медии сигнализираха за действията на лидера на “Атака”. Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия за подобни изказвания и действия. Надявам се институциите, в това число прокуратурата и политическите партии, да вземат позиция.

Нямаме голям избор. Или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, а сеенето на омраза, расизъм и дискриминация не се толерират и се наказват ефективно и по закон, или хората масово ще се насочат към Терминал 2, а тези, които останат, да се пазят от налагащите в държавата ред шпиц-команди и да не си и помислят да участват в граждански протести, защото ще бъдат заклеймени като терористи и вкарани в затвора за 3 години”, подчерта Плевнелиев.

Апелирам за ясно разграничаване“,

посочи той във връзка с поведението на лидера на партия “Атака” Волен Сидеров.

Не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда. Не мога да приема да се работи за национално разделение. Това ми дава правото да изискам отговори от политическите сили, каза още президентът.

“Нека всеки един от политиците да си отговори как той работи за стабилност – като задълбочава проблемите, като ги решава или като ги чака да заглъхнат от само себе си”, заяви държавният глава.

“Ще се поставят все повече искания към политиците, техния морал. Между исканията на хората няма противоречие. Българското гражданско общество е извървяло и е отворило в своя преход една нова страница. Протестите днес са мирни. Това показва зрелостта в обществото. Вече 22 дни има непрекъснати протести, а аз продължавам да не виждам в политиците отговор”, каза още той.

Хората протестират. По българските улици и площади и през февруари, и сега се скандира “мафия”. Как управляващите и опозицията разчитат това послание?

Призовавам парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които да покажат, че държавата има волята да скъса със задкулисни зависимости, каза Плевнелиев.

Етническото противопоставяне е игра с огъня, каза още президентът.

“Бяха направени опити да се противопоставят гражданите – едните били бедни, другите по-богати, едните от София, другите – не. Най-притеснителното е, че изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне. Това е игра с огъня, последиците от която могат да бъдат катастрофални. На нищо ли не се научихме от съседите ни? Аз се противопоставям на това най-категорично”, каза Плевнелиев.

Неведнъж сме били свидетели на опити за разделяне на българското общество. Винаги те са се обръщали срещу тези, които са ги предизвиквали”, каза Плевнелиев.

Това, което се случва през последните пет месеца, доказва, че българското гражданско общество е извървяло и отворило в своя преход към демокрация една нова страница и политиците ще го разберат рано или късно по един или друг начин. Протестите днес са мирни и това показва зрелостта на обществото, допълни още той.

“Днес гражданите вливат своята енергия в политическата система на България. Те, а не политиците, отварят нова страница в демократичната история на страната, в която слагат край на безразличието.

Гражданите се върнаха на политическата сцена.

Те повече няма да си затварят очите. Сега е време политиците да ги отворят, каза в заключение Росен Плевнелиев.

———————-

Речта на президента предизвика бурни коментари в социалните мрежи. В повечето случаи коментиращите определят речта на Плевнелиев като победа за протеста.

На страницата на ‎#ДАНСwithme във “Фейсбук”, където се организират протестите, са извадени много цитати от речта на Плевнелиев. Има очаквания словото на президента да доведе много нови хора на протеста довечера пред Министерския съвет.

Мисля, че най-лесният начин за съгласните с @BgPresidency да го подкрепят, е като дойдат на #ДАНСwithme, пише Емил Георгиев в “Туитър”.

Крайно време беше! Подкрепям президента с две ръце!!!, пише продуцентът Магърдич Халваджиян.

“Браво, г-н Президент! Един истински Политик!‎”, “Смятам, че речта на държавния глава е достатъчна мотивация за това днес още повече хора да се съберат на площад “Независимост”!”, “Президента каза, изборите не могат да бъдат опасни, от какво се страхувате!!!! Чуйте президента! Има какво да каже”. “За 15 минути Росен Плевнелиев направи повече за българската държавност, отколкото Георги Първанов за 10 години”, гласят други постове в социалните мрежи.

Много споделяна и коментирана е карикатурата на Христо Комарницки.

Цитират се и различни пасажи от речта на президента.

.

Източник:  Vesti.bg

One Comment »

 • Mariana said:

  “Атака” иска импийчмънт на президента

  “Според Волен Сидеров заставайки зад протестиращите, президентът застава на страната на екстремизма.

  ГЕРБ споделя тезата на президента, че единственият изход от ситуацията са нови избори, “Атака” обяви, че започва сондажи за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев.

  Според БСП Плевнелиев игнорирал парламентарния характер на републиката, предложенията му не съотвтствали на духа на Конституцията. Засега обаче не е ясно дали социалистите ще подкрепят искането за процедура за импийчмънт.

  “Президентът има трезва преценка за това, че в момента е необходима стабилност, и дава решението – нови избори”, коментира Владислав Горанов от ГЕРБ.

  Ние не сме тези, които подклаждат протестите, ние не сме тези, които създават напрежение в обществото, каза той. Да, ние искаме предсрочни избори, допълни Горанов.

  “Ние не сме виновни за политическата нестабилност. Не сме я създали ние. Създаде я безпринципната договорка, която създадоха три субекта”, каза още той.”

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5907771

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.